MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Marokkaanse koning bezocht Nador

09 juli 2006 | in Marokko | 57 Reacties

koning Mohammed VIDe Marokkaanse koning Mohammed VI heeft laatst een bezoek gebracht aan de stad Nador. Hij heeft de stad twee jeugdcentra en een sociaal centrum voor vrouwen geschonken. Het centrum voor de jeugd heeft als doel om de jeugd te helpen bij cultureel, sport en vrijetijdsonwikkeling en om ze te behoeden tegen crimineel gedrag. De twee jeugdcentra zijn gelegen in Nador en de ander in Selouane. Het sociaal centrum voor vrouwen zal literatuur lessen geven en de vrouwen op verschillende gebieden steunen. Dat meldt map.ma.

Er zijn 57 reacties

 1. amazigh
  09 juli 2006 om 11:27 uur.

  Wat een bericht! tzzzzzzzz om ze te behoeden voor crimineel gedrag!
  het wordt hoogtijd dat overheid is doet in deze verwaaloosd gebied van marokko, jaren is geen cent geinvesteerd, en nu komt hij zehma iets doen, 2 buurthuisjes openen.
  in de heel provincie nador kun je tot voorkort niet eens een zwembad of tennisbaan vinden ( niet prive)dat voor de gemeenschap is bedoel, maar in dezelfde prov. zijn er bijna 100 banken te vinden hoogst in heel marokko % gezien, en nador is na casablanca en rabat de 3e finacieel stad van marokko, voor die ruim 2 miljard euro die jaarlijks uit nador verplaatst door bank al magrabe kun je we duizend buurthuizen bouwen,

 2. Johan
  10 juli 2006 om 12:40 uur.

  Wat bemoeit die klojo zich overal! Hij moet eens de pot op. De tijd van dictatoren is al lang voorbij en dat moet hij zich goed beseffen. In Marokko moet hij dan overal aanwezig te zijn om de start te geven aan zogenaamde projecten. Wat voor project dan? Jeugd centra!

  De koning moet niet bemoeien met de taken van anderen. Hem wordt geen moer gevraagd. Laat het volk zelf beslissen en de ontwikkelingen gaan van zelf.

 3. abdel
  10 juli 2006 om 01:30 uur.

  Jeetje wat een woede allemaal. Typisch berbers. Zoeken naar een schuldige. Heel Marokko is achtergesteld geweest. Maar in ipv, zoals de souassa, de mouwen opstropen en jezelf onmisbaar maken (handel etc.) gaan de noorderlingen op hun luie reet zitten en telkens maar de schuld bij iemand anders zoeken. Dat het noorden achtergesteld is geweest ontken ik niet. Maar aan de andere kant, doe er eens wat aan ipv steeds het slachtoffertje spelen.

 4. micromocro
  10 juli 2006 om 01:32 uur.

  euh, waarom deze reacties ? je moet ergens beginnen he dus geef de man een beetje krediet…

  Johan, wat weet jjj van marokkaanse politiek ?
  hij heeft ondertussen al bewezen dat ie geen dictator is en dat ie marokko uit het slop aan het halen is….weet je hoeveel buitenlande firmas ie overtuigd heeft om in marokko te investeren ?

 5. aziz
  10 juli 2006 om 08:06 uur.

  euh, waarom deze reacties ? je moet ergens beginnen he dus geef de man een beetje krediet…

  beetje krediet?jonge Als hij geen fucking dictator meer is waarom geeft die dan 256 miljoen euro uit aan zijn kasteel?

 6. izem
  10 juli 2006 om 08:27 uur.

  waarom een buurthuis bouwen? waarom geen fabriek? waar is dat geld dat jaarlijks overgemaakt wordt vanuit europa?

  de spaanse melilla heeft al tamazight erkent, meschien moeten we maar de grenzen open goeien en dan zijn we van die arabische terroristen voor goed af!! tfoee 3la dieren, als zij het z goed deden dan werden ze niet genaaid door een paar miljoen joden en dan komen ze nu noord afrika verpesten zielige tuig!!

  abdel met je typisch berbers, de arabieren moeten pas ophouden met slachtoffertje spelen!! pas je aan of donder op naar GAZA!!!

 7. Aziz
  10 juli 2006 om 09:07 uur.

  De KONING hoort daar helemaal niet naar toe tegaan gewoon HELEMAAL links laten liggen gewoon hun GELD afpakken en verder nix doen daar.
  Berbers moet je geen geld aan uitgeven Lekker MAROKKO opbouwen behalve RIFLAND .

 8. Henk -Rotterdam
  10 juli 2006 om 10:54 uur.

  Wat ik me afvraag waarom het nodig voor is dat bij elke gelegenheid die zich voor doet men elkander totaal wil afkraken en zover mogelijk de grond in boren.
  De toekomst zal veel moeten uitwijzen en uit het verleden moet men leren,maar ik dacht en denk nog steeds dat Marokko een pachtig land is en dat daar eigenlijk geen plaats is voor haat en nijd dat is er al genoeg in deze wereld.Geef elkaar de ruimte en heb respect voor elkaar. Je bent allemaal Marokaan. Ik vind dit triest.

 9. Johan
  10 juli 2006 om 11:23 uur.

  De koning is daar gekomen om zichzelf populair te maken. Zijn manieren van doen kennen wij van filmsterren. Hij moet beter in een film gaan spelen dan acteren met zogenaamde bouwen van jeugd centra.

