MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Marokkaan in dienst? Nee dank je

05 mei 2006 | in Carriere, Maatschappij | 5 Reacties

In een onderzoek van bureau Motivaction in 2004 over de opvattingen van 400 directeuren uit het middenbedrijf (20 tot 500 werknemers) over allochtone werknemers kwam naar voren dat 54 procent absoluut geen hoofddoek op de werkvloer wilde. Ook gaf 46 procent aan dat allochtonen maar belabberd Nederlands spreken en zei 31 procent in het verleden meer problemen met allochtonen dan autochtonen te hebben ervaren. Twee jaar later is deze meting opnieuw gedaan en wederom stemt de uitslag treurig. Het aantal werkgevers dat nieuwe Nederlanders in dienst neemt – Turken, Marokkanen, Surinamers, Antillianen – is ongewijzigd gebleven, namelijk 59 procent. Geen goede ontwikkeling, concludeert Ahmed Ait Moha, projectmanager bij Motivaction. Hij noemt in Management Team de stand van zaken anno 2006 nog altijd ?problematisch? en de kijk van directeuren op nieuwe Nederlanders als medewerkers nog steeds ?wereldvreemd?.

Ait Moha heeft wél een verklaring. Volgens hem zijn veel werkgevers zo huiverig om nieuwe Nederlanders aan te nemen vanwege vooroordelen. Oude vooroordelen, wel te verstaan, die volgens hem niet meer bij deze tijd passen. 43 procent van de werkgevers beaamt dit. Ait Moha: “Vaak denken werkgevers bijvoorbeeld dat Marokkanen wel zes weken op zomervakantie gaan naar Marokko en zich daarna nog eens vanuit Marokko drie weken ziekmelden. Jongeren doen dat al lang niet meer. Ook denken ze vaak dat nieuwe Nederlanders de taal onvoldoende beheersen. Maar jongeren die hier zijn geboren en opgegroeid spreken hun hele leven al Nederlands.”

Er zijn 5 reacties

 1. jasper
  05 mei 2006 om 04:37 uur.

  “Oude vooroordelen die niet meer bij deze tijd passen”.

  Ja, ‘maar is het zo eenvoudig? Beroepshalve heb ik veel te maken met werkgevers en hun konklusie is unaniem: Liever geen allochtonen, en zeker geen Marokkanen. Deze mensen hebben uitgesproken negatieve ervaringen met het in dienst nemen van Marokkaanse werknemers. Genoemd worden: Ziekmeldingen ( soms op het laatste moment), vermissing van
  bedrijfseigendommen, onbeschoft gedrag, liegen enz.
  Laten we aannemen dat 75% hiervan berust op “vooroordelen”, dan resteert nog een lijst van onaangename ervaringen die menig werkgever ervan zal weerhouden “allochtone” werknemers in dienst te nemen.

  Val mij niet aan op dit bericht. Het is wat ik hoor van de “werkvloer”. Als het zo is-wie spreekt het laatste woord?-, wordt alles wat begrijpelijker.
  Als het niet zo is:Aan de schandpaal met al deze discriminerende werkgevers!!!

 2. Saida
  05 mei 2006 om 05:23 uur.

  Tuurlijk Jasper
  Als een Marokkaan steelt en je komt dan tot de conclusie dat alle Marokkanen stelen dan is dat gewoon racisme.
  Als een Nederlander steelt denkt de werkgever echt niet dat alle Nederlanders dieven zijn.
  volgens mij kennen mensen niet echt de definitie van discriminatie en racisme.
  Het betekent niet dat Marokkanen niet stelen maar het betekent dat je daaruit mag concluderen dat alle Marokkanen dieven zijn.
  Dus ik weet niet of jij nou zo simpel bent, Jasper of dat je denkt dat Marokkanen dat zijn. Want je uitleg deugt niet.
  Persoonlijk vind ik het ook erg simpel als je denkt dat Marokkanen simpel zijn.

