MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Marokkaanse jongeren over dubbele identiteit

08 december 2005 | in Maatschappij | 6 Reacties

Op donderdag 15 december vindt in het Tropentheater in Amsterdam het debat Couscous met Appelmoes plaats. Marokkaans-Nederlandse jongeren discussiëren over hun dubbele culturele identiteit. Hoe Marokkaans zijn zij en waarin uit zich dat? Waarin noemen zij zich Nederlands? Ervaren zij de negatieve beeldvorming over hen als belemmering of als uitdaging? Panelleden zijn o.a. Hakima Aouragh, Tarik Youssef en Farhane El Hamchaoui. Bijzonder hoogleraar dr. Hallah Ghorashi geeft vooraf een inleiding en het debat staat onder leiding van Samira Abbos.

Tijdens Couscous met Appelmoes gaat een panel van jonge Marokkanen, vanuit verschillende perspectieven en disciplines, met elkaar in discussie over het omgaan met een dubbele culturele identiteit. Hoe ervaren zij de verschillen tussen hun Nederlandse en Marokkaanse identiteit? Is hier sprake van een probleem of van een vanzelfsprekende hybride identiteit?

Het debat staat onder leiding van Samira Abbos (programmamaakster, columniste, journaliste en presentatrice). De panelleden zijn o.a.: Hakima Aouragh (politiek activiste, feministe en student), Tarik Youssef (redacteur en oprichter tijdschrift Hallal, presentator AT5) en Farhane El Hamchaoui (acteur, bekend van o.a. de film Cool! van Theo van Gogh).
Dr. Halleh Ghorashi (inleiding) is bijzonder hoogleraar Management van Diversiteit en Integratie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

De positie van Marokkaanse jongeren in Nederland is, vergeleken met die van hun ouders, complex. Thuis krijgen de jongeren te maken met Marokkaanse waarden en normen, buitenshuis moeten zij zich de Nederlandse waarden en normen zien eigen te maken.
De kloof tussen het Nederlandse en Marokkaanse waardesysteem is in veel gevallen nog groot. Zo gelden in veel Marokkaanse huishoudens loyaliteit aan het gezin, familie-eer, scheiding tussen de sekse als belangrijke opvoedingswaarden en is er sprake van patriarchale gezagsverhoudingen. In de Nederlandse context zijn individualiteit, seksuele vrijheid, en gelijkheid tussen de seksen een groot goed. De tweede generatie Marokkaans-Nederlandse jongeren moet een brug zien te slaan tussen twee totaal verschillende culturen. Voor hen is het omgaan met conflicterende waardesystemen een onderdeel van hun zoektocht naar een eigen identiteit geworden.

Er zijn 6 reacties

 1. Moktar
  09 december 2005 om 01:00 uur.

  Wat bepaald de identiteit van een Marokkaan?

 2. Amsterdammer
  09 december 2005 om 02:08 uur.

  De jonge generatie Marokkanen die kent marokko alleen van drie weken vakantie. Ze hebben gewoon iemand nodig om tegen aan te schoppen. Zo kunnen ze de politieke blunders overschaduwen.

 3. Kiko
  09 december 2005 om 03:15 uur.

  Zoals onze vaders zeggen: Eens een Marokkaan, altijd een Marokkaan!!
  Ik ben er trots op dat ik een marokkaan ben. Ook al heb ik een dubbele
  nationaliteit? so what!! Er zijn ook nederlanders met dubbele paspoorten (VS,Canada,GB). Dus begin effe lekker eerst bij hun..
  Toch?

 4. Marokkino
  10 december 2005 om 11:39 uur.

  Wat een gezeik allemaal om een dubbele nationaliteit.

  Onze minister had gelijk, als we in Nederland niet eens erkend worden als volwaardige Nederlandse burgers waarom zouden wij dan onze Marokkaanse nationalitiet opgeven?

  Bovendien zal het toch niet je kansen vergroten op de arbeidsmarkt
  als je alleen de Nederlandse nationaliteit bezit.

  Dit is weer z’n punt waarmee Rita Verdonk komt om de Marokkanen “aan te pakken”. Verplichte inburgeringscursus, dubbele nationaliteit, importhuwelijk, gezinshereniging. De minister moet de problemen bij de wortels aanpakken. En de Marokkanen en ons cultuur eerst maar even respecteren en accepteren pas dan kan je verder gaan.

  Ik ben z’n Marokkaan die de dubbele nationaliteit bezit en die goed geïntegreerd is zonder enig hulp van de Nederlandse regering want uiteindelijk hebben de meeste Marokkanen het helemaal zelf gedaan.
  Oh ja ik ben en blijf me voor altijd een Marokkaan voelen!!!

 5. Najoua
  12 december 2005 om 08:05 uur.

  Moeten we het daar nog steeds over hebben. Die discussie hebben we lange tijd gehad. Men moet veel meer praten over de oplossingen en de mogelijkheden die er zijn om de situatie te verbeteren.
  En trouwens wat dan nog als ik een dubbele identiteit heb. Het werkt voor mij eerder bevorderend dan belemmerend.

  En trouwens die Tarik, wat mij betreft voegt hij nou echt weinig toe aan de discussie.
  Daar in de plaats kan toch beter gekeken worden naar, jongeren die veel meer met de dillema te maken hebben. Zo creëer je een beetje “herkenning” voor het publiek. Maar goed dat is mijn zienswijze.

 6. Jilali
  14 december 2005 om 10:46 uur.

  Ik ben cous cous met een jus kuiltje, half om half gehakt, die dromedaris in de polder……beetje NL beetje Mocro maar vooral iemand van de wereld.

  Persoonlijk heb ik weinig last van m’n half marokaanse afkomst. Veel mensen zijn eerder verbaasd dat ik het ben. Enige manier dat ze het vermoeden is dankzij mijn naam. Dan komen die vraagjes, alsof ze de slijterij vragen hoeveel procent er in die whiskey zit, over marokanen. Wat mij niet veel boeit etc etc….

  Maar het enige moment dat ik het gevoel van een dubbele identiteit voel is in bijzijn van mijn vader. Het roken, praten over dames (valt wel mee) of nuttige van alcohol doe ik liever niet. Bij mijn moeder is dit geen probleem, alles is relaxter en minder scheinheilig.

  Ik denk dat het gewoon tijd kost voordat die dubbele id voorbij gaat, en dan staat de volgende generatie weer voor een ander probleem. Bedoel ouders moeten op een gegeven moment ook aanvoelen dat het tijd is om los te laten en zodra je dat gewoon doet als kind zijnde valt het mee.

  Maar ja misschien heb ik makkelijker praten dan de meeste

Plaats je reactie