  Abdel! De centen die men verdient in het zuiden en in het midden van het land kan je helemaal niet vergelijken met de mijljarden uit het noorden. Het midden en het zuiden profiteert van het geld dat uit het noorden komt. Men moet weten dat meer dan 70% van vermogen van populaire bank afkomstig is uit Alhoceima en Nador. Je kan de riffijnen niet van luiheid beschuldigen, ze willen hun recht. Ze willen dat hun geld eerlijk geinvesteerd wordt. Het is de koning, de wolven (de ministers en miliaiten) en de slaven erom heen die het meeste profiteren van het geld. De koning heeft zoveel paleizen vol met slaven uit jouw omgeving. Deze slaven hebben geen moeite om te buigen en de handen te kussen van de koning. SLAVEN! Dat willen de riffijen niet zijn.

  Micromocro!
  Ik weet van Marokkaanse politiek meer dan de gemiddelde tasjesdieven. Je weet niet eens iets van de cultuur van het land waarin je nu leeft, laat staan van het land van waar jouw ouders vandaan komen. Vraag je papa en mama waarom ze hier zijn. Jouw pa kwam hier niet om achter die blondjes te lopen. Hij moest daar weg omdat daar een dictatuur aan de macht was. Die maakt het leven onmogelijk. En het toppunt van achterlijkheid is het verheerlijken van een dictatuur die van miljoenen van jouw landgenoten slaven heeft gemaakt.

  Henk! ik ben hier niet om mensen af te krakken. Het is een feit dat Marokko achtergesteld wordt omdat er vriendjespolitiek is. Marokko is een prachtig land qua natuur en cultuur, maar dat land wordt al jaren verkracht en heel veel onrecht wordt er nog steeds gedaan. Misschien ga je daar en geniet je van de natuur en cultuur. Heb je eens gevraagd hoe mensen daar leven en behandeld worden? Heb je je ooit verdiept in de Marokkaanse politiek? In het verleden hebben wij veel gezien. De nieuwe koning is ook een dictator. Het verschil tussen hem en zijn vader is alleen dat zijn vader alles deed met een harde hand en hij op een onopvallende manier. Hij bepaalt nog steeds alles. Zelfs de ministers selecteert hij zelf.

 10. hassanhasson
  10 juli 2006 om 11:26 uur.

  Henk,
  Het is toch niet zo erg om elkaar, ZONDER HAAT, in de haren te vliegen.
  De koning van niks heeft net zo als zijn voorouders Marokko voor zichzelf toegeeigend.
  zoals Strand ASHAKAR in tanga is voor de helft voor hem zelf alleen en voor zijn kleine dictatuurtje HASSAN 3, tetouan enz.
  bahahahahah

 11. Maroan
  10 juli 2006 om 12:26 uur.

  Ik begrijp de woede van de berbers enigszin heel goed. De Marokkaanse regering heeft nooit zijn poot uitgestoken naar de berbers. Als we de feiten op rij gaan zetten dan zijn we volgende jaar niet klaar. Herkenbare feiten zijn: De infrastructuur van rifgedeelte, zoals de wegen en veiligheid eromheen, “ach wat maakt het uit als een auto in het rafijn rijdt, het zijn toch maar de berbers die daar rijden”. Wat betreft de nieuwe koning zijn er een aantal positieve dingen veranderd, maar om te zeggen dat rif gedeelte betrokken wordt in de veranderingen?! Nee dat kan ik niet zeggen.

  De Marokkaanse regering is erg ontwikkeld in het vullen van hun eigen zakken. Politie agenten verzinnen allerlei wetten om je zakken te legen. De regering doet hier helemaal niks aan.

  Het feit dat veel berbers naar Europa toe zijn gegaan verklaart ook een hoop. De hoop die ze hadden in marokko is afgenomen door de marokkaanse regering.

 12. Henk -Rotterdam
  10 juli 2006 om 02:01 uur.

  Johan/Hassanhasson,
  Ik wilde met mijn reactie niets zeggen over de maatschappijke toestanden in Marokko,ik vind het alleen maar triest dat er telkens weer bij vele onderwerpen enorme scheld partijen zijn die te maken hebben met etnische achtergronden terwijl juliie een volk zijn uit een voor in mijn ogen prachtig land met en hele hoge cultuurnorm. Ik vind het zeker vreemd om het te moeten zien en horen omdat ik bijna 20 jaar Marokkanse jongens heb getraind en opgeleid van verschillende komaf en nooit iets heb gemerkt van deze tegenstellingen. Ik heb me inderdaad als Nederlander nooit verdiept in de politiek van Marokko en denk dat zo ook moet blijven want het bekende Nederlandse bemoeizucht is dan zo geboren. En we kunnen ons beter bezig houden met de politieke rotzooi in ons eigen land.Maar als jullie met vakantie gaan ,dan een fijne vakantie en veilig en gezond weer terug

 13. nardjis
  10 juli 2006 om 02:16 uur.

  wat een vertoning, ik heb het wel een beetje op tv (ja lekker gecensureerd allemaal) gezien. elke marrokaan met een beetje gezond verstand weet dat het een puliciteitsstunt is van kijk dat we goed bezig zijn. viel mij iets op namelijk die vette bmws en hoeveelheid motoren. de bevolking is aan het uithongeren. walgelijk.

 14. Nihad
  10 juli 2006 om 03:20 uur.

  Ik snap nu waarom Hassan II een hekel had aan de Rif.

  Ondankbaar volk.

 15. rachid
  10 juli 2006 om 03:35 uur.

  Ik snap niet wat die Rifboeren bezield. Het is ook nooit goed!!!!

  Volgens mij kunnen jullie nergens op deze aardkloot fatsoenlijk leven. Jullie liggen met iedereen in de clinch. Geen enkel ander volk mag jullie Riffijnen. Jullie worden in Marokko uitgekotst, in Duitsland, Nederland, Frankrijk, ik vraag me af waar niet???

