MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Cultuurparticipatie van jongeren stijgt

13 juli 2006 | in Amusement, Kunst | Reageer

Grachtenfestival CultuurVandaag is de tweede Kunst- en Cultuurmonitor van de gemeente Amsterdam verschenen. Uit het onderzoek blijkt o.a. dat het gebruik van culturele voorzieningen door jongeren met een Marokkaanse achtergrond toeneemt. De huidige generatie neemt veel vaker deel aan culturele activiteiten als podia en musea, dan hun ouders.

Jongeren met een Marokkaanse (en Turkse) achtergrond zijn wel minder tevreden over het aanbod van podiumkunsten en vinden dat dit minder goed aansluit bij hun cultuur. Zij bezoeken daarom juist ook vaker dan gemiddeld de eigen zogenaamde informele bijeenkomsten. Mensen treffen elkaar daarbij in buurthuizen, feestzalen, café ’s of bijvoorbeeld moskeeën. Vooral volwassenen met een Turkse en Marokkaanse achtergrond nemen weinig deel aan het Amsterdamse culturele leven. Het reguliere aanbod sluit slecht aan op de behoefte van deze groep.

Amsterdamse Turkse en Marokkaanse jongeren maken al veel meer onderdeel uit van het reguliere culturele circuit. Ze participeren nog niet zoveel als autochtone Nederlandse jongeren, maar het verschil met hun ouders is enorm. Van de Turkse en Marokkaanse jongeren bezocht bijvoorbeeld 55% het afgelopen jaar een museum. Bij de volwassenen lag dit op 16%. Voor autochtone Nederlanders liggen de percentages museumbezoek op 70% onder jongeren en 62% bij volwassenen. Allochtone jongeren zijn veel vaker dan de generatie boven hen actief in de georganiseerde amateurkunst, lezen meer, gaan veel vaker naar een museum, het theater of een dance-club. Dit heeft te maken met het stijgende opleidingsniveau van allochtone jongeren, maar zeker ook met de groeiende aandacht voor cultuureducatie in het onderwijs, aldus het onderzoek. Opvallend is dat bijna 100% van de Turkse en Marokkaanse jongeren lid is van de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Zij komen daar meestal om boeken te lenen, maar ook om tijdschriften of kranten te lezen, iets op te zoeken of te internetten. Van hun Nederlandse leeftijdgenoten is ongeveer 85% lid van de bibliotheek.

De tweede Kunst- en Cultuurmonitor(PDF) van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling/Kunst & Cultuur Amsterdam bevat de resultaten van een enquête onder Amsterdammers naar hun cultuurparticipatie.

Plaats je reactie