MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Huis in ‘moslimwijk’ goedkoper

06 februari 2007 | in Economie, Maatschappij | 10 Reacties

tv-schotelsNa de moord op Theo van Gogh zijn de huizenprijzen in Amsterdamse wijken waar veel moslims wonen, gemiddeld 3 procent achtergebleven bij de rest van de buurten in de hoofdstad. Dat blijkt maandag uit een onderzoek van drie economen van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

De onderzoekers hebben het hierbij over ‘moslimwijken’ waar meer dan 25 procent van de bevolking van Turkse en Marokkaanse afkomst is. De trend is opvallend omdat in de periode voordat Van Gogh om het leven kwam het verschil met andere buurten juist iets kleiner werd, verklaren de economen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de segregatie in de stad is toegenomen na de dag van de moord op 2 november 2004. In de ‘moslimwijken’ waren meer kopers en minder verkopers van Turkse en Marokkaanse afkomst. Volgens de economen komt dat vermoedelijk doordat na de moord op Van Gogh deze groep net zo graag in deze wijken wil wonen als daarvoor. Het zou zelfs zo kunnen zijn, menen de onderzoekers, dat moslims juist liever in de buurt van lotgenoten wonen omdat ze zich gediscrimneerd voelen.

Er zijn 10 reacties

 1. mo
  06 februari 2007 om 04:25 uur.

  ik zou ook niet in een wijk willen wonen waar het straatbeeld wordt bepaald door wandelende bungolowtenten.

 2. tfoe
  06 februari 2007 om 08:56 uur.

  eindelijk goedkoop wonen
  ik ga meteen een huis bezichtigen daar in de buurt

 3. Maghrebie
  07 februari 2007 om 12:54 uur.

  Marokkanen zijn zo ook weer goed voor de economie. Misschien kan een groepje broeders verhuizen naar grachtenpanden?

 4. yassin
  07 februari 2007 om 08:38 uur.

  kom we gaan verhuizen naar wasssenaar heb je gelijk goedkope villa’s daar

 5. Aico van Vuuren
  08 februari 2007 om 01:06 uur.

  Ik ben 1 van de onnderzoekers van dit artikel. Graag zou ik iets willen rechtzetten over de titel van dit stuk. Het is niet zo dat wijken waarin relatief veel mensen van turkse of marokkaanse origine wonen, de prijzen van de woningen in het algemeen drukken. Het enige wat we kunnen zeggen (zoals overigens wel in de tekst staat) dat er net na de moord een negatieve ontwikkeling in de wijken was met relatief veel mensen van marokkaanse of turkse komaf. Dat is opmerkelijk gezien het feit dat we weten dat deze wijken in de periode ervoor het een stuk beter deden. De reden hiervoor zou kunnen zijn dat Nederlandse kopers wat minder welwillend zijn geweest om een huis in een dergelijke wijk te kopen.

 6. Abdel
  08 februari 2007 om 03:25 uur.

  selam

  zeg aico hebben jullie ook meteen een onderzoek gedaan in de woonwijk nabij mediapark in Hilversum waar Pim Fortuin vermoord is door een nederlander?

  of is jullie aandacht alleen gericht op moslims?

  Aico , volgens mij heb jy tydens economieles niet goed opgelet want cijfers zeggen niet veel , je kunt cijfers maken zoals jy of je opdrachtgever wilt zien .

  groeten

 7. souhaila
  08 februari 2007 om 05:15 uur.

  applaus voor abdel

 8. riffia
  09 februari 2007 om 10:21 uur.

  applaus applaus applaus applaus applaus applaus… Allemaal voor Adbel.. Iemand die wel met een goede opmerking komt.. Inderdaad Aico, waar zijn die onderzoeken rondom het wijk waar Pim is vermoord en waar Volkert van G vandaan komt??

 9. Olie_sheikh
  09 februari 2007 om 03:44 uur.

  Een objectieve conclusie uit een onderzoek, bestaat niet. De mens is niet in staat om objectief na te denken. Zo’n waardeloze onderzoek kan de prijzen van desbetreffende huizen nog meer doen dalen.

 10. Aico van Vuuren
  09 februari 2007 om 04:16 uur.

  We hadden best wel graag een dergelijk onderzoek willen doen, maar daar hadden we geen cijfers voor. We zijn zeker niet alleen geinteresseerd in moslims of het in een kwaad daglicht stellen van een bepaalde groep. We waren vooral geinteresseerd in nieuwitems die de laatste jaren (sinds 2004) een belangrijke impact zouden kunnen hebben gehad op de huizenprijzen in bepaalde wijken.

  Je hoeft je als groep overigens echt niet aangevallen te voelen hoor. Als Nederlanders hun koopgedrag van huizen laten beinvloeden door een enkel incident dan is het maar net de vraag welke groep er negatief uit ons onderzoek komt?

Plaats je reactie