  Ik zou zeggen: Rifboer, kijk eens goed in de spiegel, verbeter de wereld en begin bij jezelf. Jullie maken jezelf (en erger nog) Marokko belachelijk!!!!

 16. nardjis
  10 juli 2006 om 03:39 uur.

  hassan II had een hekel aan elk democraat.

 17. zigzag
  10 juli 2006 om 04:05 uur.

  Rifboer dit en berberen dat …Haal eerst jullie arabische hoeren en bedelaars uit nador weg. (Noorden)Dan kunnen we mischien nog normaal met elkaar praten….
  al die arabieren die hier zijn,,,,zijn allemaal famillie van Ariel Sharon

 18. jamal
  10 juli 2006 om 04:16 uur.

  ik vindt jullie veel lulen over rif maar rif is aan het groeien van

  het arabeche bedelaars . als dat niet zo is kom zelf en kijken.
  in 2006 is aantal bedelaars in al houceima gestegen van 20%naar 45% alatif ik blijf berber hoe dan ook .

 19. rachid
  10 juli 2006 om 04:42 uur.

  Arabische hoertjes in Al Hoceima?? Voor een hoertje hoef je niet helemaal naar de Rif hoor!

  Kijk verder op in je straat en je zult zien waarmee de rosse buurten en inloophuizen mee gevuld zijn, allemaal Rifkutjes (ahschoun Mimouna-style)!!!

 20. Harry Bahnen
  10 juli 2006 om 04:49 uur.

  De koning doet iets in het Rifgebergte en wat zijn de reacties op het artikel,
  Schelden en nog eens schelden.
  Zo wordt in het Rif nooit iets bereikt.
  Samen de schouders er onder om dat gebied economisch te laten ontwikkelen.
  Zelf doen en ieder initiatief daarvoor aanpakken.
  Ieder land heeft op die manier zijn meeste problemen opgelost.

 21. yasin
  10 juli 2006 om 05:33 uur.

  he mensen ga dat voor zijn gezicht zeggen schelden is voor zielige mensen die woorden te kort komen alle beetjes helpen laat die man we leven hml zonder strenge dictators die je overal te wereld ziet laat god beoordelen en niet wij.

 22. nieuwe nederlander
  10 juli 2006 om 08:21 uur.

  iedereen moet beseffen dat er geen plek in de noordafrika voor arabieren is! ze gaan oprotten naar waar ze vandaan kwamen!
  we willen geen dictatoren in de noordafrika, dit is het land van imazighen!

  hierbij wil ik ook aangeven dat imazighen onderweg zijn naar het bevrijden van hun land!

  rifi

 23. Sarah
  10 juli 2006 om 08:56 uur.

  WeetJe wat ik eght niet snap,,
  waarOm die verschillem tusse berberse en arabieren??,, waarOm??,,,
  we zijn tOg allemaal Mocro’s??,, Als NL bijv. tege MarOkko speelt hea,, is t Opeens WIJ de MarOkkanen,, maak dan Geen Verschil tusse Berberse en arabiere,, die Shit Slaat nergens Op,,

 24. hassanhasson
  10 juli 2006 om 09:51 uur.

  de Koning, Spanje, Frankrijk, Duitsland zij zijn allen schuldig voor het vergassen van ons voorouders.
  Hou op met dat gedoe RIfi, Arabier zus en zo

 25. Redouane
  10 juli 2006 om 10:45 uur.

  Wat zijn die Rwaffa een wanhopig volk. Alleen maar zeiken, zeuren en naar andere mensen wijzen. Een Riffi vertrouwt z’n eigen broer niet eens, zo achterdochtig als de pest en zo lui als maar kan.

  Steek die armen eens uit die mouwen en bouw dat RIFland van jullie eens op, of ga je wachten tot dat anderen dat gaan doen?

  Volgens mij verkeert dat hele RIF in een collectieve identiteitscrisis!!
  Jullie moeten je eens af gaan vragen waarom iedereen jullie uitkotst, denk daar eens overna. Dat zou een heel goed begin zijn!

 26. Ali
  11 juli 2006 om 08:18 uur.

  Wat een walgelijke vertoning is dit! Volgens mij hebben sommige mensen hier een ernstige psychologische stoornis. Waarom moet je je etnische afkomst steeds erbij halen? Zijn wij niet allemaal gelijk dan? De koning doet tenminste iets. Of het een publiciteitsstunt is of niet er gebeurd wat. Is nog altijd beter dan sommige mensen hier die zelf geen moer uitvoeren en alleen kunnen zeuren. En voor de mede-marokkanen onder ons die vinden dat arabieren weg moeten : zonder de arabieren baden jullie allemaal nog steeds tot bomen, stenen en de sterren. Dus voordat je arabieren gaat uitschelden bedenk wel dat de profeet Mohammed een arabier was, Abou Bakr was een arabier, Omar Ibn Al Khattaab was een arabier, Othman Ibn Al Affan was een arabier, Ali Ibn Aboe Talib was een arabier, Khalid Ibn Al Waleed was een arbier en zo kan ik nog een tijdje doorgaan.

 27. izem
  11 juli 2006 om 09:39 uur.

  ali, je vergeet de duizenden arabische hoeren te noemen!!

  http://www.arab-sex.org dat zijn ook arabieren!! dus kanker maar lekker terug naar Gaza,

  israel weet wel raad met tuig, elke kameel neerknallen, dan kan eindelijk de mensheid weer van een beetje rust genieten

  ooow jah, zonder allah baden de arabieren tot zelfgemaakte beeldjes en begraafden jullie dochters levend!!

