MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

TeC Amsterdam lanceert film ‘Allemaal Kifkif’

27 januari 2006 | in Film, Maatschappij | 4 Reacties

Samen met wethouder Aboutaleb heeft TeC Amsterdam, een gezamenlijke onderneming van ROC ASA en ISA, op 26 januari de film ‘Allemaal kifkif’ gelanceerd. Deze film is gemaakt door leerlingen die naar Marokko zijn afgereisd en zich hebben verdiept in het vreedzaam naast elkaar leven van christenen, joden en islamieten in Marokko.

TeC Amsterdam wil iets doen aan de toename van antisemitische uitingen en gedragingen van met name Marokkaanse jongeren. Stichting Maimon, die zich al jaren inzet om Marokkaanse jongeren kennis te laten maken met het Joods-Marokkaanse erfgoed, ontwikkelde daarom samen met TeC Amsterdam en de Vrije Universiteit het idee om dit erfgoed ter plaatse te gaan opzoeken en vastleggen.

De vier leerlingen van TeC die de hoofdrol vertolkten, allemaal met een ander geloof, zijn vorig jaar een week naar Marokko geweest om met eigen ogen, en de camera, vast te leggen dat Joden en Marokkanen wel degelijk kunnen samenleven. Eén tweetal deed dat bij de Joods-Marokkaanse Moche in Marrakech en het andere tweetal bij een islamitisch gezin in Casablanca. Leerling Stephanie: ‘Ze begrepen in Marokko niet dat er in Nederland zo’n vijandigheid bestaat tussen Marokkanen en Joden. Iedereen behandelt elkaar daar als gelijke, de ruzies kennen ze alleen van tv.’

‘Allemaal kifkif!’ is een film van een half uur, waar jongeren met plezier naar zullen kijken. Omdat er makkelijk over de film nagepraat kan worden, ontwikkelt TeC Amsterdam samen met leerlingen, de Anne Frank Stichting, het Nederlands instituut voor oorlogsdocumentatie en het APS (Algemeen Pedagogisch Studiecentrum) een RESPECT-PAKKET, dat materiaal bevat om docenten én leerlingen te helpen om met elkaar te praten over respect voor elke overtuiging. Het pakket zal komend schooljaar beschikbaar zijn bij het APS.

Er zijn 4 reacties

 1. Saida
  27 januari 2006 om 03:42 uur.

  Fijn dat je Marokkanen wel mag discrimineren uitsluiten en demoniseren…
  We zijn allemaal gelijk Joden en homo’s iets meer dan moslims.

  Als het allemaal wel kan in Marokko zou het niet zo kunnen zijn dat het dus niks met Marokko of Marokkanen te maken hebben maar met NEderland????
  Daar speelt het toch zich af?Nederland heeft het toch ook in de geschiedenis?
  Moet ik nu blij zijn dat Marokko vrijgesproken is??
  Nee ik verontwaardig me over de beschuldiging in de eerste plaats.
  Dat hele wij discrimineren Marokkanen omdat ze discrimineren.
  Rechtvaardiging zoeken voor uitsluiting van Marokkanen.
  Zal dit projectje islambashing verminderen?
  Nee. Marokko is niet de oorzaak en dus ook niet de oplossing.
  Over zelfkritiek gesproken. Als er een probleem is zoeken we de oplossing in Marokko. En wat gaan we nu doen nu we weten dat Marokko niet het probleem is?En wat heb ik als Marokkaan aan dit project?
  Ik heb niet om een aai over me bol gevraagd en zal er ook niet dankbaar voor zijn.
  antisemitisme en jodenvervolging is Europees en dus Nederlands erfgoed. Gaat de problemen daar zoeken. Antisemitisme inruilen voor Islambashing is geen oplossing.

 2. amore
  30 januari 2006 om 11:23 uur.

  ik heb absoluut niets tegen joden m ik vind allenmaar dat joden wordt beschgermd door westers wereld .kijk naar palistina wat de joden daar doen ,niemand spreek hun daar aan.die palestijnen stryden voor
  hun onafhanklijkheid.die zyn geen terroristen zoals in de westers werld
  wordt gezegd,veel mensen in markko die hebben geen tv.satelliet
  om de ellende van palestijnen te zien, in nederland zyn esrailisch
  instanties die zich bezig houden met in de gaten houden wat in de
  nederlands media wordt vemeld.zo vry is nederland niet

 3. Youssef
  30 januari 2006 om 01:50 uur.

  Ik heb in Marokko gewoond en ik weet goed hoe de Marokkaanse joden daar worden gerespecteerd en goed behandeld,niemand heeft wat tegen hun, ze zijn gewoon Marokkaanse burgers.
  Het probleem is dat de meesten geen scheiding kunnen maken tussen joden en Israelisch.
  Israel is een staat die tot bestaan komt in een arabische land, en iedereen weet hast wel hoe dat allemaal is gebeurd:Belfors beloofd.
  Maar ook in Israel zijn mensen die vredzaam zijn, en geen oorlog zoeken,het ligt aan de staat der Israel die problemen veroorzaakt ter name van de religie.
  Joden zijn net als ons,gewoon mensen, die in de einige God geloven,die ook in rust willen leven.
  Ik haat Israel als staat die onschuldige mensen vernedert en vermoordt maar ik respecteer de joden en de jodendom omdat de Islam ons heeft geleerd dat ze ook gelovigen zijn,die resoect van ons verdienen

 4. ilsa
  30 januari 2006 om 02:42 uur.

  Ilsa zegt,

  Liever Israel dan de Arabieren aan de golf staten. Kijk vertel je een echt gebeurt verhaal, een Marokkaanse matroos die in een schip werkt met allerlei nationaliteiten.Schip vaart langs kusten van de Midd. zee en Arabische zee, nou bij alle die Arabische staten werd hem moeilijk gemaakt om naar de wal te gaan en omdat hij een Marokkaans is, en ja hoor, waar heeft hij geen probleem om aan de wal gaan “ISRAEL“

  Als die Arabieren nou zogoed zijn, dan hadden hun geld b.v. in Marokko kunnen stoppen op plaats in Casinos en Disney land verspellen.

Plaats je reactie