MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Marokkaanse kiezers keren PvdA de rug toe

06 oktober 2006 | in Politiek | 16 Reacties

PvdADe steun van Marokkaanse kiezers aan de PvdA is aan het afbrokkelen. Marokkanen lijken zich steeds meer af te wenden van de partij die traditioneel nog altijd het populairst is bij allochtonen. Marokkanen zoeken liever hun heil bij Groenlinks of SP, meldt onderzoeksbureau Foquz.

Enkele weken geleden stemde nog 56 procent van de Marokkanen op de PvdA, dat is nu afgenomen tot iets meer dan 41 procent. Volgens de onderzoekers komt dit omdat allochtonen nu eenmaal graag op kandidaten van dezelfde afkomst stemmen. Marokkanen zouden ondervertegenwoordigd zijn bij de PvdA, in tegenstelling tot Turken.

Er zijn 16 reacties

 1. Samira
  06 oktober 2006 om 01:42 uur.

  Ik vind dit een vreemde conclusie. Eerst 56% van de stemmen, nu 41met als reden dat allochtonen nu eenmaal graag op kandidaten van dezelfde afkomst stemmen. Er is niets veranderd binnen de PVDA, geen Marokkaan bijgekomen of afgegaan dan moet die daling ergens anders vandaan komen. Vind deze berichtgeving ook erg kortzichtig en bijna beledigend alsof wij als Marokkanen niet naar de politieke inhoud (kunnen?) kijken maar enkel naar een persoon en dan bijvoorkeur met dezelfde nationaliteit(en) als wij.

  Denk dat het voor Marokkanen belangrijk is, mede gezien het partijprogramma, te kiezen voor de PVDA. Enkel de PVDA kan een winst boeken en niet een SP of Groen Links en willen we dat er wat verandert in het politieke klimaat in Nederland zullen we toch samen sterk moeten staan en onze stem niet verloren laten gaan aan “splinterpartijtjes” maar gezamelijk oppositie kiezen en dat is PVDA.

 2. AZIZ
  06 oktober 2006 om 12:25 uur.

  wat was het allemaal voor een wedstrijd? ik heb het hier over onze marokkaanse elftal! het is echt schandalig om van utricht te verliezen..wat een wedstrijd was het zeg… en trouwens we hebben nog steeds geen keeper maar ook geen ecct trainer! moeten we zo verder de afrikacup in? en zullen we straks ook een kans kunnen maken om naar wk te gaan? als het zo blijft wat ik nu al het antwoord, en jullie trouwens ook!!!

 3. mo_ali_maroc
  06 oktober 2006 om 12:30 uur.

  Hallo, dit is weer zo’n onderzoek van niks. Ik vind het zeer dom van o.a. Marokkanen die op de PvDA stemmen. PvDa staat voor Partij van de Arbeid; wat heeft smiegtert Bos voor ons betekent??? Helemaal niets, noppes. Ik zou zeggen, weg met de PvDA en stem BLANCO of evt. op de SP.

 4. Henk-Rotterdam
  06 oktober 2006 om 06:29 uur.

  Niet blanco stemmen want dan help je de rechtse kliek in het zadel.
  Maak niet uit wat je stemt maar ga stemmen en bedenk vooraf welke partij iets voor jou kan betekenen en doen.
  Voorkom rechtse blokvorming in de 2e kamer!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 5. Saida
  06 oktober 2006 om 09:14 uur.

  Wat een denigrerende conclusie. Alsof Marokkanen niet na kunnen denken. Ik vertrouw die gladde aal van een Wouter Bos voor geen meter. Dat is de reden dat geen PVDA stem.

 6. mohammed
  08 oktober 2006 om 11:23 uur.

  Jongens en meisjes,
  we houden ons zelf voor de gek
  want alle die politieke partijen zijn een pot nat.
  De ene partij komt duidelijk voor zijn hatelijke standpunten en de andere die houd het verborgen.
  Dus ik stem niet en geloof er niet in. Ik hoop dat wij als verdwaalde volk ooit terug kunnen gaan naar onze geboorteland om in ons land wat op te bouwen.
  Dan doen we tenminste wat nuttigst. Want wij zijn Marokkanen en zij zijn Hollanders.

 7. Ouarda
  09 oktober 2006 om 09:06 uur.

  Selem,

  Ik ben vorig jaar al opgehouden met op PvdA te stemmen. voor de gene die er niet willen stemmen, zoals Henk al zij doe het toch anders winnen zo de rechtse partijen, want deNederlanders sie gaan zeker bijna allemaal stemmen en die stemmen voor zeker op VVD. dus stem in ieder geval

  PS ik raad jullie aan op SP. Ik voel wel dat Marhijnissen wel iets zal ondernemen.

 8. Samira
  09 oktober 2006 om 06:02 uur.

  Wat een kortzichtigheid. De VVD groeit absoluut niet en zal absoluut geen meerderheid hebben dus dat alle Nederlanders daar op stemmen is onzin. CDA is momenteel het grootst met de PVDA. En alle partijen zeggen ABSOLUUT niet hetzelfde. Kijk eens op http://www.sp.nl of http://www.groenlinks.nl of http://www.pvda.nl

  Wij als allochtonen zullen het van de linkse hoek moeten hebben en daar een keuze in moeten maken. Probleem is dat PVDA links is doch met CDA (en waarschijnlijk dan ook VVD) wil verder regeren wat nauwelijks verandering op zal leveren. SP’s Jan Marijnissen verdient stemmen maar zal nooit een meerderheid krijgen. Hij wil wél met Bos samen regeren en dan krijg je wel een links parlement en verandert er wél iets maar dat wordt een haast onmogelijke opgave tenzij nu ALLE allochtonen op Jan stemmen dan komen we in de buurt. Kijk op die sites, lees hun programma’s maar stem, alsjeblieft. Wees niet zo dom en kortzichtig dit niet te doen want we wonen en leven hier, HIER liggen onze kansen en (nog) niet in Marokko. Ik ben hier gelukkig en heb hier alles en ik wil het hier goed hebben zonder het land van mijn voorouders te vergeten! Dus broeders en zusters STEM OP 22 NOVEMBER!!!