 3. Saida
  05 mei 2006 om 05:23 uur.

  Het betekent niet dat Marokkanen niet stelen maar het betekent dat je daaruit NIET mag concluderen dat alle Marokkanen dieven zijn

 4. Henk -Rotterdam
  05 mei 2006 om 07:34 uur.

  Val mij niet aan op dit bericht,het is wat ik “hoor op de werkvloer”. Een slapper en nietszeggende mening heb ik zelden gehoord,wat wil je bereiken hiermee.Laat ik het even anders stellen. Ik heb in mijn arbeidszame tijd enorme veel met Marokaanse jongens gewerkt en hen getraind en opgeleid voor het vak wat ik uitoefende,dit heb ik gedaan tot verleden jaar.Alle vooroordelen en meningen die ik zo dikwijls hoor niet ontdekt,maar als je bereid bent om je zelf te verdiepen in de achtergrond van die knullen en bereid bent om je tijd er in te steken om hen te begeleiden en hen op te leiden zal je enorme dankbare gasten tegen komen ,en hou met dat slappe gelul dat ze niet willen,nee Jasper Nederlanders willen meestal niet en de meeste hebben net als jij hun mening gestoeld op het “horen” van. Sta op en ga je eigen in dienst stellen en ga met die gasten aan de slag, geef je tijd en aandacht die ze nodig hebben aan hun om ze te helpen aan de maatschappij deel te nemen,en onthou een ding: ze zijn niet zielig,ze zijn leergierig genoeg en willen heus wel maar hoe zou jij reageren als je op school zit en de leraar negeert je in de klas. Als een blond koppie wat vraagt heeft de leraar tijd om het uit te leggen en als”achmed” wat vraagt heeft hij amper tijd voor een antwoordt.En zeg nou niet dat het niet zo is want ik heb zelf de ervaring hier in dat we een groep jongens op een MTS een cursus lieten doen voor vaardigheden op het gebied van autotechniek De Leraren wilden zelfs niet dat de jongens aan de voertuigen kwamen om te sleutelen die voor hun leerlingen bestemd waren en we moesten aparte auto’s laten aan voeren voor onze knullen terwijl we als overheid flink geld moesten neer leggen voor de cursus. En dat Jasper is heden ten dage nog steeds een gebruikelijke gang van zaken. Wat verwacht je als je telkens wordt afgewezen,wat verwacht je als je toch altijd de schuld krijgt,als de mensen hun mening klaar hebben. Ik weet niet waar je woont maar ik woon in Rotterdam te midden van hun en maak alles goede en ook slechte dingen mee ,maar om ze bij voorbaat allemaal te veroordelen en dan zeggen ik heb het van horen zeggen ben je net als degene die een groepje marokaanse knullen bij ekaar zien staan en met elkaar praten,dat gaat meestal gepaard met stemverheffing en wat is de mening dan van de gemiddelde voorbijganger die hun niet kan verstaan” o die zullen wel een overval staan voor te bereiden”ja zo wordt er gereageerd en blijven we schoppen terwijl het helemaal anders kan en zachtjes aan moet. Jasper ga naar die werkgever toe en vraag hem om zijn beweringen met feiten te staven. Dan wordt het meestal wel stiller.Gegroet en succes o.ja nog even dit wist je dat de meeste ziekmeldingen op maandagmorgen zijn als gevolg van het overmatiog alcoholgebruik in het weekend.en dat zijn allemaal ziekmeldingen op het laatste moment.

 5. Ben
  02 januari 2013 om 05:36 uur.

  Oude vooroordelen? Als uit recent onderzoek blijkt dat 60 procent (12-26-jarigen) is ooit verdachte geweest van een misdrijf. Ben ik niet zo verbaast dat werkgevers ander keuze maken. Werkgevers zijn niet wereld vreemd en over het algemeen goed op de hoogte van wat er zich in onze maatschappij leeft. Deze reactie omdat ik het artikel van Ait Mohaeen denigrerend toontje heeft en daarmee de wijze van benadering dat het probleem is.

Plaats je reactie