MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Moskeeën wijzen niet naar Mekka

02 augustus 2007 | in Geloof | 1 Reactie

richting Mekka biddenUit een onderzoek blijkt dat veel moskeeën in Saoedi-Arabië niet precies naar Mekka wijzen. Twee jaar lang controleerde een Saoedisch onderzoeksteam op Google Earth de qibla (gebedsrichting) van alle moskeeën in Saoedi-Arabië. Alleen al in de kleine provincie Al-Bahah, direct ten zuiden van Mekka, ontdekte het onderzoeksteam vijftien moskeeën die niet in de goede richting staan.

Het ministerie van Godsdienstzaken onderzocht de afwijkingen en constateerde dat de architecten rekenfouten hebben gemaakt. Ook bepaalde het ministerie dat de afwijkingen klein genoeg zijn zodat ze geen invloed hebben op de geldigheid van het gebed.

In Nederland zijn ook veel moskeeën op de qibla gebouwd. ‘Dat is de belangrijkste ontwerpeis’, zegt architect Wilfried van Winden van Molenaar & Van Winden architecten op Dag.nl. Van Winden ontwierp de Essalam Moskee, binnenkort de grootste moskee van Europa die nu in Rotterdam wordt gebouwd. ‘Als er geen ruimte is om de moskee richting Mekka te bouwen, kan de qibla ook in de gebedsruimte worden aangegeven met bijvoorbeeld een rozet’, aldus Van Winden. Maar niet alleen voor de gebedsruimte is de qibla belangrijk. Van Winden: ‘Ook de toiletten moeten zo worden geplaatst dat je bij gebruik niet met je achterwerk naar Mekka wijst.’

De qibla kan men berekenen via de website www.qibla.com.br.
Berekening qibla met Qibla.com.br

Er is 1 reactie

  1. sherazade
    22 september 2007 om 06:12 uur.

    Waaron zo moeilijk doen .Allah heeft gezegd als je de Qibla niet kan vinden is alle hoeken qibla .want het is een kubus,Zelf ik Mekka lees je Alle hoeken

Plaats je reactie