MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Analfabetisme remt democratie in Marokko

26 januari 2007 | in Maatschappij, Marokko | 1 Reactie

analfabetismeIn tien jaar tijd is de ongeletterdheid in Marokko met tien procent teruggedrongen. Volgens officiële cijfers van de overheid is de graad van ongeletterdheid gezakt naar 38 procent op een totaal van 30 miljoen inwoners. In 1999 was dat 48 procent, in 1960 bedroeg dat zelfs 80 procent. Volgens critici zou Marokko de ongeletterdheid verder moeten terugdringen omdat het een hindernis vormt voor democratie en ontwikkeling en omdat het steeds meer tot een breuk leidt tussen het volk en de elite.

De ongeletterdheid vormt voor democratie en ontwikkeling een grote hindernis omdat nog altijd 68 procent van de stemgerechtigde bevolking analfabeet is. Dat wijst erop dat vooral oudere mensen nog niet kunnen lezen en schrijven. “Als meer dan tweederde van de kiezers analfabeet is, kunnen ze geen onderscheid maken tussen de programma’s van de verschillende politieke partijen. Daardoor zijn kiezers gemakkelijk beïnvloedbaar. Dit leidt tot frauduleuze verkiezingen, valse resultaten en valse vertegenwoordigingsorganen,” zegt onderzoeker Abdessamad Hassan.

De ongeletterdheid leidt ook tot een breuk tussen het volk en de elite. “Twaalf miljoen Marokkanen zijn analfabeet. Dit betekent dat ze geen toegang hebben tot wat de elite produceert, zoals wetten. De communicatie tussen deze mensen en de politieke klasse beperkt zich tot de verkiezingscampagnes,” aldus de onderzoeker.

Om de ongeletterdheid uit te roeien heeft Marokko nog een lange weg te gaan. Toch heeft Marokko zichzelf ten doel gesteld om in het jaar 2015 de ongeletterdheid onder de bevolking uit te roeien, aldus africa-interactive.net.

Er is 1 reactie

  1. alpha
    26 januari 2007 om 03:12 uur.

    Marokko ga zo door. en haal de vaart der volkeren in, op weg naar een sterke staat die zijn invloed doen kan gelden tussen de grote mogendheden.
    het zal de leider van afrika worden en zijn broedervolkeren bij elkaar brengen (magrebuni)
    alpha…..

Plaats je reactie