MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Koran en de emancipatie van vrouwen

06 januari 2006 | in Geloof, Maatschappij | 1 Reactie

De Koran kan de (seksuele) emancipatie van Marokkaanse vrouwen ondersteunen. Dat blijkt uit een literatuurstudie van de Rutgers Nisso Groep naar de Seksualiteit en relaties van Turkse en Marokkaanse Nederlanders. Volgens het onderzoek is niet de islam (het geloof) een belemmering voor de seksuele emancipatie van Marokkaanse meisjes en vrouwen, maar vooral de traditie van familie-eer. Hoewel er op dit vlak kanttekeningen zijn te plaatsen bij de islam, kan de koran zelfs worden aangegrepen om de (seksuele) emancipatie van deze groep te bevorderen.

Zaken als gedwongen uithuwelijking, eerwraak en vrouwenbesnijdenis worden vaak onterecht met de islam in verband gebracht. Deze verschijnselen worden in islamitische heilige schriften juist verboden en recente hervormingen in het Marokkaans familierecht laten zien dat vrouwenemancipatie en de islam zelfs kunnen samengaan. Bovendien is er geen sprake van één islam, maar verschillende islamitische stromingen. Turkse en Marokkaanse Nederlanders worden vaak ten onrechte geassocieerd met de meest conservatieve stromingen.

Er is 1 reactie

  1. abdel
    06 januari 2006 om 10:16 uur.

    Duuuuh….er wordt er een wakker!

Plaats je reactie