MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Kloof tussen VS en Arabische wereld groeit

18 december 2006 | in Maatschappij, Marokko | 31 Reacties

Kloof tussen VS en Arabische wereldDe laatste bruggen tussen de VS en de Arabische moslimwereld staan op instorten. Naast de Amerikaanse buitenlandpolitiek roepen ook de traditionele economische en socio-culturele waarden van de VS steeds meer afkeer en haat op in de Arabische wereld en Noord-Afrika schrijft MetroTime.

Negen op de tien Jordaniërs zeggen negatief te staan ten opzichte van de VS, tegenover amper een derde begin 2005. In Marokko is de meerderheid van VS-tegenstanders bijna even groot, ook een duidelijke stijging tegenover vorig jaar. De vorstenhuizen van Jordanië en Marokko zijn trouwe bondgenoten van de VS.

De resultaten komen uit een bevraging onder 3.500 respondenten in Egypte, Jordanië, Marokko, Saudi-Arabië en Libanon door het enquêtebureau Zogby International en het Arab American Institute (AAI). Ook driekwart van de Egyptenaren, zes op tien van de Saudi’s en bijna de helft van de Libanezen zeggen dat ze het voorbije jaar nog slechter zijn gaan denken over Amerika. In Egypte sprak 83% van de respondenten zich uit tegen de VS, in Saudi-Arabië 82%. Ook die landen worden tot de Amerikaanse bondgenoten in het Midden-Oosten gerekend.

Het verder afbrokkelende imago van de VS heeft in de eerste plaats te maken met het Amerikaanse Midden-Oostenbeleid, concluderen de onderzoekers. Vooral de aanpak van de crisis in Irak en het Palestijnse conflict zorgt voor veel ergernis.

Er zijn 31 reacties

 1. ahmed
  18 december 2006 om 12:32 uur.

  Dit vind ik niet vreemd, nou ja…….. eigenlijk moest het 98 % van de bevolking zijn. Is toch heel logisch.

  De Islam is net een diamant, hoe harder je erop slaat, hoe ruwer hij wordt.

 2. brother
  18 december 2006 om 09:12 uur.

  De bruggen tussen Amerika en de Arabische moslimwereld hebben nooit bestaan. Amerika dat door joden wordt bestuurd (George Bush is alleen een marionettenpoppetje) is altijd pro Israel geweest en zal dat altijd blijven. Zolang dat kanker gezwel (zoals Netanjahoe het ooit heeft genoemd) tussen de Arabische landen uitgroeit zal er altijd haat blijven tegen de VS, ondanks dat Alqoeds ooit de hoofdstad van Palestina zal worden.

 3. studente
  18 december 2006 om 10:48 uur.

  Kloof tussen de VS en de Arabsiche Wereld.. Tell me something I don’t know!

 4. Suzy
  18 december 2006 om 12:17 uur.

  Brother, met dergelijke taal doe je alle vooroordelen over moslims eer aan.

 5. ik weer
  18 december 2006 om 12:38 uur.

  maar 3500 personen ondervraagt! nauw dat zegt veel over all die miljoenen mensen in Egypte, Jordanië, Marokko, Saudi-Arabië en Libanon!

 6. Henk-Rotterdam
  18 december 2006 om 02:11 uur.

  Als de VS ergens een brug zien bombarderen ze hem meestal uit gewoonte,en van bruggen slaan naar elkaar hebben ze nog nooit gehoord.
  Het heeft nog lang geduurd voor men door had dat de democratie niet met geweld is af te dwingen,alleen of de VS het begrijpt betwijfel ik.
  Bush denkt ook nog steeds dat hij in Irak kan winnen en dat een paar verkrachtingen en wat kleine moordpartijtjes door zijn personeelleden geen invloed hebben op de populariteit van zijn optreden in deze landen.
  Als men vrede wil in het midden oosten zal men eerst moeten zorgen dat de constante bedreiging en geweldsspiraal vanuit Israel stopt en hulp geven aan de Palastijnen en erkenning van hun democratische volksvertegenwoordiging.
  Maar ja, democratie moet ons uitkomen en voldoen aan onze normen want anders erkennen we hem niet

 7. mhamed
  18 december 2006 om 02:13 uur.

  niet gek,

 8. karim
  18 december 2006 om 02:21 uur.

  bruggen?? welke laatste bruggen gaan instorten.

