MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Allochtoon kansloos bij sollicitatie

17 september 2005 | in Carriere | 9 Reacties

Verboden voor allochtonenEen onderzoek van islamitische jongerensite Elqalem.nl naar discriminatie op de arbeidsmarkt, heeft uitgewezen dat allochtone sollicitanten vrijwel kansloos zijn. Tijdens een proef met honderdvijftig fictieve sollicitaties bij vooral bedrijven in de Randstad, kregen 51 van de 75 autochtone sollicitanten (68%) de baan aangeboden. Van de 75 allochtone sollicitanten kregen slechts twee (2,7%) de functie, waarbij 1 persoon te maken had met een islamitische personeelsfunctionaris voor wie het geen probleem was dat de sollicitante een hoofddoek draagt.

Naar aanleiding hiervan heeft Elqalem besloten tot de samenstelling en publicatie van een Corporate Shitlist, een lijst van bedrijven die zich schuldig maken aan, zoals gezegd, het uitsluiten van mensen op de arbeidsmarkt op basis van etniciteit, huidskleur en religie en zeer selectief hiermee omgaan.

Volgens het Parool reageert een aantal van deze bedrijven uit de Shitlist, waaronder Ford, Vitae, VOC Detachering, Shell en Elsevier verbaasd en wijzen de conclusies van Elqalem van de hand. De krant meldt ook dat Ahmed Aboutaleb het een schande vindt.
Lees op Elqalem het artikel en bekijk de Corporate Shitlist

Er zijn 9 reacties

 1. Kaal
  19 september 2005 om 01:55 uur.

  Schandalig! Die bedrijven dienen te worden aangepakt door de overheid.

 2. Maddy
  19 september 2005 om 05:08 uur.

  Goed dat jullie erbij zetten dat het Parool vertelt dat het in de praktijk meevalt. Het onderzoek van Parool was genuanceerd en goed gebracht, dus neem even te tijd om het te lezen. Geef niet op allemaal!

 3. freakie_rifie
  19 september 2005 om 05:09 uur.

  dit is niks nieuws! zovaak is het al aangetoond maar er wordt niks aangedaan. je kan het ook moeilijk bewijzen.

 4. Kaal
  19 september 2005 om 07:58 uur.

  @ Maddy,

  Het is een onderzoek van Elqalem, niet van het Parool. Laatstgenoemde heeft het alleen naar buiten gebracht voor ze.

 5. mocro
  29 september 2005 om 01:25 uur.

  kk lauwe van die mensen van Elqalem.nl. het is niks nieuws maar er moet aandacht blijven gegeven worden aan deze probleem.

 6. Saida
  30 september 2005 om 02:38 uur.

  Ja en inmiddels zijn tal van andere onderzoeken gedaan die beweren dat werkeloosheid komt doordat allochtonen slecht Nederlands spreken.
  Alsof er geen allochtonen zijn die Nederlands spreken en een goede opleiding hebben. Terwijl er mensen zijn die met HBO geen werk kunnen vinden roepen ze nog steeds: Je moet Nederlands leren.
  Zo gaan 9 van de 10 discussies over integratie over Nederlands leren.
  Zogenaamd goed bedoeld maar wat hebben mensen die hier zijn opgeleid en geen werk kunnen vinden aan die betutteling.
  Zo trek je het niveau alleen maar omlaag en blijft de allochtoon een lbostereotype hebben.
  Zo verbaasde gister een meisje zich over het feit dat er Pakistanen zijn die advocaat zijn. Ze was zelf Surinaams maar kon zich nauwelijks voorstellen dat Pakistanen dat kunnen.

 7. Maghreb Magazine » Werkloosheid Marokkanen hoog
  17 januari 2006 om 01:28 uur.

  […] Die werkloosheid kan verschillende oorzaken hebben. In september vorig jaar deed de islamitische jongerensite Elqalem.nl onderzoek naar discriminatie op de arbeidsmarkt. Daarbij kwam naar voren dat allochtone sollicitanten vrijwel kansloos zijn. Tijdens een proef met honderdvijftig fictieve sollicitaties bij vooral bedrijven in de Randstad, kregen 51 van de 75 autochtone sollicitanten (68%) de baan aangeboden. Van de 75 allochtone sollicitanten kregen slechts twee (2,7%) de functie, waarbij 1 persoon te maken had met een islamitische personeelsfunctionaris voor wie het geen probleem was dat de sollicitante een hoofddoek draagt. […]

 8. Choukri
  31 januari 2006 om 11:54 uur.

  Die bedrijven kan je moeilijk aanpakken, want ze kunnen altijd smoesjes verzinnen van ej bent niet genoeg gekwalificeerd en zo.
  Ik zou zeggen geef niet op en probeer het nog een keer, want ik wet zeker dat niet alle werkgevers het doen. het zijn denk ik vooral kleine bedrijven die discrimineren.
  Grote bedrijven maken meestal geen onderscheid in de afkomst.

  Of begin je eigen bedrijf, dan kan natuurlijk ook.

 9. Maghreb Magazine » Tóch discriminatie bij sollicitatie
  07 november 2006 om 01:20 uur.

  […] Een onderzoek vorig jaar van islamitische jongerensite Elqalem.nl naar discriminatie op de arbeidsmarkt, had al uitgewezen dat allochtone sollicitanten vrijwel kansloos zijn. […]

Plaats je reactie