MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Fictieve Marokkaan tegenkomen bij bushokje

15 juli 2006 | in Maatschappij | 4 Reacties

bushokjeDe sociaal psycholoog Daniël Wigboldus heeft geprobeerd de invloed van vooroordelen op ons gedrag te onderzoeken. Dus stelde hij zich de vraag: Wat gebeurt er met mensen die een Marokkaan of een Antilliaan tegenkomen bij een bushokje? Omdat het onderzoeken van die stelling in ‘real life’ wel lastig is, gaf hij proefpersonen in zijn lab een ‘virtual reality -helm’. Zo liepen ze af op een fictief persoon in een fictief bushokje, aldus het NRC. De neppersoon in het bushokje had een stickertje met een woord en getal op zijn rug en borst. De opdracht van de proefpersonen was om zoveel mogelijk woorden bij getallen te onthouden. Ze liepen netjes heen om de neppersoon om die getallen en woorden te zien.

Wat ze echter niet wisten, is dat er door Wigboldus juist gekeken werd naar de afstand die de proefpersoon tot de neppersoon bewaarde. Conclusie? Proefpersonen hielden meer afstand van neppersonen met een donkere huidskleur. Ook kregen ze eerder zweethanden. Zie hier een filmpje over het experiment.

Er zijn 4 reacties

 1. joy
  16 juli 2006 om 01:06 uur.

  ja now leuk voor ze wat nog meer?

 2. Amsterdammer
  17 juli 2006 om 09:42 uur.

  ????
  werd dit project gesubsidieerd?

 3. Peter
  18 juli 2006 om 02:19 uur.

  Het verschil tussen de omschreven onbewuste reacties bij de proefpersonen geeft volgens mij aan, dat er sprake kan zijn van onbewuste dicriminatie.

  Als dat zo zou zijn, dan hoort dat (net als bewuste rassendiscriminatie) toch verboden worden ?

 4. C L O S E R » Blog Archive » Maghreb Magazine » Fictieve Marokkaan tegenkomen bij bushokje
  20 juli 2006 om 03:47 uur.

  […] Maghreb Magazine » Fictieve Marokkaan tegenkomen bij bushokje De neppersoon in het bushokje had een stickertje met een woord en getal op zijn rug en borst. De opdracht van de proefpersonen was om zoveel mogelijk woorden bij getallen te onthouden. Ze liepen netjes heen om de neppersoon om die getallen en woorden te zien.   [link] […]

Plaats je reactie