 9. Saida
  18 december 2006 om 03:26 uur.

  Dit is nou journalistiek, dit is nou nieuws brengen…

 10. skery
  18 december 2006 om 05:37 uur.

  nou 3e wereld oorlag komt er aan

 11. khalid
  18 december 2006 om 07:40 uur.

  logisch

 12. brother
  19 december 2006 om 08:41 uur.

  Suzy, wat ik hier in dit land opmerk is, je mag zeggen wat je wilt, maar het is taboe zodra het over de joden gaat.

  Wat ik boven heb gesteld is geen vooroordeel maar een feit. Hetzelfde feit dat er ook goede/menselijke joden zijn zoals Paul Rossenmoller en Job Cohen.

 13. brother
  19 december 2006 om 09:11 uur.

  Suzy, herstel, had je verkeerd begrepen. Alleen mensen die hun hoofden in het zand steken hebben vooroordelen over moslims. Helaas zijn het er teveel. Maar de waarheid komt altijd tevoorschijn, hoe je het ook verpakt.

 14. brother
  19 december 2006 om 12:07 uur.

  TOTH, waar blijft jouw LP mbt dit onderwerp? Die van Henk-Rotterdam heb ik al beluisterd en klonk goed.

 15. Henk-Rotterdam
  19 december 2006 om 05:27 uur.

  Brother,het is een feit dat als je in dit land iets zegt over de joodse bevolkingsgroep of over Israel er onmiddelijk een enorme heisa wordt getrapt en men met allerlei niet terzake doende feiten begint te gooien en men onmiddelijk aankomt met de door de moffen bedreven oorlogsmisdaden waar wij buiten stonden op enkele verraders na.
  Men wil niet inzien dat de meeste joden hier in de oorlog zijn uitgeleverd door hun eigen joodse raden aan de moffen.
  Maar ik zie niet in wat bovenstaande zaken te maken hebben met de politek die Israel bedrijft en de verdrukking van het Palastijnse volk in de huidige en verleden tijd.
  Ook sta ik nog steeds vol verbazing te kijken dat de landen die zich continu broeder landen noemen in grote mate handel bedrijven met Israel en het Palastijnse volk aan hun lot overlaten.
  Maar de feestdagen komen er aan en dan worden de Europianen weer wat sentimenteler en hebben ze wat meer begrip voor de situatie in het MO,maar dat is op 2 januari weer over want dan draaien de beurzen en diamant en goudhandel weer op volle toeren en zijn de Palastijnen niet belangrijk meer.

 16. skery
  19 december 2006 om 05:30 uur.

  henk

  hoe meer haat hoe beter voor de islam

 17. Toth
  19 december 2006 om 08:55 uur.

  Al dit soort bewegingen in de publieke opinies maken allemaal deel uit, zijn in feite sub-manifestaties, van de overgang naar een nieuwe multipolaire, of zoals W. Joseph Stroupe in een artikel in Asia Times het omschrijft als een “asymetrische complexe bipolaire wereldorde” en een herorientatie van de ondergeschikte politieke machtscentra in de wereld. De asymmetrie hierbij wordt vooral vertegenwoordigd door de opkomst van de geopolitieke overwicht van het Oosten (Rusland, China, India) en de gelijktijdige ondergang van het politieke (Anglo-Saxische) Westen.

  http://atimes.com/atimes/China/HL16Ad01.html
  http://atimes.com/atimes/China/HL19Ad01.html

 18. brother
  20 december 2006 om 10:31 uur.

  De broeder landen worden geregeerd door egoistische leiders die zich alleen druk maken om de stoel waarop ze zitten, en door Amerika ondersteunt deze stoel te behouden. Het volk dat echt meeleeft met de Palestijnen wordt genegeerd. Zodra er iemand opstaat, wordt het uitgemaakt voor terrorist en mag aan de galg.

  Als we terugkijken in de geschiedenis zien we dat geen 1 land of volk het eeuwige heerschappij heeft gehad. En met Amerika zal het ook niet zo blijven, het is gewoon een kwestie van tijd…..

  En wat betreft multipolaire overgang, ontvang ik met open armen.

 19. brother
  20 december 2006 om 10:43 uur.

  Toth, ben vergeten te vermelden dat je melding een klapper op de vuurpijl is.

