MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Ex-moslims pleiten voor respect en tolerantie

11 september 2007 | in Politiek | 11 Reacties

ex-moslimsEen groep ex-moslims heeft maandag afstand genomen van het comité van ex-moslims van Ehsan Jami. Zij vinden dat Jami met zijn provocerende uitspraken een dekmantel is geworden voor een hetze tegen de islam. Ook zijn ze verbolgen over de presentatie van Jami’s comité op 11 september. Daarmee stelt het comité moslims schaamteloos op één lijn met terroristen, zei de uit Iran afkomstige Peyman Jafari.

Volgens de drie ex-moslims die maandag de pers te woord stonden, zijn ze nooit door moslims bedreigd, toen ze het geloof in de islam opgaven. De persconferentie had plaats in de Marokkaanse El Oumma-moskee in Amsterdam. Die wilde daarmee aantonen dat het gebedsgebouw voor iedereen openstaat, ook voor moslims die ongelovig zijn geworden. Zo bericht het NRC Handelsblad.

En echt, zeggen de initiatiefnemers, er zijn heel veel ex-moslims. Die schreeuwen het alleen niet van de daken. En ze beledigen al helemaal niet de mensen die wel moslim willen zijn. „Wij vertegenwoordigen de zwijgende meerderheid.” De drie pleitten voor respect en tolerantie en keerden zich tegen ,,predikers van haat”, in het bijzonder Geert Wilders. Zij vragen zich af of het Jami echt om het recht op geloofsafval te doen is of dat hij ,,een verborgen agenda” heeft: steun voor Wilders.

Een journaliste vraagt aan de initiatiefnemers: „Gaat u nu elke keer reageren, als Jami wat zegt?”
Jafari antwoordt: „De vraag is: gaat u elke keer reageren? Elke keer als Jami zijn mond opendoet is het nieuws.”

Er zijn 11 reacties

 1. mhamed
  11 september 2007 om 11:15 uur.

  prima hopelijk hebben jullie goede keuze gemaakt .ALLAH WEET HET BETER.

 2. Henk-Rotterdam
  11 september 2007 om 01:56 uur.

  De keuze die ze gemaakt hebben is tussen hen de de Almachtige.
  Alleen is de term Ex-moslims volgens mij geen juiste.
  Mensen worden geboren en krijgen een bepaald geloof mee,meestal volgend aan hun ouders.
  In veel geloven komen er inwijdings/aanname’s en ceremonie’s aan te pas om als lid van de gemeenschap te worden opgenomen of aangenomen.
  Gedurende een bepaalde periode in het leven verdiept men zich in het geloof en belijd dit.
  Als er nu een moment in het leven komt dat men hier niet langer aan gevolg aan wil geven is er volgens mij geen sprake van een ex-situatie.
  Het enigste wat veranderd isdat de mens die het betreft geen praktische uivoering meer geeft aan de gebeden en ceremonie’s.
  Maar het is toch niet mogelijk dat men zegt ,ik ben nu geen gelovige meer.
  Het is toch niet zo dat je s’morgens opstaat en zegt na het douchen van “zo dat is over en voorbij”.
  Als katholiek wordt men gedoopt,gevormd en aangenomen en dan kan men niet zeggen “o ,ja dat heeft nooit plaats gevonden”of “het was een vergissing”.
  Het is toch geen supermarkt waar je even van geloof veranderd of verlaat zo als men de emballage inleverd.
  Het is goed dat het op een goede wijze bespreekbaar wordt gemaakt en zeer zeker omdat deze zaak gesteund wordt door de raad van moskeebesturen en de raad van imams,omdat daarmede het geschreeuw en onnozele gebrul van een aantal idioten in dit land de kop is ingedrukt.
  Het onderwerp dat al moeilijk genoeg is , vraagt aan allen die er bij betrokken zijn,zowel de praktiserende als de niet praktiserende gelovige enorm veel verstand,inzet en inzicht in deze onderwerpen.

 3. dre
  11 september 2007 om 05:12 uur.

  Tuurlijk henk.

 4. hassanhasson
  11 september 2007 om 07:50 uur.

  Ongelovige Ayathollahs. ik ben jullie spuugzat..
  terwijl onze ouders hierheen kwamen om de wederopbouw van dit land mee te realiseren, hierdoor is hun gezondheid naar de klote, zijn jullie ‘bedelaars’ hierheen gevlucht, meestal op een leugenachtige gronden, om te profiteren van de welvarend Nederland.

  asielleugenaars

 5. sandokan
  11 september 2007 om 11:53 uur.

  @ Henk-Rotterdam,

  Is er bij jou ook wel eens de gedachte in je opgekomen dat er misschien ook nog de mogelijkheid bestaan dat ex-moslims in de loop van de tijd tot andere inzichten zijn gekomen en daardoor geen Moslim meer willen of gevoelsmatig kunnen zijn ?

 6. thamimount
  12 september 2007 om 12:37 uur.

  Ik ben alhamdolilah moslim

 7. benzebie
  12 september 2007 om 02:57 uur.

  het valt mij wel op dat de personen die opvallend veel kritiek hebben,zeer slecht nederlands spreken,in vergelijking met degene op wie ze die uitten……vreemd?

 8. king
  12 september 2007 om 09:02 uur.

  Wallah hassanhasson je hebt groot gelijk, die jojo was gisteren bij pauw en witteman…had het allemaal over ons cultuur bla bla…niemand die aan hem durft te vragen hoe lang hij eigenlijk in nederland is. De islam was voor hem in nederland aardig gevestigd. Valt jullie op waar alle ‘probleem makers’ vandaan komen…juist dat is niet de grootste groep moslims in nederland maar ze veroorzaken wel problemen voor hen.

 9. Henk-Rotterdam
  12 september 2007 om 12:28 uur.

  @ sandokan,
  Ja die mogelijkheid heb ik zeker meegenomen,maar dat was niet de essentie van mijn item.
  Natuurlijk zullen er mensen zijn die op een gegeven moment het geloof de rug toekeren.
  Van deze mensen zul je naar mijn mening ook maar weinig horen,ongeacht welke geloof ze verlaten hebben.
  Waar het mij om gaat is in dit geval het optreden van Jami en de wijze waarop hij iedereen die het geloof wel trouw wil blijven loopt te schofferen.
  Hij ging nu gisterenavond zelfs zover dat hij ook de groep waar dit item omgaat ook in de zeik probeert te trappen.
  Het gaat deze groep alleen maar om het bespreekbaar maken en de wijze waarop men met elkaar tot een dialoog kan komen voor hen die de Islam niet langer willen belijden.
  In tegenstelling tot Jami die alleen maar de weg van confrontatie en provacatie zoekt doet deze groep het op een volgens mij aanvaardbare wijze.
  Want men kan toch niet stellen dat zijn optreden gisteren in de media ook maar van enige betekenis is voor het krijgen van een gesprek tussen de partijen.
  Het tonen van het Tshirt was zelfs een regelrechte provocatie.
  Jami heeft zich strak in het zand gezet,ingegraven en omringd met barricades en werpt nu regelmatig een steen in de richting van alles wat hem niet welgevallig is.
  Dit zal vermoed ik leiden tot harde confrontatie’s en dat is nu net waar niemand op zit te wachten,ook niet de moslims die het geloof niet meer beleiden.

 10. mhamed
  13 september 2007 om 06:05 uur.

  SANDOKAN,
  volgens mij heeft henk rotterdam het uitgelegd!!!!!!!!

 11. Farid
  16 september 2007 om 03:35 uur.

  Waarom is dit niet bekend, ik wist het niet en heel veel mensen weten het niet.

Plaats je reactie