 9. said
  10 oktober 2006 om 12:43 uur.

  Jongens en meisjes,
  we houden ons zelf voor de gek
  want alle die politieke partijen zijn een pot nat.
  De ene partij komt duidelijk voor zijn hatelijke standpunten en de andere die houd het verborgen.
  Dus ik stem niet en geloof er niet in. Ik hoop dat wij als verdwaalde volk ooit terug zullen gaan naar onze geboorteland om daar proberen onze bestaansrecht op te bouwen.
  tot slot zijn de mensen die het maken of breken. dus wij kunnen het ook zoals deze hier. Want wij zijn Marokkanen en zij zijn Hollanders

 10. WIJCHEN
  10 oktober 2006 om 11:21 uur.

  mensen luister we moeten zeker ons best doen om te stemmen.
  wij leven hier,we werken hier ,ons toekomst ligt in nederland vergeet dat niet.
  vertel het ook je ouders,je broeders,je zusters,aan iedereen aub.
  dit is ons kans om die rechtse partij van harry potter verleden tijd te maken.
  dus laat je stem horen en STEM OP PVDA dat zou mooi zijn en niet op die kleine partijtjes daar heb je helemaaal niks aan.

 11. WIJCHEN
  10 oktober 2006 om 11:29 uur.

  SAID dat is gelul, dat moet je vergeten terug gaan naar marokko, kijk om je heen.
  hoeveel marokkaanse 65 plussers zie jij hier nog rondlopen dat zijn er heel veel,en die gaan ook niet terug,
  wij moeten er genoegen mee nemen dat ons toekomst hier ln holland ligt.
  ik weet het het is mischien moeilijk voor je maar acsepteer het en denk aan je toekomst ga stemmen

 12. Rob
  10 oktober 2006 om 11:44 uur.

  Said, het enige dat je bereikt met “niet stemmen” is dat je de partijen die het slechtste met je voorhebben, uiteindelijk meer stemmen krijgen.
  Verder ben ik het wel met je eens dat je van de meeste politieke partijen helemaal niets goeds te verwachten hebt. Helaas…

 13. Samira
  10 oktober 2006 om 02:52 uur.

  nee, en je kunt ook allemaal niets doen en niet stemmen en dan klagen dat er niet verandert. Volgens mij moeten we blij zijn dat we vrij MOGEN stemmen in Nederland en in een democratie leven. Het enige wat je nu moet doen is in plaat van hier negatief lopen te doen eens op de pagina’s van de verschillende partijen kijken zoals ik hierboven heb aangegeven en hun programma bekijken en eventueel vragen mailen om helder te krijgen of zij de partij voor je zijn. Haal je kop uit het zand en duw je neus in de verkiezingsprogramma’s en stem wijs. Zie wat het in België heeft opgeleverd. Ondanks dat Vlaams Belang gestegen is in het aantal stemmen hebben ze (mede) door allochtonen die hun stem hebben uitgebracht NIET de grootste partij geworden want dat zijn de socialisten daar geworden. Leer van je omgeving. Kijk verder dan je buurt, je stad en je land!

 14. said
  10 oktober 2006 om 05:54 uur.

  Dit zeg ik niet zo maar, en roep niet zo maar onzin!
  Er zijn bij mij motieven, argumenten , en keer op keer tegenslagen
  Die mij aanleiding geven om deze frustraties uit spreken.
  Ik hoef hier niet in details te treden, anders heb ik aan 200 pagina`s niet genoeg.
  ik dacht ook altijd hier mijn toekomst op te bouwen
  mooie niet dus met mijn HBO diploma.
  Maar toch hoop beteren tijden

 15. Samira
  10 oktober 2006 om 06:13 uur.

  Said, waar wil je in Marokko heen dan met je HBO diploma? Je zult vast veel tegenvallers hebben gehad maar geef niet op. Dat past niet bij onze volksaard en ons geloof. Als jij een HBO diploma hebt is er werk en misschien niet gelijk op HBO niveau maar stap dan lager in en bewijs jezelf en groei door. Ben ooit ook op een MBO functie begonnen vanuit mijn stage en heb nu een goede baan en verdien goed. Ik heb een huis, een gezin, kan mijn familie nog deels mede onderhouden zodat zij het ook goed hebben. Gun jezelf de tijd om door te groeien en daar heeft niet stemmen niets mee te maken!

 16. Rob
  10 oktober 2006 om 11:12 uur.

  Said, als je de “balls” hebt gehad om een HBO diploma te halen, dan heb je ze ook om verder te komen.
  Probeer alleen niet meteen zo hoog mogelijk te springen, want dan val je verrot diep! Mijn broer was gigantisch afgestudeerd als jurist en heeft ongelooflijke sollicitatiegesprekken gehad, maar Amsterdammers worden in de juridische wereld bijna als paria’s beschouwd (fout accent…), dus ik begrijp echt wel wat je bedoelt.
  Dus mijn advies: Niet lullen, maar doorknokken (niet met je handen, hoor… 😉 )!!!

Plaats je reactie