MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

„Einde relatieve kalmte pers in Marokko”

19 september 2007 | in Marokko, Tijdschriften | 5 Reacties

tijdschrift NichaneHet gerechtshof in Casablanca heeft dinsdag Mustapha Harmatullah, journalist bij het Arabischtalige tijdschrift Al Watan Al An, veroordeeld tot zeven maanden celstraf wegens het publiceren van onrechtmatig verkregen informatie. Hoofdredacteur Abderrahim Ariri kreeg vijf maanden voorwaardelijke celstraf. Beiden moeten daarnaast een boete van 90 euro betalen. Dat meldt De Telegraaf.

Volgens Reporters zonder Grenzen (RSF) is Marokko met de veroordeling definitief een gevaarlijke richting ingeslagen. „Deze veroordeling markeert het einde van een periode van relatieve kalmte”, aldus de organisatie. Het is de zoveelste veroordeling in een reeks incidenten.

Er zijn 5 reacties

 1. Jamal
  19 september 2007 om 10:01 uur.

  Voor vele autochtonen lijkt dit onrechtvaardig voor de persoon in kwestie en de Marokkaanse pers, omdat zij dezelfde maatstaven hanteren voor het “vrij westen”als marokko.

  Ik vinst het eigenlijk een belediging dat de Nederlandse pers over alles een waarde oorseelmoet geven zonder dat zij feitelijk en gevoelsmatig op de hoogte zijn wat zich er in marokko afspeelt.

  Marokko is een land dat vergeleken met zijn buurlanden erg progressief is en vooruitstrevend is met de economische en sociale hervormingen. Marokko zit in een periode waarin het land veranderd. Meer rechten voor vrouwen, economische groei, etc. Deze ontwikkelingen brengen allerlei negatieve externe factoren( extrimisme, criminaliteit etc) met zich mee.

  De Koning die Marokko moet leiden door deze woelige tijden heeft het zwaar te voorduren! Hij krijgt kritiek van alle kanten en zonder dat mensen echt oog hebben voor de moeilijke taak die hij uitvoert.

  Cruciaal in de leiding van Marokko in deze tijden dezemoet duidelijk en strak zijn. De Koning moet de machtigste blijven voorlopig om het land in goed banen te leiden en daar is kritiek vanuit de pers levensgevaarlijk voor het land en zo ook het volk. Het gaat in deze om kritiek op zijn functie wat in mijn ogen ook niet mag( voorlopig).

 2. said
  20 september 2007 om 05:16 uur.

  De democratie zal heel lang op zich laten wachten in Marokko. Geef het volk eerst genoeg eten en middelen om zich te kunnen ontwikkelen, dan kunnen wij praten over democratie. Wat is het eigenlijk? Kan je het eten?

  In Marokko kan je bijna niemand vertrouwen. Politiek is een karikatuur van zichzelf geworden. Van mij mogen al die politieke partijen de pot op. Ieder individu denkt aan eigen belang. Je zou bijna zeggen dat bijna niemand denkt aan het belang van het land. Als men maar zijn buik mag vullen en de rest mag lekker stikken.

 3. sandokan
  21 september 2007 om 12:17 uur.

  Een 100% democratie zal in mijn ogen nooit goed functioneren.Ook in Nederland is de democratie maar betrekkelijk er zullen altijd beslissingen genomen moeten worden die niet voor iedereen even leuk is.Als er teveel mensen een bepaalde beslissing moeten nemen kun je wachten tot je een ons weegt daarom zullen er altijd leiders moeten zijn die dit voor het volk doen.Zo ook in Marokko daar is de koning de aangewezen persoon die deze beslissingen moet nemen.Wat wel een verschil is is dat een koning niet gekozen word zoals een president.Ik heb echter wel vertrouwen in de huidige Marokkaanse Koning meer in ieder geval dan in zijn vader.

 4. azrou
  21 september 2007 om 03:13 uur.

  “kritiek vanuit de pers levensgevaarlijk voor het land en zo ook het volk”. dit vind ik erg stom jamal en het slaat nergens op. .

 5. kano
  21 september 2007 om 05:57 uur.

  ook in de grote democratische landen worden de journalisten berecht, wanneer deze de grenzen overschrijden, hier in Nederland werd de roddelblad PRIVE berecht en een boete moet betalen omdat deze iets verkeerd over de prins heeft gepubliseerd, Al watan Al an heeft geheimen van de staat gepubliseerd en dat is wat zwaar verboden is (en dat weten de journalisten donders goed) logisch dat deze mensen gestraft worden, en niet alleen in Marokko gebeurt het, maar ook in de grote democratische landen grijgen deze zwaar te verduren. in een land met een dictateur regime krijgen zulke mensen de levenslang of de doodstraf

Plaats je reactie