MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Veel vraag naar ‘Halal-bankieren’

30 juni 2006 | in Economie, Geloof | 5 Reacties

Bilaa-Riba Islamic Finance, de eerste islamitische financiële instelling in Nederland, kan het aantal aanvragen voor islamitisch sparen en beleggen nauwelijks aan. Het in Leiden gevestigde bedrijf is vorige maand begonnen met het aanbieden van halal-beleggingen en in september komt daar de persoonlijke lening bij. Als het aan Bilaa-Riba ligt, volgt op korte termijn ook de halal-hypotheek. Volgens directeur Mohammed Dini zijn er al 2000 aanvragen voor informatie binnen over de speciale hypotheek. Maar voordat het huizenplan er is, moeten er nog toezeggingen komen van het ministerie van Financiën.

Nederlandse banken hebben ook onderzocht of het niet interessant is om voor de grote moslimgemeenschap in Nederland halal-producten aan te bieden. De Rabobank bijvoorbeeld heeft een proef lopen in de regiokantoren in Utrecht en Boskoop waarbij klanten hun spaarrente niet op hun rekening krijgen, maar waar die rente meteen overgemaakt wordt naar een goed doel. De uitkomsten van die proef zijn nog niet geëvalueerd.

Er zijn 5 reacties

 1. Webmaster
  30 juni 2006 om 07:32 uur.

  Wat is “halal bankieren” nu eigenlijk???

  Zonder rente, maar hoe zit dat dan met beleggen?

  Er bestaat nu een website over islamitisch bankieren, islamitisch verzekeren, islamitisch beleggen

  (De totale omzet in 2005 bedroeg 240.000.000.000 US Dollar)

  Naam v/d website: http://www.islamic-finance.startpagina.nl

  Een hoop informatie waar je wat van kan opsteken.

  Groet, webmaster islamic-finance.startpagina.nl

 2. Nihad
  30 juni 2006 om 08:40 uur.

  Halal bankieren is een farce.

 3. Nijmegen oost
  30 juni 2006 om 09:13 uur.

  Ik ben niet zo ingewijd in de Koran, dus heb ik een vraag.
  Zou iemand mij kunnen uitleggen wat de achterliggende gedachte is waarom rente vragen en rente betalen haram is in de Islam.

 4. siemo
  30 juni 2006 om 04:33 uur.

  Wat ik ervan begrepen heb, moet het woord RIBA (zoals gemeld in de holy Quran) vertaald worden als WOEKERrente. Ik benadruk t eerste omdat de essentie van waarom de islam riba niet toestaat m zit in woeker. Dus zoek het woord woeker op in de dikke van dale en volgens mij is je dan een heleboel duidelijk. Of iedere rente ook “woekert”, is een goeie….

 5. Maghreb Magazine » Geen aftrek voor ‘halal’ hypotheek
  12 september 2006 om 12:33 uur.

  […] Halal bankieren houdt in dat de financiële dienstverlening voldoet aan de wetten die de koran stelt; volgens de islam is rente een onaanvaardbare vorm van vermogensvermeerdering. […]

Plaats je reactie