MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Massatoerisme schaadt milieu Marokko

28 juli 2007 | in Marokko, Toerisme | 5 Reacties

Toerisme in MarokkoHet massatoerisme dat Marokko nastreeft, dreigt onherstelbare milieuschade aan te richten. Dat zeggen activisten en experts volgens het Reformatorisch Dagblad. Ondanks maatregelen van de Marokkaanse overheid zijn erkende natuurgebieden vernietigd door toeristische projecten en wordt het watertekort alleen maar groter.

„Toeristische complexen zijn een groot probleem voor de watervoorziening”, zegt Mokhtar Bzioui, voormalig directeur watermanagement en -onderzoek bij het Marokkaanse ministerie van Verkeer en Waterstaat. Volgens Bzioui is 78 procent van het Marokkaanse land droog tot woestijnachtig (minder dan 400 millimeter regen per jaar). In droge regio’s als Marrakech en Agadir wordt het watertekort verergerd door de aanleg van toeristische complexen. „Toeristen verbruiken 200 tot 300 liter water per dag, terwijl een Marokkaan in de stad gemiddeld zo’n 100 liter verbruikt. Op het platteland is dat 30 liter”, zegt Bzioui.

Ook worden door het massatoerisme natuurgebieden in hun bestaan bedreigd. Volgens Jaafar Boulejiouch, bij het ministerie van Terreinbeheer, Water en Milieu verantwoordelijk voor milieueffectrapportages, telt Marokko 162 belangrijke natuurgebieden. Sinds 2003 zijn projectontwikkelaars verplicht een milieustudie te doen. „Voor veel complexen is dat niet gebeurd”, zegt Boulejiouch. „Het ontbreekt ons aan juridische middelen ter bescherming van de natuur.”

Er zijn 5 reacties

 1. Abdars
  28 juli 2007 om 02:18 uur.

  aanpakken en werk hiervan maken.

  Natuur mag niet onherstelbaar beschadigd raken.

  grt

  jamal

 2. Yassin
  29 juli 2007 om 02:09 uur.

  Deze massatoerisme zal meer schade dan winst opbrengen.
  Wat mij betreft moet men meer natuurtoerisme stimuleren.
  Ipv die Fransen die 16 jarige jongens en meisjes komen neuken.
  En natuurlijk niet vergeten de Marokkaanse emigranten di ein het buitenland wonen.
  Zij brengen ook meer schade aan het alnd dan men denkt.
  Denk hierbij aan Siadia, tanger, tetouan etc.

 3. louiza
  29 december 2009 om 12:07 uur.

  mnr Boulejiouch verdedigt de natuur maar zijn eigen neef & moeder dat 50jaar verdwenen is zoekt hij niet eens op of zelfs niet vragen hoe het is geworden met ze & nu wil hij een beetje de natuur gaan verdegigen schande!

 4. louiza
  29 december 2009 om 12:14 uur.

  mnr Boulejiouch beschermd het milieu maar zijn eigen neef Nacer Boulejiouch & zijn moeder Toumi Halouma die al 50jaar verdwenen zijn doet hij niet eens de moeite om ze te zoeken, schande!

 5. Boulejiouch Jaâfar
  05 oktober 2010 om 03:47 uur.

  Je serai ravi de faire votre connaissance.

Plaats je reactie