 20. Henk-Rotterdam
  20 december 2006 om 03:33 uur.

  Brother,
  Niet alleen het volk dat meeleeft met de Palastijnse zaak wordt in een bepaalde hoek gepleurd in dit land maar ook elk individu dat zich met deze zaken inlaat.
  Ik ben verbaasd over de houding in dit land dat heeft geleden onder de bezetting van de moffen.
  De mensen die aanslagen pleegde en de zaken van de moffen saborteerde werden en worden aangeduid als verzetshelden wat ze ook zijn daar niet van maar de Palastijnen worden aangeduid als terroristen.
  Ze doen niets anders dan wat elke rechtgeaarde landbewoner doet zodra een ander zijn land bezet en oorlogsmisdaden begaat.
  Volgens mij hebben ze het recht om de bezetter te verdrijven en hun staat te bevrijden.
  Dit zijn in mijn optiek geen misdrijven maar legitieme daden ter bevrijding van je eigen land
  Wel is het verschrikkelijk dat in de huidige situatie men kans ziet om de partijen tegen elkaar op te zetten en te pogen om een burgeroorlog te laten ontstaan.( Israel en de VS in samen werking met GB)
  Het volk zal nog harder lijden en nog meer doden zullen het gevolg zijn,en Bush en Blair/Olmert maar lachen.
  Deze week was Blair in Israel en stond daar met een kalotje op zijn hoofd,een belachelijke en beledigende zaak voor allen die het Palastijnse volk vrede en alle goeds toe wensen.
  Maar inderdaad eens zullen ze bevrijd zijn,maar hoeveel offers zal dat nog kosten.
  En de wereld kijkt toe

 21. Toth
  20 december 2006 om 05:05 uur.

  Brother, ik denk dat je wat minder naief moet zijn met betrekking tot je verwachtingen.

 22. skery
  20 december 2006 om 05:28 uur.

  moslims maak geen zorgen leef net of je laaste dag is

 23. Suzy
  21 december 2006 om 11:15 uur.

  Henk-Rotterdam, misschien ben je al wat ouder, zodat jouw eerdere opmerkingen over nederlanders die denken dat ze niets te maken hadden met de deportatie van joden, wellicht eerder te maken heeft met het gegeven dat daar inderdaad nog tot tientallen jaren na de WOII er met geschiedenisles op school dit gegeven werd gegeven. Het is niet eens een kwestie van actief meewerken, maar meer van juist er niets tegen doen.

  Maar ook al zeker meer dan dertig jaar, krijgt men op school nu daar wel met geschiedenisles een genuanceerdere kijk op, ook op tv heeft Lou de Jong daar het nodige aan gedaan. Evenals de nederlandse oorlogsfilms, waar wel degelijke goede en foute nederlanders werden getoond.

 24. brother
  21 december 2006 om 12:28 uur.

  TOTH, bedoel je dit:
  [Hetzelfde feit dat er ook goede/menselijke joden zijn zoals Paul Rossenmoller en Job Cohen.]

 25. Toth
  21 december 2006 om 02:19 uur.

  Wel, eh nee Brother. Maar ik vind het grappig om te zien welke positieve effect Rosenmuller en Cohen kennelijk op je hebben.

  Maar ik bedoelde ermee te zeggen dat de aanstaande grote geopolitieke aardverschuiving geen kwestie is van goed of slecht, maar eenvoudig van een nieuwe situatie in de machtsverhoudingen – over de hele wereld – die sommige conflicten ongemoeid laten, andere tot een oplossing dwingen en weer andere escaleren of starten. Persoonlijk heb ik alle hoop allang opgegeven en zie ik de wereld verkeren in een fase van uitstel van executie in de vorm van een onafwendbare globale thermonucleaire oorlog.

  Ik bedoel leg de menselijke geschiedenis (sowieso al een inbeduidende voetnoot in de geschiedenis van het leven op Aarde) langs een meetlat en kijk welk nauwelijks te detecteren stukje ervan we atoomwapens hebben. In dat spikkeltje, ergens tussen de streepjes van de lat zijn we nu al zo’n 20 keer ontsnapt aan een nucleaire oorlog, dat zelfs veroorzaakt kan worden door een kapotte chip (3 juni 1980) van misschien een paar euro, een nieuwsgierige beer (oktober 1962, vliegveld in Duluth) of allerlei communicatieproblemen zoals in 1995 toen Noorwegen een raket lanceerde voor weerkundige metingen in de atmosfeer en dienstdoende Russische monitoringspost van hun EWS. Als de wet van Murphy nog steeds geldt – en natuurwetten hebben de neiging hardnekkig te zijn wat dat betreft – dan hebben we nog een zoveelste urgente probleem: meer een schaakmat-situatie volgens mij.

