MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

“Ik hoop dat film Wilders bestseller wordt”

30 maart 2008 | in Maatschappij | Reageer

schoolFitna laat veel scholieren in de Amsterdamse wijk Slotervaart koud. ,,Ik hoop dat die film van Wilders een bestseller wordt,” spot Selma Chatrioui. In een baggy spijkerbroek met rafels en op gympen zit ze tussen haar vriendinnen van het Islamitisch College in een tussenuur op een bankje. Allemaal een hoofddoek, allemaal de benen over elkaar geslagen, allemaal hetzelfde stokbrood in de hand. De Star Sisters, maar dan anders.

,,Wilders is zielig. Ik ken mijn geloof. De islam zegt alleen: bestrijd degenen die jou bestrijden. Dat heeft niets met terrorisme te maken. De film van Wilders raakt mij niet, het is de hype niet waard.”

Mehdi Talar, met een croissant in de hand op weg naar school, vindt de film ‘oud nieuws’. ,,Moet je geen aandacht aan besteden.” Maar Adil Elbenallali, ook een baggy broek, T-shirt onder een openstaande jas, voelde zich wel gekwetst toen hij de film bekeek. ,,Hij heeft het over iets wat dierbaar is voor mij. Hij maakt van een heilig boek een zwart boek. En hij laat beelden zien die de meeste mensen liever vergeten.”

Bij basisschool Ru Pare, aan het August Allebéplein, wapperen de haren van de moslimmeisjes vrolijk in de wind. Het is speelkwartier en de school heeft volgens het Algemeen Dagblad gisterochtend niet gemerkt dat de film de kinderen bezighoudt.

Farida Houdoe, spijkerpak, cowboylaarzen, hoofddoek en veel make-up, werkt op de administratie van de school. Bij haar computer ligt een Krasvakantie-advertentie: voor 800 euro naar Marokko.

Wilders moet oppassen met polariseren, vindt ze. ,,In Nederland ben ik een buitenlander en in Marokko ben ik een buitenlander. Wat hij met die film doet, is contraproductief. De volgende generatie zal nog dwarser worden om haar plek te zoeken.”

Plaats je reactie