MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Nationale prijs voor Theatergroep Rif

26 april 2006 | in Amusement, Kunst | 8 Reacties

Theatergroep Rif uit Al Hoceima heeft met het theaterstuk De Vier Elementen drie nationale Marokkaanse cultuurprijzen gewonnen. Het gezelschap ontving al eerder regionale prijzen op het festival Nador/Al Hoceima en het Festival van Oujda. Op het festival van Rabat van 14 april jl. heeft het prijzen gekregen voor de beste regie, het beste script en het beste theatergezelschap. Er waren hiervoor vijf theatergezelschappen genomineerd. De prijzen bestaan uit oorkondes en een geldbedrag.

De familievoorstelling De Vier Elementen is geschreven door Omar Boumezzough en geregisseerd door Chaib Massaoudi. Tijdens een werkbezoek van Massaoudi aan Noord-Marokko, kort na de aardbeving van 24 februari 2004, ontstond het idee voor de theaterproductie. De Vier Elementen gaat over aarde, water, vuur en lucht. Basiselementen van het bestaan met diepe wortels in zowel de westerse als niet-westerse verteltradities en levensbeschouwingen, waaronder die van de Imazighen (Berbers). Het stuk gaat op verhalende wijze in op het ontstaan en voorkomen van aardbevingen, die in de geschiedenis van Marokko een belangrijke rol spelen.

Eind augustus 2005 zijn tijdens theaterworkshops onder leiding van Chaib Massaoudi de acteurs geselecteerd en werd Theatergroep Rif opgericht. De eerste maand speelden de danseressen Satya Roosens en Suzana Gomes, woonachtig in Amsterdam, mee in De Vier Elementen. De groepsleden hebben inmiddels meer dan 20 voorstellingen gegeven. Het publiek werd bij deze opvoeringen nauw betrokken. Na afloop van de voorstelling zijn er vaak emotionele discussies en gesprekken met publiek over de oorzaken en gevolgen van de aardbeving van 2004.

Er zijn 8 reacties

 1. hamid imazighen
  26 april 2006 om 12:51 uur.

  waarom niet rif is de echte vertegenwordiger van marokko , omdat de irifianen hebben marokko bevrijd.
  leve rif.

 2. Albidaoui
  26 april 2006 om 01:47 uur.

  Hadak a riffie,

  ik hoop dat je ooit ontwaakt uit jouw “RIFsprookje”!!

  Je weet net zo goed als ik dat jullie in Marokko niks voorstellen!!!

  Leve CASABLANCA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 3. Amsterdammer
  26 april 2006 om 02:45 uur.

  > deze uitspraak zegt al genoeg over je geschiedenis en taalkennis .
  Grt,

 4. hamid imazighen
  27 april 2006 om 08:53 uur.

  casablanca boeven stad kinderenporno, armoede, wlkom in nadorcity
  om te gaan werken in de bouw.
  amazigh

 5. De Saint
  27 april 2006 om 01:04 uur.

  Leuk voor de Hollanders om te zien hoe jullie elkaar afmaken. Rif en geen rif, Casablanca of Meknes. Misschien ontlenen jullie iets uit het feit dat je uit de rif of elders vandaan komt: hier ben je voor de NL ers gewoon een K.. Marokkaan. Gedraag je er ook na. En als je zoooooo trots bent over waar je vandaan komt, ga er wonen als je klote hebt. ja doet dat, kan je lekker trots zijn in de rif of in Casa. Binnen drie maanden ben je nergens trots op (behalve als je blind bent)
  Weet je trouwens dat trots vaak uit een minderwaardigheidcomplex komt….denk denk
  Jullie vriend de Saint (kom overal en nergens vandaan)

 6. gasablnqa
  27 april 2006 om 02:44 uur.

  arabier=niks

 7. Izran
  27 april 2006 om 04:02 uur.

  Jongens het gaat niet om de streek waar je vandaan komt maar om een nationale prijs voor de Theatergroep Rif. Ik ben blij dat er zulke theaterworkshops daar plaats vinden. Marokko is een land met veel verschillende culturen en tradities, waar kan je dat beter ter uiting brengen dan bij een theatergroep.

 8. hassan
  28 mei 2007 om 09:52 uur.

  maroko goet of niet .of rif goet of niet goet.ten eerst dat is alles salefd…….kijk naar jezelf hoe jij goed bent in dez matchapij .ratten de ziekt van Eu.drugs dillers .en frawen neuken en niet werken .jullie zijn erg ziek.groutje an somige marrocanedit goed doen.

Plaats je reactie