MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Marokkaans Film Festival in november

05 oktober 2005 | in Film | Reageer

Van 10 tot en met 20 november 2005 wordt in Nederland het 4de Marokkaans Film Festival gehouden. Het festival, bekent als CINEMAR, wordt om de twee jaar vanuit Rotterdam georganiseerd door stichting Al Jisr. CINEMAR presenteert de meest recente films uit Marokko. Dit jaar, en in het kader van de viering van 400 jaar relaties Marokko ­ Nederland, is CINEMAR in verschillende filmtheaters in Rotterdam, Den Haag, Dordrecht, Delft, Gouda, Schiedam en Alphen aan den Rijn te zien. Bij het openingsprogramma op donderdag 10 november zal de Marokkaanse Minister van Cultuur Mohammed Achaari aanwezig zijn.

CINEMAR is een festival dat opgebouwd is rond films uit Marokko en films gemaakt door Marokkaanse migranten in Europa. Het belangrijkste doel van CINEMAR is om wederzijdse culturele interesse en begrip te bevorderen tussen het Marokkaans en Nederlands publiek en een platform te zijn voor de dialoog tussen de Nederlands-Westerse cultuur en de Marokkaanse cultuur.

De laatste jaren heeft de filmindustrie in Marokko belangrijke ontwikkelingen doorgemaakt. Vanaf 1999 tot 2004, zijn er jaarlijks gemiddeld 10 films geproduceerd en Marokkaanse filmmakers verwachten dat de productie in de komende drie jaar uit zal groeien tot 20 films per jaar. De oprichting van een productiefonds is een van de belangrijke factoren geweest in deze gunstige ontwikkeling.

CINEMAR 2005 presenteert een aantal films dat op het internationaal toneel veel waardering hebben gekregen. De film A Casablanca, les anges ne volent plus van de régisseur Mohammed Asli, werd tijdens Les Journées Cinématographiques de Cartage (Tunesië) verkozen tot beste film en bekroond met le Tanit d’Or. Ismael Ferroukhi’s film, Le grand voyage, was de winnaar van het Filmfestival van Mar del Plata in Argentinië.

Het programma van CINEMAR 2005 is samengesteld vanuit het perspectief van de twee thema¹s die als een rode draad de films en de discussiebijeenkomsten verbinden: ‘emancipatie van Marokkaanse vrouwen’ en ‘vrijheid van meningsuiting’. Voor deze discussiebijeenkomsten, die op verschillende locaties plaats zullen vinden, zijn een aantal deskundigen uit zowel Marokko als Nederland uitgenodigd.

Naast de presentatie in filmhuizen in zeven steden, worden een aantal films in Rotterdamse wijkcentra gedraaid, met de medewerking van de dienst Sport en Recreatie Rotterdam.

De opening van CINEMAR 2005 vindt plaat op donderdag 10 november in Theater Zuidplein te Rotterdam. Naast de Marokkaanse Minister van Cultuur Mohammed Achaari, zullen enkele regisseurs en acteurs uit de verschillende films aanwezig zijn.

Plaats je reactie