 28. Ali
  11 juli 2006 om 09:53 uur.

  @izem

  Jij denkt toch niet dat ik op die link ga klikken? Ik ben, in tegenstelling tot jij, wel goed opgevoed. Mijn ouders hebben hun plicht wel gedaan alhamdulilah.

  Maar hoezo duizenden arabische hoertjes? Ik snap dit argument niet. Hoewel deze opmerking mij er wel van overtuigd dat jij geen berber bent. Jij bent volgens mij zelfs geen moslim. Volgens mij ben jij een skinhead die de boel een beetje aan het opfokken is. Een moslim zou namelijk nooit duizenden hoertjes noemen in hetzelfde gesprek waar de naam valt van de profeet Mohammed.

  Wat jij zegt over arabieren die zonder allah nog tot beeldjes zouden bidden, daar heb jij helemaal gelijk in. Uiteraard is Allah de eerste en enige oorzaak van dat wij moslims mogen zijn.

  Wat ik niet begrijp is waarom jij zegt dat ik terug naar Gaza moet? Mijn voorouders komen niet uit Gaza. Het grappige is dat jouw voorouders wel uit het gebied dat wij kennen als Palestina en Libanon komen. Volgens sommige theorieen zijn de voorouders van berbers de Phoeniciers die oorspronkelijk uit de kust van LIbanon en Palestina (dus Gaza) komen. Probeer je hiermee te zeggen dat jij en je ouders kamelen zijn?

  Ten slotte wil ik er nog even aan toevoegen dat als jij een vent zou zijn, jij jouw praatjes maar in marokko moet gaan vertellen, het liefst op een politiebureau, misschien dat jij in de gevangenis het beroep van een hoer leert waarderen 🙂

 29. ali
  11 juli 2006 om 10:42 uur.

  ongelooflijk wat ik hier lees is niet normaal
  marokko is de mooiste land van dat heel afrika en wat betreft drif ach ik kom zelf uit souss er is heelmaal geen verschil met rif ik ben ook een berbe toch ben ik positief en hou van alle marokkaanen en dus ook rouafa en zeker ook de koning
  we zeggen in het berbers afous r ofous
  zo kunnen we marokko mooi maken en niet met haat!!

 30. Ali
  11 juli 2006 om 10:55 uur.

  @ali

  Precies, helemaal mee eens. Als je naar marokko gaat of kijkt tussen marokkanen gewoon op straat dan bestaat er helemaal geen verschil. Niemand die erop let of iemand berber of arabier of weet ik veel wat is. Helaas heb je sommige mensen die per se interessant willen doen en daarbij vuile taal niet schuwen.

 31. ali
  11 juli 2006 om 11:10 uur.

  laat die mensen die zo negatief zijn eens naar souss of elders in marokko gaan kijken het is daar percies hetzelfde als in rif en in sommige opzichten is rif zelfs beter ontwikelt geloof me maar ik ben er geweest nador is mooie stad alhociema heelmaal.
  er zijn vliegvelden om de hoek en de wegen zijn daar beter dan elders in marokko als je naar tafraoute kijkt en tiznit waar ik vandaan kom en je verglijkt dat met al hociema dan is alhociema een paradijs! ik zou zeggen ga een keer naar agadir kijken en ga dan ook naar tiznit en tafraoute kijken en verglijk dat met nador en al hociema je zult zien dat rif beter wegen heeft en vliegvelden en ga zomaar door!!

 32. Riffie
  11 juli 2006 om 12:54 uur.

  @Izem,

  De enige pornoster in Nederland, met haar eigen pornobedrijf, films en hoerenhuis, is een RIFFIA. Haar moeder verscheen een tijdje terug op de TV en ze zei dat ze heel erg trots is op haar dochter. Tezzzz en dan dat gelul over berbers en en Arabieren, heel dom!

 33. Rifboer
  11 juli 2006 om 01:38 uur.

  RACHID: Lees en huiver!

  Het is al triest genoeg dat ik moet reageren op je uitspraken! Nador en rifsteden eromheen zijn ontwikkeld door de rifboeren uit europa, alle investeringen worden gedaan door de harde werkers die 1x in het jaar terug komen naar hun eigen land. Horeca gelegenheiden en textil bedrijven die daar opgezet worden. Waar een arabier u tegen kan zeggen. En dan heb ik het nog niet eens over de arabische steden wat daar wel niet aan bedrijven opgezet worden.

  Het is zelfs zover bij de marokkaanse regering dat als je economisch gezien iets nieuws wil opzetten in Marokko moet je eerst hun toestemming hebben. Angst dat ze voorbij gestreefd worden door de rifboeren. Nou zal je oortjes goed wassen RACHIDTJE, de rifboeren zijn niet meer van toen, de rifboeren zijn van nu en slapen niet meer. Inmiddels wat jij niet weet, is dat de economie draaiende word gehouden door de rifboeren, en daar leeft jou famillie van ( met andere woorden de agenten die daar de vakantiegangers oplichten voor een paar dirham ) En dan vind jij nog dat we naar ons zelf moeten gaan kijken, niet iedereen is misschien perfect. Maar ik kan je een ding wel vertellen dat is dat de rifboeren Marokko hebben gemaakt en vertegenwoordigen. Denk maar aan de eu toeristen die steeds meer Marokko bezoeken.

  Bovendien als de rifboeren in Nederland, Duitsland, etc. worden uitgekotst, kotsen ze jou ook uit. Want hun maken geen onderscheid in berber of arabier, ze kennen alleen het woord Marokkaan(se). Alsof ze voor jou een uitzondering gaan maken.

