MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Kritiek Hassan Bahara op advieswerk Arib

07 mei 2007 | in Maatschappij | 4 Reacties

Kritiek Hassan Bahara op advieswerk AribSchrijver Hassan Bahara uitte afgelopen weekend scherpe kritiek op de Marokkaanse adviesraad waarin namens Nederland Khadija Arib en Abdou Menebhi (Emcemo) zitting hebben genomen. Bahara bezocht op uitnodiging van Khadija Arib een conferentie van de Conseil Consultatif des Droits de l’Homme op 28 en 29 april in Rabat meldt Allochtonen Weblog.

Bahara constateert dat de adviesraad de band tussen Marokkaanse Nederlanders en hun moederland wil aanhalen. Tijdens het seminar bleek volgens hem duidelijk dat de CCDH zich zorgen maakt over de vervagende Marokkaanse identiteit van Marokkanen van de tweede en derde generatie. Bahara verbaast zich over de afwezigheid van tweede en derde generatie jongeren.

In Rabat werd gesproken over de cultuur, religie en taal van de Marokkaanse diaspora. Deelnemers waren volgens Bahara veel professoren, imams, sociologen, ingenieurs, onderzoekers en afgevaardigden van Marokkaanse koepelorganisaties in landen buiten Marokko. Bahara:”Afgezien van een handjevol Marokkanen van de tweede of de derde generatie, waren de meeste bezoekers oudgedienden die in Europa al decennialang actief zijn in het maatschappelijke veld, zoals oud-leden van het Komitee Marokkaanse Arbeiders in Nederland (KMAN).”
De Nederlandse delegatie bestond behalve uit de werkgroepleden verder uit onder andere Mohammed Cheppih (oudvoorzitter van de AEL, de Arabisch- Europese Liga), Mohamed Echarrouti, (voorzitter UMMON – Unie van Marokkaanse Moslim Organisaties Nederland), Naima El Bezaz (schrijfster) en Abdelilah Ljamai (universitair docent aan de theologische faculteit Tilburg).

Volgens Bahara maakt de CCDH zich in navolging van de Marokkaanse overheid vooral druk over het opdrogen van de geldstroom van de eerste generatie Marokkaanse gastarbeiders. Bahara citeert een Amerikaans-Marokkaanse professor van Yale University, die ook deelnam aan het seminar: ‘In de jaren vijftig was de Marokkaanse politieke elite maar wat blij dat ze af konden komen van deze lastige berbers uit het Noorden en Zuiden van Marokko. Maar nu zij een financiële factor van belang zijn geworden, zal deze elite er alles aan doen om die Berbers zo lang mogelijk aan zich te verplichten.’

Volgens Bahara werd daarom het hete hangijzer, ‘de wenselijkheid/ onwenselijkheid van een dubbele nationaliteit’, handig ontweken tijdens de workshops. Het onderwerp werd volgens hem niet één keer ter sprake gebracht.

Er zijn 4 reacties

 1. mohamed
  07 mei 2007 om 02:38 uur.

  Cheppih is geen voorzitter geweest van de AEL…wat een domme fout.

 2. Said
  07 mei 2007 om 03:48 uur.

  Wij(berbers) zijn net als een kudde koeien. We worden alle richtingen opgestuurd en toch protesteren wij niet. Al het geld dat wij marokko binnen brengen wordt in steden geinvesteerd waar wij niet vandaan komen.

 3. ron
  07 mei 2007 om 11:16 uur.

  Een advies dus: Uit die commissie treden en je op Nederland richten. Hier is de toekomst niet in Marokko

 4. Saida
  08 mei 2007 om 05:52 uur.

  ik begrijp ook niet waarom ze het over de dubbele nationaliteit zouden hebben.
  Waarom zou een Marokkaanse commissie zich druk maken over Nederlandse waan van de dagagenda?

  En wat houdt de kritiek van Bahara nou precies in? Dat maak ik ook niet echt uit dat stukje. Of verwacht hij dat Marokko op commando een conferentie gaat houden over de dubbele nationaliteit?

Plaats je reactie