MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Column “Balkenellende eindelijk gevallen”

30 juni 2006 | in Column, Politiek | 8 Reacties

Het onvermogen van het kabinet om op een normale menselijke manier met de paspoortkwestie rond Hirsi Ali om te gaan is symbolisch voor de arrogantie en het menselijk onvermogen waarmee dit stel de afgelopen vier jaar geregeerd heeft. Nooit was een fout een minister aan te rekenen, nooit was een crisis reden voor opstappen. Maar dit keer was het slachtoffer dat voor Verdonk op de knieën moest geen Kosovaarse scholiere of Congolese vluchteling, maar iemand uit het eigen rechtse kamp. Dit werd de Tweede Kamer teveel.

Dit zoveelste voorbeeld van de kilheid van Verdonk en het geklungel van Balkenende was slechts de aanleiding voor de val van het kabinet, dat al lang had moeten vallen om het Nee tegen de grondwet, het asociale zorgstelsel, de huurliberalisering, de 11 doden op Schiphol en duizend andere redenen. Maar de echte oorzaak ligt dieper. Door weerstand vanuit de bevolking heeft dit kabinet een reeks nederlagen geleden die het nooit te boven is gekomen. Vanaf het aantreden van Balkenende is er verzet geweest tegen zijn neoliberale beleid, dat honderdduizenden mensen in Nederland financieel in de kou gezet heeft. Dit begon met de protesten van Keer het Tij, en mondde uiteindelijk op 2 oktober 2004 uit in de grootste vakbondsdemonstratie in de Nederlandse geschiedenis.

Ook het buitenlandse beleid van de regering, een van de trouwste poedels van Bush, is vanaf het begin impopulair geweest. Rond het begin van de oorlog in Irak waren er massale anti-oorlogsprotesten, en onder druk van de publieke opinie leidde de troepenzending naar Uruzgan begin dit jaar al bijna tot een kabinetscrisis. Toen werd Balkenende nog gered door de PvdA.
Tenslotte leidde het kabinet twee gevoelige nederlagen in de stembus: in juni 2005 met het massale Nee tegen de grondwet, en in maart van dit jaar met de grote overwinning van links bij de lokale verkiezingen.

Het is deze reeks nederlagen die de interne verhoudingen binnen de coalitie zo op scherp heeft gezet. Geconfronteerd met de eigen impopulariteit konden de rechtse partijen alleen maar op zoek gaan naar manieren om zichzelf te profileren, desnoods ten koste van hun partners. Zowel de VVD als D66 deden dit met hun absurde, Amerikaanse verkiezingen voor een partijleider.
De eigen vooruitzichten voor de volgende verkiezingen gingen steeds meer de doorslag geven. Dat creëerde ook de ingrediënten voor de val van het kabinet. D66 moest meer afstand van het kabinet nemen om niet in de peilingen te verdwijnen. De VVD kon met het oog op de fortuynistische achterban Rita Verdonk niet laten vallen.

Natuurlijk proberen de VVD en het CDA nu een constructie te vinden om nog een tijdje door te kunnen modderen voor de volgende verkiezingen. Prinsjesdag dit jaar had voor hen een zorgvuldig gepland verkiezingscircus moeten zijn, waarop Balkenende ‘het zoet na het zuur’ zou kunnen presenteren.

Het is niet toevallig dat juist werkgeversorganisatie VNO-NCW de rechtse partijen hierin steunt. ‘Onderzocht moet worden of het toch mogelijk is dit kabinetsbeleid voort te zetten’, zegt de organisatie in haar persverklaring. ‘VNO-NCW pleit voor een rompkabinet dat een volwaardige begroting voor 2007 kan opstellen. Op die manier wordt voorkomen dat 2007 een verloren jaar wordt.’

Deze opstelling van VNO-NCW laat precies zien waarom links terecht zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen eist. Deze verkiezingen zullen een referendum zijn over het hele beleid van Balkenende – van het neoliberale offensief tot de oorlog in Uruzgan, van Verdonks onmenselijke vluchtelingenbeleid tot de racistische verdeel-en-heerspolitiek tegen moslims en migranten aan het thuisfront.