  Ik denk dat jou frustratie iets meer over jou persoonlijkheid zegt, dan over dat van de rifboeren. Laat mensen in hun waarde, denk alleen niet dat je dat zo goed weet wat dat betekend. Zal wel te maken hebben met, “dat je hersencellen nog niet zover gaan”.

  Het begint bij je zelf en eindigt bij zelf.

 34. Yasmine
  11 juli 2006 om 02:35 uur.

  Het is ook nooit goed!! Onze koning kan volgens de Berbers niks goed doen!! Het is goed dat hij daar iets voor de jeugd gaat doen, want hij is er eindelijk ook achtergekomen dat de meeste crimineeltjes uit Nador komen!!!

 35. hassan
  11 juli 2006 om 02:47 uur.

  Jongens en meisjes, laat je niet zo opfokken door die gasten die hier zitten te schelden op arabieren. Volgens mij is die kerel helemaal geen Marokkaan, maar iemand die erop uit is ons tegen elkaar op te zetten. En anders: Allah je naálek a woeld al hram! Moge Allah je vervloeken voor het steunen van die israelische massamoordenaars!

 36. riffi3XL
  11 juli 2006 om 04:44 uur.

  Marokko bestaat uit mensen die aan vandaag denken en niet aan morgen (berbers en arabieren, ze zijn trouwens aan elkaar verwant).
  generaals vroegen de koning hassan 2de in de jaren zestig of ze de rif-berbers moesten uitroeien.
  hierop zei de koning dat het geen optie is om de leeuwen (rivijnen) uit te roeien en een volk van lammetjes (de niet rivijnen) over te houden.
  De koning zei dat er een tijd zal komen dat Marokko de Rivijnen nodig heeft in een tijd van oorlog. Hij heeft ook gezegd tegen mohamed de zesde dat de Rivijnen geen honger mochten leiden en dat de Rivijnen ook geen extreme welvaart mochten kennen.
  Wil je meer weten lees het boek van Hassan 2de.
  De Marokkaanse regering is niet alleen laks ten aanzien van de Berbers maar ook de Arabieren worden achtergesteld.
  In Nador heb je geen sloppenwijk, maar in Casablanca wel.
  Nador is de rijkste stad van Marokko (door hasj, trabando en gastarbeid) zie wikipedia-nador.
  Rivijnen zitten dus helemaal niet op hun luie reet.
  Bijna alle grote Marokkaanse hotelketens zijn in handen van Rivijnen.
  Het marokkaanse autobedrijf dat in opdracht van renault auto’s fabriceert is ook van een Riffi.
  De grootste huizenbouwers (tachrons) van Marokko zijn ook Rivijnen.
  Rivijnen zijn ook oververtegenwoordigt wat boerenbedrijven betreft in heel Marokko, zelfs in Marakech.
  De meeste vissersschepen zijn ook eigendom van Rivijnen.
  De rivijnen blinken uit wat betreft handel.
  mensen praten zonder dat ze geen moer weten.
  De Rif is de graanschuur van Marokko.

 37. rachid
  11 juli 2006 om 04:46 uur.

  Rifboer, als jullie steden zo ontwikkeld zijn, vanwaar dan dat geouwehoer, geklaag en slachtoffergedrag??

  Ik vind jullie zo zielig. Neem een voorbeeld aan de andere Berbers die Marokko rijk is. De Imazighen uit de Midden-Atlas of Soussi’s uit het zuiden. Die mensen dragen echt bij aan de stabiliteit en economie van het land. Die mogen zich met trots berber en Marokkaan noemen. Jullie willen liever bij Spanje horen, alsof Spanje op een stelletje onbeschaafde apen zit te wachten.

  Je moet nog veel leren riffi.

 38. Ayman
  11 juli 2006 om 05:12 uur.

  Een beetje respect voor elkaar ,Allah luistert mee

 39. riffi3XL
  11 juli 2006 om 05:15 uur.

  Als ik mijzelf vergelijk met jouw, dan ben ik een encyclopedie en jij een donald duck stripboek, Rachid!

 40. riffi3XL
  11 juli 2006 om 05:17 uur.

  Als iemand wat tegen rivijnen heeft dan moet je de ballen hebben om het recht in ons gezicht zeggen.
  En niet via internet lafaard.

 41. Ali
  11 juli 2006 om 07:13 uur.

  Ik wil niet vervelend doen en voor mij zijn zowel arabieren als niet arabieren gelijk. Wij zijn immers allen marokkaan en moslim. En Allah maakt alleen onderscheid op basis van vroomheid.

  Maar het is absoluut niet waar wat riffi3xl zegt. Alle grote industriele takken en onderdelen in marokko zijn in handen van arabische families die op de een of andere manier verwant zijn aan de koning. Hoewel daar nu verandering in begint te komen blijft het meerendeel van de economische macht in handen van arabische en soussi families. Nador is zeer zeker niet de rijkste stad van Marokko. Casablanca is nog steeds veruit de grootste economische centrum van Marokko. Dan krijg je Rabat, regio Fes Meknes, regio Agadir en Rabat. Volgens mij is van het noorden van Marokko de regio Oujda en Berkane nog rijker en ontwikkeld dan Nador en Al-Hoceima.

  In Casablance kun je de economische macht in ruweg twee delen scheiden. Aan de ene kant heb je de “zware” economische macht in de vorm van zware industrie, banken en grote bedrijven die vrijwel allemaal in handen zijn van arabieren. Aan de andere kant heb je de “lichte” economische macht in de vorm van de winkels etc. (middenstand) die voornamelijk bestaat uit soussi’s.

