MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Westlandse tuinbouw dumpt Marokkanen

28 augustus 2006 | in Economie | 6 Reacties

TuinbouwIn de Westlandse tuinbouw vindt massale verdringing plaats van Turkse en Marokkaanse werknemers door goedkope Polen, Bulgaren en Oekraïners. Dat schrijft hortinews.com. De site meldt dat de Haagse koffiehuizen zich vullen met ontslagen allochtonen. Hun plaatsen in de kassen worden ingenomen door onderbetaalde seizoenskrachten.

Dit is de ervaring van FNV-bestuuder Celyl Ģoban. “Migranten komen steeds meer aan de kant te staan”, zegt Ģoban. Volgens Ģoban is het voor een tuinder een fluitje van een cent om een werknemer te ontslaan. “Ze hebben een ontslagvergunning van het Centrum voor Werk en Inkomen nodig en geven een bedrijfseconomische reden op. Vlak daarna wordt het bedrijf onder een andere naam voortgezet met Polen en Bulgaren. In het Westland stopten de laatste drie maanden 4 à 5 bedrijven, die onder een andere naam voortgingen.

Tachtig procent van de ontslagen werknemer heeft volgens Ģoban de Nederlandse nationaliteit en sommige werken al 20 of 25 jaar bij hetzelfde bedrijf.

Er zijn 6 reacties

 1. Henk-Rotterdam
  28 augustus 2006 om 11:24 uur.

  En wat doet de vakbond om deze zaken nu eens duidelijk naar voren te brengen?
  Gewoon alle bedrijven die deze rotgeintjes uitvreten in de openbaaarheid brengen,jaren lang hebben de kassen gedreven op Marokaanse en Turkse krachten die ook al onderbetaald werden. Maar als we nu al folders in de gang vinden waarin Poolse werknemers voor alle klussen van elk vak worden aangeboden voor euro 12.50 per uur is het einde echt zoek en ontstaat er een behoorlijke werkeloosheid onder reeds aanwezige krachten.
  Dit is een taak van de vakbond om hier goed stelling tegen te nenem en desnoods de bedrijven via de bond aan te pakken

 2. smirnoff
  28 augustus 2006 om 01:07 uur.

  inderdaad

 3. tarik
  29 augustus 2006 om 03:23 uur.

  tuurlijk wat is verschil tusen belg NLS en pole weet jij dat ik zie dat niet?????????????

 4. Toth
  29 augustus 2006 om 07:19 uur.

  Er is denk ik een misverstand over de functie van een vakbond volgens het Nederlandse model.

  De vakbond heeft de functie je in je rug te steken als de politiek je op je bek staat te rossen. De vakbond heeft verder de functie om je te vertellen dat het goed voor je is als je loon inlevert om langer te gaan werken en dat je gerust je ingekochte adv kunt opgeven in ruil voor twee uur per week erbij. En wie wil dat nou niet?

  De vakbond is er voorts om bij jouw “bedrijfseconomische vervanging” te assisteren met het door de neus boren van jouw opgebouwde uren en uiteraard zal men niet nalaten een WW aanvraag op uiterst deskundige wijze te saboteren. Je krijgt ook papieren met daarop netjes de reden waarom de vakbond het eens is met jouw ontslag en ook (heel transparant) het bedrag dat de vakbond aan declaraties bij elkaar heeft verdiend door jou van de wal in de sloot te helpen.

 5. Henk-Rotterdam
  29 augustus 2006 om 07:22 uur.

  Tarik,
  De werknemers uit het voormalige oostblok werken flink onder de prijs.
  En als een boer of tuinder zich 1 eurocent kan besparen op loonkosten dan doet hij dat.
  Dat gaat nog veel erger worden maar onze “politici”zeggen dat we dat verkeerd zien. Het werk wordt herverdeeld en daarbij vallen somige mensen buiten de boot,en dat is jammer.
  Dat zijn wel dezelfde “politici”die de WW willen halveren en de bijstand voor mensen onder de 27 jaar willen afschaffen,maar het beetje werk wat er is nog even weggeven aan andere nieuwkomers en dan maar zeggen dat ze problemen niet zien en begrijpen.
  De wordt er maar 1 beter van en dat is de werkgever.

 6. tarik
  29 augustus 2006 om 10:20 uur.

  ik moet je wel gelijk geven HENK dat mensen misbruik!!!!!!!!!!!!!!!

Plaats je reactie