MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Veel discriminatie op voetbalveld

15 juli 2007 | in Maatschappij, Sport | 9 Reacties

RacismeDiscriminatie op het voetbalveld is een hele normale zaak in Breda en de omliggende dorpen. Uit een onderzoek van het Bureau Discriminatiezaken (BD) onder acht Bredase voetbalclubs blijkt dat meer dan de helft van de ondervraagde voetballers weleens getuige is geweest van discriminatie op het veld. Bestuurders van de clubs zeggen één tot vijf incidenten per seizoen tegen te komen meldt BN/DeStem.

Het BD liet het onderzoek uitvoeren nadat enkele wedstrijden van vv Barca, waar voornamelijk spelers van allochtone afkomst voetballen, uit de hand liepen. Spelers van die club werden, vooral in uitwedstrijden, uitgescholden voor ‘kut-Marokkaan’ en ‘vuile Turk’. Ook bracht een fan van de tegenpartij een keer de Hitlergroet schrijft de krant.

Uit het onderzoek blijkt nu dat dat geen toevallige incidenten zijn geweest, maar dat discriminatie op het voetbalveld geregeld voorkomt. Bijna de helft van de ondervraagden denkt dat de ‘maatschappelijke verharding’ daarvan de oorzaak is. “Er is een wij-zij-cultuur ontstaan”, schrijft het BD.

Er zijn 9 reacties

 1. Henk-Rotterdam
  15 juli 2007 om 01:48 uur.

  Dit is gewoon oud nieuws,ben zelf van 1982 tot 1995 bij verschillende clubs jeugdtrainer geweest van de A en B jeugd met jeel veel Marokkaanse en Turkse jongen in de elftallen.
  Ik kan een boek schrijven over de discriminatie.
  Een van de meest smerige opmerkingen kreeg ik als trainer naa mijn hoofd bij een club in Krimpen aan de Lek waar ik met mijn jongens kwam om een wedstrijd te spelen.
  Bij het gesprek in de bestuurskamer zei een bestuurslid tegen mij:
  “dat je jezelf leent om voor dat buitenlandse schorem wat te doen”.
  Ik ben opgestaan heb mijn spelers verzameld uit de kleedkamer en ben vertrokken.
  Gevolg: de club van mijn spelers kreeg een boete van fl 250- wegens het niet komen opdagen bij een wedstrijd zonder af te melden.
  Maar de jongens waren me meer waard dan de hufterigheid van dergelijk bestuur.
  En zo heb ik vaak opmerkingen te horen gekregen als ik weer met een “internationaal elftal”ergens binnenkwam.
  Ik leerde ze altijd een ding, mijn jongens:
  “nergens op reageren,gewoon je eigen de tering voetballen en winnen,staan ze voor lul en jij bent de sterkste en de overwinnaar”.
  en zo leerde ik de jongens bij mij in de opleiding het ook.
  Trek je niets aan van wat ze zeggen,leer je de tering,haal je diploma’s en dan zet je alle negatieve klootzakken voor lul en heb jij gewonnen.
  En zo is het nog steeds!!!!!!!

 2. dubbelpaspoortgenoot
  16 juli 2007 om 09:13 uur.

  Zoals Henk-Rotterdam al aangegeven heeft komen dit incidenten vaker voor. Ik heb zelf ook heel veel meegemaakt op voetbalvelden maar ook op de werkvloer.
  Geloof me, het beste wat wij tegen die gasten kunnen doen is, rustig blijven, hoe pijnlijk het ook is en zo hoog mogelijk diploma’s halen en dan zit je gewoon erboven.
  het zijn meestal laag opgeleide mensen die zulke achterlijke opmerkingen maken, en daar moeten wij helemaal niks van aantrekken. Die mensen vind ik juist zielig en lach ik uit i.p.v. gefrustreerd raken.
  mensen, ga voor je diploma, blijf niet steken bij zulke incidenten, geduld hebben en zo overwin je alles….

  Succes allemaal…

 3. mohammed
  16 juli 2007 om 11:45 uur.

  Beste Henk-Rotterdam,

  ik heb voor jouw maar één woord:

  RESPECT!

 4. mhamed
  16 juli 2007 om 11:56 uur.

  mee eens HENH-ROTTERDAM,gewoon laten zien dat je beter bent

 5. dre
  16 juli 2007 om 03:26 uur.

  Mee eens,heb zelf jarenlang in de post gezeten en redelijk wat discriminatie meegemaakt.
  Of het met laag opgeleid te maken heeft geloof ik niet,discriminatie komt ook gewoon voor in de hogere opleidingen en functies al wordt het wat sjieker gebracht.
  Dit is nu eenmaal een proces wat generaties gaat duren ,het is en blijft onbekendheid onwetendheid en angst.
  Respect en verdraagzaamheid blijven kenmerken die universeel zijn en die alleen innerlijk zijn uit te dragen.
  Mensen als Wilders,of populisten uberhaubt ook aan marokkaans of turkse kant zal je altijd blijven houden,die zijn gebaat bij angst,om hun eigen positie vast te houden. Feit is dat we nu eenmaal met elkaar hier zijn en het met elkaar moeten doen.
  Trek je uberhaubt niks aan van kritiek of discrimintie van anderen of wat anderen zeggen,volg je pad en niet iedere nederlander is een rascist evenmin dat iedere marokkaan een hangjongere is.

 6. khalid
  17 juli 2007 om 02:49 uur.

  Henk, je bent een voorbeeld trainer, je zou zo naar Ajax kunnen:-)

 7. Henk-Rotterdam
  17 juli 2007 om 05:59 uur.

  Khalid,
  Wat zeg je nu?
  NaarAjax?
  En dat tegen een Feyenoorder?
  Dat sta gelijk met vloeken in de kerk!
  Geef mij maar die “etterbakkies”,veel leuker en veel meer lol,vriendschap en dankbaarheid.

 8. skery
  18 juli 2007 om 12:56 uur.

  hey henk-rotterdam

  klasse henk reacatie van je
  daarom ben ik nou uit nederland vertrokken door zulke onzin . als alle nederlander zo waren was ik echt niet uit nederland vertrokken ach ja ik heb prima naar me zin in marokko

  henk groetjes

  skery vanuit marocco

 9. Henk-Rotterdam
  18 juli 2007 om 01:15 uur.

  He Skery.kanjer,
  Hoe is het daar,gaan de zaken goed ?
  Ja het blijft behelpen in dit land met het aantal figuren die denken dat ze ooit de maatschappij hier kunnen overnemem en dan alle allochtonen het land uit kunnen zetten.
  Maar ze zijn en blijven in de minderheid ondanks het geschreeuw van een aantal idioten in de politiek,maar die verdwijnen ook wel weer.
  Maar goed even terug naar jou,gaat het goed,waar zit je in Marokko en wat doe je voor zaken/
  Je kan me ook gewoon een mailtje sturen op

  opperbob2@live.nl

  en dan kunnen we misschien wat verder praten,want vele missen je inbreng wel op de site.
  Groeten
  Henk

Plaats je reactie