  Wat je zegt over graanschuur klopt ook niet. Verreweg de meeste argicultuur bevindt zich in Chaouia (provincie Settat, Casablanca, Khouribiga t/m Jedida) en Doukala (rond Al Jedida).

  De grootste economische activiteit in het noorden (met name de rif) bestaat uit het telen van cannabis en het geld wat binnenstroomt van marokkanen in het buitenland (meestal Europa) wat na fosfaat en toerisme inkomen nr 3 is van Marokko.

  Met mijn verhaal wil ik absoluut niet insinueren dat het Rif minder is of zo, maar de feiten zijn nu eenmaal zo. Ik ben wel van mening dat er grote potentie is in het noorden en dat het noorden verder ontwikkeld dient te worden.

 42. RIFBOER
  11 juli 2006 om 09:02 uur.

  RACHID

  Volgens mij een Tajine voor je hoofd!!! Ineens zijn de imazighen die het hebben gedaan. En nu moet ik veel leren?! Denk dat je in geen 5000 duizende generaties dat na jou zal komen, mij nog iets kan leren!

  Mocht je bij nader inzien dat je hard hulp nodig hebt, verwijs ik je graag door naar een psychologen praktijk. Ben ik nog ook zo gul om het voor je te vergoeden, want ik gung het je van harte! Zo van harte dat je toch nog een leven kan leiden zonder minderwaardigheidcomplex tenopzichte van de rifboeren.

  Succes!!

  Vriendelijke groet,
  Rifboer

 43. izem
  12 juli 2006 om 09:29 uur.

  marokkaan is een marokkaan, als iemand zich arabier voelt dan moet ie maar terugkeren naar saoediya arbiya, jullie stelletje terroristen zijn een plaag voor marokko!! wie was achter die aanslag in casa blanca? natuurlijk een zielige terrorist!!

  wij in arif zorgen voor ons eigen, de enige weg daar in Arif is door spanje gebouwd, verder bouwen onze eigen infrastructuur!!

  wij hebben rabat niet nodig, maar rabat wel!!

  weg met de arabische bezetting van marokko!!
  lang leve de marokkanen en lang leve het vaderland!!

 44. Ali
  12 juli 2006 om 09:46 uur.

  @izem

  blablablablablabla. We hebben je inmiddels wel door.

 45. Nado_
  17 juli 2006 om 07:18 uur.

  (zijn irifien lui ) zeker moei van de oorlogen tegen spanje en frankrijk
  toen de rest zaten te onderhandelen met de fransen.
  wie is dan diegene die zo graag bij spanje wil horen
  DE IRIFIEN HEBBEB HUN VERJAAGD JA !!!!!
  en de geld kwestie in noord marokko is in overvloed
  alleen moeten wij irifien een apparte koning hebben dan is het probleem opgelost

 46. Yasmine
  17 juli 2006 om 11:11 uur.

  Aparte koning?? …………………waaaahahahahahahahahahahaha!!!!!!!

 47. Amazigh n'Souss
  24 juli 2006 om 03:34 uur.

  Mensen toch, dat mentaliteit van wij zijn de beste dit en dat zal ons of Marokko nergens naartoe leiden, dat de Mohammed VI eindelijk wat investeert in de Rif na meer dan 50 jaar afwezigheid, is iets wat we juist moeten toejuichen, de Koning zelf niet maar de investeringen wel er moet nog véél gebeuren in héél Marokko en niet enkel de Rif, er leven mensen in het zuiden nog in oude primitieve gebouwen die hun werden achtergelaten door hun voorouders, en vele anderen wonen in grotten zoals dieren en zuid oost marokko daar zie je amper wegen, laat staan een industrie en van investeringen mogen ze dromen, een bezoekje van de koning is ook teveel, ik heb vaker al het gevoel gehad dat de meeste Riffijnen denken dat alleen de Rif achtergesteld is wel ik raad ze dringend aan om Zuid Marokko te bezoeken en dan heb ik het niet over de toeristische plekken maar de berggebieden waar er extreme armoede is en al die provincies samen zijn wel véél groter dan Al Hoceima en Nador en weinige wegen die daar te vinden zijn zijn te danken aan de fransen, er is nu een opstand bezig van de grote Souss-stam Ait Baâmrane in Sidi Ifni ((provincie Tiznit) een omgeving waar na het vertrek van de spanjaarden geen cent meer in is geinvesteerd en dit is trouwens al de 2de grote opstand na de opstand van 2005 in omg. Sidi Ifni, ook in Ait Ourir (Westelijke Hoge Atlas, Souss ) was er een opstand dit jaar nog al deze gebieden liggen in de Souss, dan heb ik het nog niet eens over Zuid-Oost Marokko dat 1000 keren erger is, daarom ga ik het nooit begrijpen waarom Riffijnen enkel denken dat hun gebied onderontwikkeld is enz, terwijl deze gebieden in het zuiden véél groter zijn en 1000 keer meer achtergesteld worden, en dan hoor ik hier nog mensen zeggen dat wij slaven zijn dit en dat… Ik kan uren doorgaan met het vertellen van de onderdrukking, marginalisering enz in het Zuiden maar ik laat het hierbij, hier nog een paar links die jullie zelf kunnen lezen voor jullie hetgeen ik hierboven heb getypt allemaal als onzin gaan bestempelen.

  ps: Het is niet omdat dit niet op het ‘Marokkaanse’ nieuws komt of op Riffijnse/Marokkaanse nl/fr-websites, dat het nooit is gebeurd!

