MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Geen aftrek voor ‘halal’ hypotheek

12 september 2006 | in Economie, Geloof | 2 Reacties

GeldDe ‘halal’ hypotheek, een rentevrije geldlening volgens de islamitische wet, komt er niet. Minister van Financiën Gerrit Zalm (VVD) ziet niets in een wetswijziging die deze hypotheekvorm mogelijk maakt. Dat schrijft Nieuws.NL dinsdag.

Halal bankieren houdt in dat de financiële dienstverlening voldoet aan de wetten die de koran stelt; volgens de islam is rente een onaanvaardbare vorm van vermogensvermeerdering.

De Haagse gemeenteraadsfracties van de VVD en Islam Democraten vroegen minister Zalm vorige maand om een wetswijziging, waardoor hypotheekrenteaftrek ook mogelijk wordt bij halal-hypotheken. De partijen vinden dat het bezitten van een huis de binding met wijk en stad bevordert. Zalm heeft VVD-raadslid Bart de Liefde volgens de krant vorige week schriftelijk laten weten de fiscale wetgeving niet te wijzigen. “Initiatieven moet passen binnen de huidige wetgeving”, schrijft de bewindsman.

Er zijn 2 reacties

 1. unweit
  12 september 2006 om 04:04 uur.

  Het is eenvoudigweg onzin dat de halal-hypotheek niet mogelijk gemaakt zou kunnen worden! Juist voor opvattingen gebaseerd op religieuze overwegingen is er in Nederland altijd al ruimte geweest. Om eens een voorbeeld te noemen: er bestaan veel orthodoxe christenen die op basis van hun interpretatie van de bijbel vinden dat het niet aangaat om je te verzekeren. Die betalen dus ook nooit verzkeringspremies voor huis en of kinderen maar kiezen er dan wel voor om te kunnen beschikken over behoorlijke spaartegoeden voor het geval dat. Nu zijn er gevallen waarin de wet verzekering verplicht stelt, bij voorbeeld als je in een baan werkt dient je werkgever sociale lasten op je inkomen in te houden. Dat is eveneens tegen het gevoelen van deze mensen en daarvoor bestaat er dus een regeling bij de belastingdienst voor z.g. “gemoedsbezwaarden” die dan precies zovee;l als wat een ander afdraagt aan werknemersverzekeringen aan belasting nog eens extra betalen zodat het niet loont om gemoedsbezwaarde te zijn. Dit geld wordt dan door de belastingdienst ingehouden en bewaard en voor zover er pensioen in zit op je 65e verjaardag alsnog uitgekeerd. Er bestaat ook een regeling voor de verplichte autoverzekering die er eveneens op neer komt dat niemand er beter af komt maar dat hetgeen er betaald moet worden wel wordt betaald alleen onder een andere noemer. Deze regelingen bestaan al vele jaren. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat er niet een vorm bedacht kan worden waarin je de halal-hypotheken ook kunt regelen. Je kunt denken aan een vaste spaarrekening bij de bank die geen rente draagt maar het voor de bank mogelijk kan maken je ook geen rente te vragen met een wijzigend aandeel in het eigendom van het huis door de jaren heen. De Staat kan daar ook iets mee zodat niemand beter af wordt maar wel iedereen gelijkelijk wordt behandeld. Ikzelf vind het raar dat daar nu pas over wordt gesproken en zou het ook iets vinden dat met een hamerslag afgedaan zou moeten kunnen worden in de Tweede Kamer.

 2. Harm
  14 oktober 2006 om 11:37 uur.

  Wat Unweit stelt is m.i. geheel juist, er moet een redelijke constructie denkbaar zijn!* 🙂

  Helaas past een dergelijke handreiking niet binnen het karakter van de V.V.D. waarbij ik kantteken dat een ware Christen een dergelijke vorm voor onze Moslim-naasten zou toejuichen! (wat er dus tussen de regels staat mag je zelf invullen)

  vr.gr.
  Harm

  * het botweg inlossen op de hypotheek is fiscaal nadelig, en zou de Moslim benadelen.

Plaats je reactie