MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Meer hulpvragen gedumpte vrouwen

28 januari 2006 | in Maatschappij | 3 Reacties

Het steunpunt voor remigranten (SSR) in Berkane, in het noordoosten van Marokko, heeft vorig jaar meer hulpvragen gekregen van achtergelaten vrouwen dan ooit. Onder de nieuwe meldingen zijn opvallend veel vrouwen die in het verleden, na een verblijf in Nederland, in hun herkomstland zijn gedumpt door hun man of vader. In 2005 ondersteunde de stichting 33 vrouwen, die al voor dat jaar waren gedumpt. Verder kwamen er vorig jaar 36 nieuwe meldingen binnen. Normaal gaat het jaarlijks om ongeveer 25 gevallen.

De Tweede Kamer maakte zich vorig jaar druk om de tientallen, mogelijk honderden, vrouwen die elk jaar tegen hun wil worden achtergelaten tijdens een bezoek aan hun land van herkomst. Dat gebeurt niet alleen in Marokko maar ook in Turkije, Egypte, Afghanistan, Pakistan en Iran. Hun mannen keren wel terug en halen vaak een nieuwe bruid naar Nederland. De gedumpte vrouwen blijven meestal berooid achter, soms met kinderen. In hun eigen land worden ze vaak achtergesteld en met de nek aangekeken.

Er zijn 3 reacties

 1. InGeniuZ
  28 januari 2006 om 08:11 uur.

  In zo een situatie vind ik dat de overheid de verblijfsdokumenten van de mannen worden afgepakt en teruggestuurd naar Marokko en de vrouwen weer terug naar Nederland. Dat zal die klootzakkers leren geen misbruik te maken van hun machtspositie.

 2. Youssef
  30 januari 2006 om 01:41 uur.

  Als een vrouw in NL mintens 3 jaar legaal had gewoond met haar man, dan moet ze maar terug, ook al ze geen Nedelanse kind opvoedt, zo denk ik erover.
  De oorzaak hiervaan vind ik zelf is dat ons trouw tegenwoordig niet meer op liefde, gelijkeid en respect is gebaseerd, meestal gaat iemand vanuit Marokko met iemand uit NL gewoon om naar NL te kunnen komen, en dat geldt voor mannen maar ook voor vrouwen, en een minderheid wil echt serieus gaan trouwen maar helaas dan komt ie de verkeerde persoon tegen.
  Maar ik vraag me ook af wat de redenen erachter zitten zo dat een man zijn vrouw of misschien zijn kind in Marokko dumpt, ik weet bijvoorbeeld dat een kind geen gedumpte kind is als hij maar tot 16 in Marokko blijft, zijn vader kan zeggen dat ie hem naar Marokko had gestuurd zodat volgens de islamtische Marokkaanse normen zou opgroeien, en dat vind ik wel terecht, maar dat je die vader gelijk zou beschuldigen nou sorry, dit is totaal onacceptabel.
  Maar dat een vrouw in Marokko wordt gedumpt, dan moet je kijken wat de oorzaken ervan zijn, het kan zijn dat een man niet meer in rust kan leven, en dat gebeurt ook hier in NL, het kan gebeuren dat 2 personen gaan scheiden in hun 1ste trouwjaar toch of niet?!?!
  En waarom denken we niet bv aan manen die door hun vrouwen worden gedumpt??!?! jaarlijks worden honderden mannen gedumpt, maar de enige verschil is dat ze maar in NL illegaal blijven.

 3. amore
  30 januari 2006 om 05:42 uur.

  ik vind dat verandering moet komen dat de vouw haar recht krijgt en
  niet zomaar in marokko wordt gedumpt,en andersom ook .ik vind dat nederland moet maatregellen nemen om zoiets in de toekomst te
  voorkomen

Plaats je reactie