  Hier zijn een paar artikels van nu en recente jaren als korte samenvatting van de onderdrukking en repressie en marginalisering in de Souss:

  http://amazigh.forumactif.com/viewtopic.forum?t=176
  http://amazighworld.org/human_rights/morocco/index_show.php?Id=483
  http://www.tamazight.biz/article387.html
  http://www.aujourdhui.ma/societe-details47487.html
  http://www.lejournal-hebdo.com/article.php3?id_article=8755
  http://www.aujourdhui.ma/nation-details47509.html
  http://www.aujourdhui.ma/instantanes-details47689.htm
  http://www.amazighworld.net/human_rights/morocco/index_show.php?Id=568
  http://www.marocannonces.com/affi_news.php?numero=20596&PHPSESSID=d5b06a812c5a84e47a73630c67a14ce0
  http://lexpressiondz.com/PDF_PAGES/08082005/P20050808-07.pdf
  http://www.ambafrance-ma.org/presse/index.cfm?phebdo=1&hb=127
  http://lexpressiondz.com/archart.php3?category=4&id=37018&datedeb=2005-08-08
  http://www.amazighworld.net/human_rights/morocco/index_show.php?Id=542
  http://www.amazighworld.net/human_rights/morocco/index_show.php?Id=565
  http://www.maroc-hebdo.press.ma/MHinternet/Archives287/ARTICLES287/DERRIERE%20LES%20COLINES.html
  http://www.aujourdhui.ma/nation-details47509.html
  http://www.aujourdhui.ma/societe-details47487.html
  http://www.tamazgha.fr/article.php3?id_article=729&var_recherche=agadir
  http://amazighworld.org/human_rights/morocco/index_show.php?Id=490
  http://www.kabyle.com/breve.php?id_breve=1100&var_recherche=souss
  http://www.amazighworld.org/human_rights/morocco/index_show.php?Id=520
  http://www.amazighworld.org/human_rights/morocco/index_show.php?Id=542
  http://www.elmandjra.org/agadir-maroc.htm
  http://marocpluriel.hautetfort.com/archive/2005/04/28/le_maroc_ente_pauvrete_et_deve.html
  http://www.amazighworld.org/human_rights/morocco/index_show.php?Id=520
  http://www.mondeberbere.com/societe/actu/200412_rac.htm
  http://amazighworld.org/human_rights/morocco/index_show.php?Id=418
  http://amazighworld.org/human_rights/morocco/index_show.php?Id=442
  http://amazighworld.org/human_rights/morocco/index_show.php?Id=487
  http://www.anti-imperialism.net/lai/texte.php?langue=1&section=BIDB&id=7917&spes=
  http://www.abin.nu/index.php?subaction=showfull&id=1142616551&archive=&start_from=&ucat=6&show_cat=6
  http://www.arifino.com/modules/articles/article.php?articleid=32
  http://www.casafree.com/modules/news/article.php?storyid=3364
  http://www.emarrakech.info/Heurts-entre-manifestants-et-forces-de-l-ordre-a-Sidi-Ifni_a5202.html?voir_commentaire=oui#com_63208
  http://emarrakech.info/Heurts-entre-manifestants-et-forces-de-l-ordre-a-Sidi-Ifni_a5202.html
  http://www.map.ma/eng/sections/general/up_to_one_year_in_pr/view
  http://www.berberescope.com/repression_AGADIR.htm
  http://www.cbf.fr/article_leger.php3?id_article=231
  http://amazighworld.org/human_rights…how.php?Id=479

  En zo kan ik wel doorgaan tot morgen…

  Het zuiden is veel erger dan het noorden wat betreft infrastructuur, de gebieden zijn véél groter en er ontbreekt industrie, werkgelegenheid, volledige culturele erkenning, enz enz.. Verdiep je meer in het Zuiden ipv in die verzonnen racistische stereotypes over ons mss worden jullie dan wél wakker, hopelijk!!

  Bslama

 48. Yahia
  20 juni 2007 om 01:46 uur.

  Hoe dom kun je zijn om ons een ondankbare volk te noemen stelletje terroristin! leef je uit in een bus ofzo joh **** arabieren! Eerst zich veilig voelen in een amazighland en dan vervolgens zeuren dat wij ondankbaar zijn…IDIOOT!…als je zoveel te klagen hebt over ons ga dan terrug naar saoedi waar je zeker word gestenigd!

  Een van de grootste geldbronnen in marokko is Nador omdat veel europeanen geld sturen naar familie’s in marokko en die mensen kopen dan goederen etc. waardoor het gebied veel winst maakt…Helaas profiteerd de koning daarvan en stopt het geld in gebieden zoals Casa etc. terwijl er niks word gedaan aan onze mooie Arrif.

  En wat betreft de vorige koning Hassan2 moge hij branden in de gel voor wat hij de riffijnen heeft aangedaan…hij sleurde de riffijnen die het niet eens waren met het beleid waren naar martelkamers en ze sneden hun oren/neuzen… af en lieten ze doodbloeden door de keel! MOG HIJ BRANDEN IN DE HEL VOOR HET LEED DIE HIJ HEEFT VEROORZAAKT AAN DE RIFFIJNEN!!

  En dat nadat Abdelkrim het land meerdere maken heeft bevrijd…De ware held is abdelkrim hij had het beste voor met het volk moge zijn ziel rusten…Lah ierehmoe de WARE held!!

 49. YAHIA
  20 juni 2007 om 02:02 uur.

  Johan,

  Eindelijk een persoon die weet hoe het werkelijk in elkaar zit als ik kijk naar mijn imazighen broeders dan vind ik het erg jammer dat ze vrij weinig weten over de geschiedenis en over het onrecht dat ze is aangedaan en wat nog steeds gaande is!