De kabinetspartijen hebben lang genoeg de ruimte gekregen hun eigen verkiezingsshow voor te bereiden en terug te krabbelen in de peilingen. De val van het kabinet is een goede geheugensteun hoe zwak ze ervoor staan. Balkenende is omver. Nu zijn beleid nog.

Internationale Socialisten

Er zijn 8 reacties

 1. Inayat
  30 juni 2006 om 06:57 uur.

  Ja het kabinet ‘Maggaan’ van Hirsi..
  daag !

 2. karim
  30 juni 2006 om 10:49 uur.

  ik zit me nu al te voorbereiden op wie ik zal gaan stemmen

 3. Toth
  30 juni 2006 om 11:45 uur.

  Ik denk dat het tijd word dat de illusie gaat worden opgeheven dat er nationale regeringen bestaan. Beslissingen als Nederlandse militairen die als NATO bezettingsmacht ten koste van alles en totaal tevergeefs de Unocal marionet Karzai blijven handhaven zolang i.e.g. zijn vooral Amerikaanse, Israelische en Zuid-Afrikaanse huurlingen, sorry body-guards hem in leven kunnen blijven houden worden in Washington gemaakt en niet in Den Haag. De “liberalisering” oftwel uitverkoop van zaken waarvan iedereen direct afhankelijk is onder aannemelijk klinkende maar valse voorwendselen van efficientie en economisch voordelen die automatisch door marktmechanismen zouden worden bereikt; een religie met eigen dogma’s en fundamentalisme. Het zijn beslissingen die niet meer in handen liggen van nationale regeringen. Een eigen politiek volgen staat gelijk aan internationaal isolatie en in eerste instantie economische strafmaatregelen. Vergeet de EU in wier luchthavens mensen in opdracht van Washington verdwijnen naar martelcentra in EU landen en aspiranten en waar men binnen een termijn van 30, 40 jaar nog niet eens kan beslissen waar men wil vergaderen. Er is de facto eigenlijk allang een wereldregering. Het wordt tijd voor wereldwijde oppositie.

 4. hassanhasson
  01 juli 2006 om 11:17 uur.

  Balkie kruip lekker in je eigen ****, een rechts predikant in de katwijks kerk is je toekomst. vunzig huigelaar nananananananananananan
  Hirsi heeft uiteindelijk onbedoeld een goede daad verricht!! en nu Amerika ten val brengen

 5. youssie
  01 juli 2006 om 12:13 uur.

  amerika is al ten val gebracht. hebben ze hirsi niet voor nodig ahhahahahahhahahaha.

 6. Henk -Rotterdam
  02 juli 2006 om 03:36 uur.

  De dag waarop het kabinet viel heeft de Hoge Raad der Nederlanden de uitspraak gedaan dat een ieder die heeft gelogen over zijn afkomst/naam/geboortedatum of op andere onjuiste wijze in het bezit kwam van het Nederlanderschap wordt geacht deze nooit te hebben bezeten. Deze uitspraak is van toepassing op alle zaken van voor april 2003. Het verhaaltje van Jan Peterje dat het kabinet niet zo zwaar tilde aan het liegen over de geboortedatum van AliHirsi Mangaan enz enz enz gaat dus niet op en deze uitspraak is gedaan na het wederom verkrijgen van de status van Nederlandse. Voor alle zaken van na april 2003 dient de rechter zich opnieuw te buigen. Juridisch gezien is ze dus nog steeds geen Nederlandse tenzij JanPeterje met zijn restant clubje denkt dat het niet zo erg is een beetje liegen. Benieuwd welke jurist er op staat en de zaak opnieuw aanhangig maakt.

 7. andy
  12 augustus 2006 om 02:37 uur.

  het heeft ook nog te lang geduurd

  k dacht dat er nooit een einde aan kwam , maar aan de andere kant zach ik et al aan komen.[ touwens elke mafkees ]

 8. Aicha Bellaghmouch
  10 februari 2010 om 04:02 uur.

  whahahah weet je wie dat is??

  Mijn nicht meskina weet het pas een jaar ofso:P

Plaats je reactie