 26. Henk-Rotterdam
  21 december 2006 om 04:35 uur.

  Suzy,
  Mijn opmerking slaat op het feit dat mensen zijn die hebben geleden hebben in de oorlog en de mensen die passief of actief meewerkte met de bezetter en verraad pleegde aan hun eigen volk zelf dus een verleden hebben.
  Dat verleden kan je niet uitwissen of wegstuffen.
  De geschiedenis van Dr L de Jong was tot in den eindeloosheid te volgen op de TV en werden er boeken van gedrukt ( de geschiedenis van Nederland in de 2e wereldoorlog) waarbij de nadruk lag op de holocaust.
  Maar pas tot voor enkele jaren is de rol van de joodse raden belicht en eerder deed men of alle afgevoerde mensen waren verraden door Nederlanders,terwijl 95% van hen door de joodse raden is uitgeleverd aan de moffen en niet door Nederlanders.
  Ook irriteert het mij dat vele geroofde goederen na de oorlog vanuit Duitsland zijn verdwenen naar Israel die dit altijd heeft ontkent en nu pas 2 jaar geleden heeft toegeven dat men met deze goederen een bestaanbegin van Israel heeft gebouwd. Terwijl men jaren lang heeft volgehouden dat deze goederen zich in moffrika bevonden
  Let wel dit waren goederen en gelden en juwelen van mensen die in de gaskamers zijn omgekomen. Daar had men dus geen problemen mee
  Maar het komt mijn strot uit dat mensen die verzet plegen tegen een bezetter van hun land zoals de Palastijnen dit doen in dit land met zijn eigen geschiedenis worden uitgemaakt voor terrorist en misdadiger.
  Dat mensen als Duisenberg worden gedwongen om de Palastijnse vlag uit hun ramen weg te halen om dat dit schokkend is voor joodse medebewoners.
  Er wordt geen woord gesproken over de de vlaggen van Israel bij elke wedstrijd van Ajax en wat dit voor wonden kan slaan bij mensen in dit land die hebben geleden onder Israel
  Ik vindt het schokkend als ik zie hoe de Palastijnse kinderen worden mishandeld of worden doogeschoten door de bezetter,of willen we onze ogen blijven sluiten voor werkelijkheid,blijven toezien als er een 9 jarig meisje wordt doogeschoten in het leslokaal z.g.door een verdwaalde kogel of hoe men jongeren mishadeld met stenen en hun botten breekt.
  Wat verwacht je van een knul van pakweg 16 jaar wiens vader is doodgeschoten en misschien ook zijn broer en wiens huis is opgeblazen door de bezetter als strafmaatregel,die zich elke dag afvraagt wat het leven hem nog te bieden heeft.
  En als er dan geweldadig verzet komt noemen we hen misdadigers?
  Voor mij zijn het verzetsstrijders.
  Hoelang blijven we ontkennen dat Israel over 10tallenkernwapens beschikt,al dan niet geholpen door de VS terwijl we blijven andere verbieden om deze wapens te hebben om dat deze het evenwicht verstoren.
  Tenzij het gaat om landen die de VS nu nodig hebben voor hun bezetting en oorlogspolitiek ( India en Pakistan)
  En het is denk ik zoals Toth het zegt wachten op het moment dat er een wereld omvattende oorlog zal uitbreken die dan wel tot gevolg zal hebben dat er kernwapens worden ingezet,opzettelijk of per ongeluk maar de wereldklok staat al heel lang op 5 voor 12 en gaat langzaam richting 12 uur.

 27. skery
  21 december 2006 om 05:11 uur.

  suzy wat is je afkomst zeg eerlijk zonders leugens jullie kunnen niet zonder leugens

 28. brother
  22 december 2006 om 09:11 uur.

  Goh, knap dat een Nederlander (althans de naam) geen oogkleppen opheeft. Suzy en anderen, willen jullie je oogkleppen ook verwijderen? Misschien dat we dan de klok kunnen stoppen en Toth alsnog laten zien dat er nog hoop is.