  Ik word schijtziek dat ze ons geld gebruiken om in dingen te investeren voor eigen belang! (de koning)

  We worden gewoon berooft!! en dan komt hij aanzetten met een buurcentra! dat is toch te gek voor woorden!? dat is net alsof ik een zwak oud vrouwtje besteel van 1000 euro en de volgende dag zeg ik: hey, weet je wat hier heb je 50 euro komt wel goed!

  zo gaat dat in het werkelijkgeid ook alleen de meeste mensen zijn ZWAAR onwetend! er moet wat gebeuren het kan niet zolanger meer doorgaan! wij worden bestolen mensen wanneer gaan jullie dat een keer onder ogen zien?

 50. ali
  18 juli 2007 om 11:52 uur.

  nou als de berbers hun geld niet naar andere gebieden willen sturen waarom blijven ze zo dom, het geld maar te blijven sturen naar nador via wafabank?

  ik zou denken, ik stuur niks meer naar wafabank toch? of zijn berbers gewoon dom en willen ze met domme redenen marokko in een 2e Irak veranderen?
  berbers hebben overal op de wereld aanpassingsproblemen kijk maar naar nederland. de beste voorbeeld hoe berbers uit het noorden waardeloos kunnen zijn voor een land.
  Ik ben zelf riffie uit omgeving van el hoceima maar wat ik hier lees van andere berbers kan ik als marokkaan niet verdragen.

 51. mhamed
  19 juli 2007 om 12:07 uur.

  ali jij bent waardeloos en nuteeloos persoon,ik betwijfel of je amazhig bent, want een amazhig gedraagt zich niet als een idooit.

 52. Enschede
  27 augustus 2007 om 10:43 uur.

  Die verschillen tussen Arabieren en Berbers zijn groot arabieren zijn niet islamitisch.Ik zie die vrouwen zonder hoofddoek lopen rokje sexy panty en berbers moeten hoefdoek waarom????Als het niet die arabieren waren dan waren er geen terroristen die arabieren fokken de berbers op met Al Qaedea en zo tfooeee tsmat babk

 53. Studente
  27 augustus 2007 om 12:35 uur.

  Enschede, hou toch op zeg.
  Ik ben zelf van berberse komaf en jij praat echt onzin.
  Waarom generaliseer je zoveel?

 54. Trotse Marokkaan
  11 september 2007 om 07:08 uur.

  Ik weet niet hoor, maar er wonen meer dan 2 miljoen Marokkanen buiten Marokko, en een groot deel daarvan komt ook uit de gebieden buiten de Rif, en zij sturen ook jaarlijks geld op en zien we er iets van terug in onze gebieden? Niet dus. Bovendien heeft Abdelkrim El Khattabi Marokko nooit bevrijd, hij heeft de Rif bevrijd en kwam nooit voorbij de poorten van Fes. Dus aub in de naam van alle gestorven Marokkanen uit Midden en Zuid Marokko en de Sahara, Arabieren enz.. hou op met de geschiedenis te vervalsen in jullie voordeel en ten koste van ontelbare Marokkanen die hebben gestreden voor hun gebieden. Alle Marokkanen hebben gevochten voor hun gebied en het is per regio aan zijn volk te danken dat hun gebied is bevrijd. Abdelkrim kwam nooit naar Midden Marokko, nooit naar West Marokko, nooit naar Zuid Marokko en ook niet naar de Sahara; Sommige delen in Marokko hebben zelfs pas jaren later hun onafhankelijkheid gekregen. Die NPS video waarnaar jullie telkens verwijzen gaat over de rol van de Riffijnen in het bevrijden van Noord Marokko en niet Marokko in het algemeen. De Midden Atlas hadden hun eigen bevrijders, Het Zuiden ook en steden zoals Casablanca daar werden meer dan 6000 aanslagen gepleegd door het georganiseerd ondergronds verzet. Gelieve eerst de geschiedenis te kennen ipv telkens Marokko te benaderen vanuit een leugenachtige Riffijns gezichtveld. Denk aan al die moedige heldhaftige Marokkanen die gestorven zijn voor de bevrijding van hun land en diens familie enz… En Schaam jullie!

 55. geenberbergeenarabiermaarmoslima
  14 augustus 2008 om 07:31 uur.

  tfoe zogenaamd moslims elkaar maar kritiseren en bekritiseren en uitschelden de hemel is voor vele ver te zoeken maar de hel is voor vele nabij ach man arabier blabla berber blabla we stammen allemaal uit van adam en eva dus allemaal 1 pot

 56. veraders
  12 juni 2009 om 11:41 uur.

  de arabieren hielpen de fransen kolonisten in noord afrika om te vechten tegen berberse moslim vrijheidstrijders

  dus arabieren jullie zijn vieze veraders

  dus hou jullie bek over de trotse berbers

  en donder op naar jullie land waar dat ook is

 57. mhamed
  13 juni 2009 om 07:51 uur.

  Trotse Marokkaan ,

  laat me aub niet lachen,de marokkaanen hebben juist de zionisten binnen gehaald vandaar de dag als vandaag geen enkele marokkaan in dat corupte casa en rabat niet jood is.

  inderdaad jullie hebben alles vervalst wat de man met ballen heeft bereikt,alhamdoelillah er zijn mensen die nog leven die alles meegemaakt hebben.DE WAARHIED dus.

  en kom niet met dat gelul van jou want inmiddels weten we wel hoe jullie zijn .
  voor altijd een amazigh viva de man waar de arabieren liever neit over hebben abdelkariem almarhoem.

Plaats je reactie