MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

SMN: wél discriminatie bij sollicitaties

04 november 2006 | in Carriere, Overheid | 5 Reacties

Minister Wijn Minister Wijn (CDA) van Economische Zaken slaat de plank mis met zijn uitspraak dat werkgevers niet discrimineren bij sollicitaties. Dat zegt het Samenwerkingsverband van Marokkanen in Nederland (SMN).

BN/DeStem schrijft hierover dat de uitkomst van het onderzoek waarop de bewindsman zich baseert, haaks staat op ervaringen van veel jonge en oudere Marokkanen die een stageplaats of baan zoeken.

Zo blijkt uit de Monitor Rassendiscriminatie 2005 dat een kwart van de Nederlandse bedrijven geen allochtonen in dienst nemen. Veel allochtonen die voor een baan worden afgewezen, ervaren dat als discriminatie. Het gevoel te worden gediscrimineerd bij het solliciteren, speelt vooral onder Marokkanen blijkt uit het onderzoek van het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR). Ook Motivaction onderschrijft dit met haar onderzoek waarin naar voren komt dat werkgevers huiverig zijn om allochtonen aan te nemen.

SMN: „Discriminatie door werkgevers speelt wel degelijk een grote rol bij zowel werving als selectie. Het maakt voor een kans op werk wel degelijk uit of je Hans of Mohamed heet.“ Het samenwerkingsverband heeft vragen over de methode die SEO Economisch Onderzoek, dat het onderzoek deed, heeft toegepast. „Het heeft er alle schijn van dat de onderzoeksresultaten worden vertroebeld door sociaal wenselijke antwoorden van werkgevers. Want welke werkgever geeft openlijk toe te selecteren op afkomst? Dat is niet alleen sociaal onwenselijk maar ook in strijd met de Grondwet.“

Volgens het SMN gaat van de uitspraken van Wijn ook een verkeerd signaal uit. „Marokkanen krijgen te horen dat hun ervaringen met discriminatie niet worden erkend en als subjectief aan de kant worden gezet.“

Er zijn 5 reacties

 1. said
  04 november 2006 om 04:13 uur.

  ik heb er nu geen last van
  vroeger toen ik bij de overheid werkte in Nederland wel;
  door frustraties heb ik teveel spanning opgebouiwd waardoor ik overspannen werd;
  maar nu ^alhamdolilah^ heb mijn eigen onderneming in tanger en het gaat harstikke goed
  tot slot ben ik nu gelukkig en ervaar geen discriminatie in mijn eigenland
  en hoop dat vele mijn voorbeeld zullen volgen en laat die schijnheilige piraten met hun vergrijzing stikken

  oasalen van uit tanger

 2. Najla
  06 november 2006 om 12:19 uur.

  Beste Said,

  Ik ben echt super trots op je! Ondanks dat ik je niet ken….Ik moet je zeggen dat ik ook een eigen zaak heb, maar dan hier in Nederland.
  Maar helaas heb ik ook vaak te maken gehad met discriminatie ,,dit was toen nog het geval dat ik bij de nl bank werkte!

  Ik moet je zeggen, dat ik ook heb overwogen om een eigen onderneming te starten in Marokko..maar dat dit mij ook best erg moeilijk leek! Omdat ik niet super goed over mij arabische taal beschik en omdat ik ook ( bang) was om gediscrimineerd te worden in mijn eigen land marokko dus! ..Je bent en blijft toch een buitenlander..

  Hoe ervaar jij dit? tja ik zou het liefst met je willen mailen.om jouw ervaringen te horen enz ..omdat ik nooit hierop dit soort dingen reageer….VInd het namelijk veel leuker ander mans meningen te horen en te lezen..maar ja mailen gaat moeilijk haha..

  salaam a helikom

  Tip voor men die hier in Nederland gediscrimeerd worden…Je kunt twee dingen doen..over er boos over worden, en we maar niet verder komen( en uiteindelijk de hollanders gelijk hebben…. OF je gaat bij wijze van ertegen in en doet extra extra meer je best om hetgene te bereiken wat je wilt…niet voor hun..maar voor jezelf !!!!!!!!!

 3. said
  06 november 2006 om 02:36 uur.

  Beste Najla,

  het feit dat je in Marokko gediscrimineerd wordt is een fabeltje, wel moet je niet iedereen kunnen vertrouwen;
  op dit moment zit ik in mijn eigen zaak te internetten ( combinatie van belhuis en internet cafe) ;
  ik ben op dit moment bezig weer een broodtjes zaak ( sandwisch) te openen samen met mijn neef;
  dat je de taal niet spreekt is geen belemmering wel als je de marokkaanse cultuur niet kent; want hier is het anders dan nl.

 4. Najla
  06 november 2006 om 05:08 uur.

  Beste Said,

  Oke, dat is dan wel duidelijk! Ik was echt van mening dat je wel goed over de taal moest beheersen….

  Laat ik het zo zeggen, het is makkelijker om ”serieus” genomen te worden .. En niet gezien te worden als : O die mensen van buiten ..snap je

  Tja, ik heb het hier ook niet altijd even makkelijk..maar goed…dat is dus aan mij om hier iets van te bakken….

  En elhamdoelilah gaat het goed..met de zaken…

  Hoop dat het voor jouw ook zo is en mag blijven..

  succes!

 5. Shemharosh
  07 november 2006 om 06:18 uur.

  zo doe je dat he…eigen baas is het beste…maar ga niet zeggen Said dat je in marokko niet overgespannen zou worden als je voor iemand zou werken…een vraagje:stel je voor dat ik bij jou wil komen werken?…heb je goede secundaire arbeidsvoorwaarden en hoe zit het met vervoersvergoeding en de ziektewet?en pensieon,ATV dagen,vakantiedagen,kerstpakket(schaap van al aid),vrijdagtoeslag,overwerktoeslag,?….hahhaha…rare vragen he?….het liefste wil je iemand die hard werkt en te vertrouwen is en daarbij wil je dat hij zo min mogelijk verdient want ieder dirham die jij hem geeft is een dirham die jij niet verdient….ik denk uiteindelijk dat je die gunst zal gunnen aan een vriend of sterker nog aan iemand uit je eigen familie….ik vewijt je niks hoor maar zo gaan die dingen eenmaal.

  Het probleem met nederland is dat een baas het moeilijk heeft dat heb je in marokko niet als je daar een baas bent dan ben je net een koning in frankrijk en dan heb je ook geen last zeurende slaven…toch?

Plaats je reactie