 29. Toth
  22 december 2006 om 09:58 uur.

  Voor een meer realistische beeldvorming:

  http://archive.greenpeace.org/wmd/

  In 2004 houden technici een W56 kernkop (1200 kiloton TNT) ternauwernood bij elkaar met plakband.
  Een jaar later ontmantelen ze een W56 kernkop met verkeerd gereedschap en blazen het ding bijna op.

  Dit is niet in Rusland, waar we allemaal van weten dat het er zo Tjernobylesk aan toe gaat dat we ons iedere dag weer kunnen verbazen dat het er nog steeds ligt, maar dit is middenin het bolwerk van de hoogtechnologische ontwikkeling ter wereld, althans zo wordt ons vanuit alle kanten verzekerd. En vergeet niet dat openheid van zaken redelijk zeldzaam blijft, niet minder daar waar men er prat op gaat.

  http://pogo.org/p/homeland/hl-061201-bodman.html

 30. Suzy
  22 december 2006 om 12:40 uur.

  Henk-Rotterdam, jouw betoog gaat veel verder dan waar ik het over had en het lijkt daardoor net, of ik niet gevoelig ben voor de Palestijnse zaak, jammer dat je je wat dat betreft zo opstelt. Wat dat betreft vind ik ook de reactie van Brother teleurstellend, over oogkleppen. Als er iemand is die die niet draagt ben ik het wel.

  Ik had het over het feit, dat de meeste nederlanders, in ieder geval zeker de generatie tot en met zo’n 30 jaar, wel ongeveer weet hoe de vork in de steel stak. Ik vond dat in mijn eerdere commentaar al vrij duidelijk aangegeven, omdat het in jouw eerdere commentaar net leek, dat de meeste nederlanders geleerd hebben dat hun voorouders erg heldhaftig waren in de oorlog. Wat dus niet zo was. Dat was het punt waar ik in jouw eerdere commentaar over viel. Nogmaals, dat was het, maar wat jij er vervolgens met de haren bijsleept, is totaal niet waar ik het over had. Evenals de vreemde opmerking van Brother.
  Als er een land ter wereld is, waar de geschiedenislessen op dit moment op school gegeven, een vrij correcte weergave is van de werkelijkheid, dan moet het wel onder meer Nederland zijn. Niets wordt verbloemd, ook het koloniale verleden en het weing heldhaftige optreden van de meeste nederlanders in de WOII wordt verzwegen, daar mogen landen zoals Japan, waar oorlogsverleden wordt verheerlijkt, VS, die net doen of alle oorlogen waar ze aan meededen vrijheidsoorlogen zijn en nog wel tientallen dozijnen andere landen, over alle werelddelen.

 31. Henk-Rotterdam
  22 december 2006 om 12:52 uur.

  Brother,niet alleen mij n naam is Nederlands als de opmerking op mij sloeg.
  Ik ben een complete Nederlander maar met eigen opvattingen over waarde en normen en samenleving in een multiculti maatschappij,ik ben ziek geworden van dat rechtse zooitje in Nederland die dit land naar de klote helpen en de “anderen” als lijdzaam voorwerp gebruiken om hun eigen miskleunen en maatschappelijke mislukkingen op af te wenden ,de hardste schreeuwers staan nog steeds langs de kant,houden vele nog gewoon de handen op voor een ondersteuning,zitten in de ochtenduren er al vele in de kroeg zich te bezatten en de schuld van hun falen ligt uiteraard bij de andere die in dit land zijn.
  Steken zich voor duizenden euro’s in de schulden en komen dan om hulp en maar kankeren en klagen,ik bedoel hier niet de mensen mee die in de problemen zitten en de grootste moeite hebben om het hoofd boven water te houden en direct hulp nodig hebben dat moet gewoon,maar een vakantiereis op afbetaling boeken en een plasma scherm en een nieuwe auto en ga zo maar door,dus geen directe 1e levensbehoefte en dan in de problemen komen en het dan afwenden op de maatschappij is iets anders dan de mensen die van een minium moeten rondkomen en in dit land gewoon armoede hebben en soms nog honger lijden ook.
  Jammer voor rechts in dit land maar ik heb een andere mening dan deze hufters

Plaats je reactie