MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Marokkaanse migranten vaker depressief

19 april 2007 | in Gezondheid | 3 Reacties

ZorgtoeslagMigranten van Turkse of Marokkaanse afkomst zijn vaker depressief en hebben meer te kampen met angstgevoelens dan migranten van andere nationaliteiten. Dat blijk uit een onderzoek van het Belgische tijdschrift de Huisarts.

Volgens een onderzoek van sociologe Katia Levecque van de UGent, gebaseerd op de cijfers van de nationale gezondheidsenquête van 2001, geeft één Turk of Marokkaan op de vijf aan dat hij of zij alles als een inspanning ervaart, zich eenzaam voelt, gemakkelijk begint te wenen of weinig energie heeft. Bij de andere onderzochte bevolkingsgroepen, die allemaal afkomstig zijn uit Europa, zijn die klachten veel minder aanwezig (4,19 tot 10,17 procent).

Allochtonen van Turkse of Marokkaanse afkomst hebben ook vaak te kampen met een lagere eigenwaarde (13,58 procent, tegenover ongeveer 4 procent in de andere groepen) en denken vaker aan zelfmoord (12,87 procent, tegenover 1 procent). De vaak voorkomende angstgevoelens bij allochtonen zijn volgens de onderzoekers toe te schrijven aan de lagere socio-economische positie van migranten. Voor depressie blijft het risico hoger voor migranten, ook afgezien van de socio-economische factoren, wat zou wijzen op een verband tussen depressie en de Turkse of Marokkaanse afkomst van de ondervraagden.

De oorzaken daarvan zijn wel onduidelijk. “Het zou kunnen dat een vreemde culturele omgeving een rol speelt, al is dat niet zeker”, zegt Levecque. “Wellicht speelt ook een andere uiting van een depressief gemoed mee bij migranten, waardoor mogelijk een vertekening ontstaat bij de gebruikte evaluatieschalen.”

Er zijn 3 reacties

 1. brother
  19 april 2007 om 10:49 uur.

  Inmiddels is bekend dat de sociologen makkelijk te misleiden zijn, zeker door TBSers.

  Volgens mij is deze onderzoekster zelf depressief en heeft zij angstgevoelens over allochtonen.

  “EN DENKEN VAKER AAN ZELFMOORD.” Wat een onzin!

 2. Youssef
  19 april 2007 om 11:10 uur.

  Ik denk dat deze sociolgen gewoon gelijk hebben. Ik heb thuis zo een voorbeeld…

 3. skery_vanuit_marokko
  20 april 2007 om 04:57 uur.

  ja zeker als je nederland blijft wonen dan wordt je zeker depressief

  spreek ik uit zelf ervaring toern ik nog in nederland woonde
  nu ben ik niet meer depressief sinds ik in marocco woon en werk

  1 woord heerlijk

Plaats je reactie