MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Marokkaanse magazines in beslag genomen

06 augustus 2007 | in Marokko, Tijdschriften | 6 Reacties

tijdschrift NichaneDe Marokkaanse politie is zaterdag bij het Arabische magazine Nichane en het Franstalige weekblad Tel Quel in Casablanca binnengevallen en heeft exemplaren van de magazines in beslag genomen. Hoofdredacteur Ahmed Benchemsi moest mee voor verhoor.

Volgens premier Driss Jettou heeft Benchemsi in zijn editoriaal koning Mohammed VI beledigd. Artikels in Nichane werden ‘beledigend voor de koning en voor moslims’ genoemd. Marokko telt drie taboes: de koning, de islam en de (door Marokko bezette) Westelijke Sahara.

In januari werd Nichane twee maanden verboden, na de publicatie van grappen die als beledigend voor moslims werden ervaren.

Er zijn 6 reacties

 1. mobo
  06 augustus 2007 om 02:49 uur.

  Een reactie ( eerder gezegd een correctie) over een parameter van de drie taboes in Marokko. De westelijke sahara is niet bezet door marokko. De ze sahara is en was een onderdeel van Marokko. De koloniale machten Frankrijk en Spanje hadden dat probleem kunstmatig gecreerd ( vuil spel gespeeld). De grenzen van Marokko voor de koloniale tijdperk waren ergens midden in Algerije tot aan Mali. Mauritanie bestond niet eens! De koloniale machten hadden dat spelletje van verdeel en heers heel goed kunnen toepassen in noord-afrika (en de rest van afrika en de wereld natuurlijk)
  Met andere woorden bedoel ik: let op wat u schrijft en ga eerst uw huiswerk goed maken voordat u iets schrijft dat niet klopt.

 2. kano
  06 augustus 2007 om 04:55 uur.

  MOBO ik ben helemaal met je eens, Marokko was een groot land, en door die algerijnen is Marokko klein land geworden, en ze willen nog de sahara gaan pikken.

 3. Maghreb Magazine » Marokko klaagt journalist Benchemsi aan
  07 augustus 2007 om 12:17 uur.

  […] Hoofdredacteur Ahmed Benchemsi van de twee Marokkaanse weekbladen die in het weekend in beslag werden genomen, is gisteren aangeklaagd wegens disrespect voor de monarchie. Volgens zijn advocaat moet hij 24 augustus voorkomen. […]

 4. skizz
  09 augustus 2007 om 10:30 uur.

  Ik vind het wel zorgelijk. Ik vind het niet democratisch en ik heb gevoel, dat de koning wel heel erg veel macht heeft. Dat is niet goed voor de ontwikkeling van Marokko, geloof ik.

 5. Maghreb Magazine » Koning trekt macht weer naar zichzelf
  24 augustus 2007 om 12:00 uur.

  […] Vandaag begint in Casablanca een proces waaruit zal blijken of de persvrijheid in Marokko een illusie is. De verdachte is Ahmed Benchmsi, hoofdredacteur van het vooraanstaande, Franstalige weekblad Tel Quel en het Marokkaanse zusterblad Nichane. Zijn vergrijp is dat hij kritiek heeft geleverd op het ondemocratisch gedrag van de Marokkaanse koning. In een commentaar stond de vraag of de komende verkiezingen van 7 september nog wel zin hebben als de koning in een toespraak zegt dat hij alle belangrijke beslissingen neemt. Dat viel verkeerd bij de autoriteiten. Na de verschijning is de hele oplage van beide bladen in beslag genomen. Hij wordt beschuldigd van ‘gebrek aan respect voor de koning’. […]

 6. amazighroots
  13 september 2007 om 02:36 uur.

  jullie moeten niet lullen over de sahara die is van hun en de rest van maroc is van imazighen de oorspronkelijke bewoners van maroc amazighroots

Plaats je reactie