MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Egypte ‘extreem beledigd’ door Britten

12 april 2008 | in Geloof | 31 Reacties

EgypteDe Egyptische regering heeft de Britse ambassadeur in Egypte op het matje geroepen vanwege de behandeling van het hoofd van de Koptisch-Orthodoxe Kerk, paus Shenouda III, op de luchthaven Heathrow in de maand maart.

De 84-jarige Egyptische kerkleider moest van luchthavenpersoneel door een metaaldetector. Ook werd hem te verstaan gegeven dat hij gefouilleerd zou worden. Toen stafleden van de patriarch daartegen protesteerden werd van de fouillering afgezien. Volgens het Egyptische ministerie van buitenlandse zaken was de behandeling van de koptische patriarch ‘ontoelaatbaar’ en zijn de Egyptenaren ‘extreem beledigd’ door het incident.

Het incident deed zich voor op 30 maart toen de koptische prelaat in Groot Brittannië was om in Stevenage een nieuwe kathedraal in te zegenen. Volgens Egyptische media is paus Shenouda nog nooit gefouilleerd. De Britse ambassadeur in Egypte Dominic Asquith zegt een audiëntie bij de koptische paus te hebben aangevraagd om hem persoonlijk excuses aan te bieden. Zo meldt KatholiekNederland.nl.

Shenouda wordt beschouwd als de 117de opvolger van Sint Marcus de Evangelist. Volgens de traditie zou de gewijde schrijver van het Marcus-evangelie de Kerk van Alexandrië hebben gesticht. Shenouda zit op de Stoel van Marcus sinds 1971. Hij staat daarmee aan het hoofd van de grootste christelijke gemeenschap in het Midden-Oosten. In Egypte bedraagt het aantal kopten ongeveer 7,5 miljoen, dat is tien procent van de totale bevolking.

De Koptisch Kerk behoort tot de oosterse kerken. Ze is één van de vier vroegste patriarchaten (Jeruzalem, Antiochië, Rome, Alexandrië). De term kopten is een equivalent voor Egyptenaren, en is afgeleid van het Griekse woord Aigyptos.

Er zijn 31 reacties

 1. Nihad
  12 april 2008 om 06:22 uur.

  Hmmm

  Het gaat niet over Moslims en Egypte behoord niet tot de Maghreb.

  Wat doet het hier eigenlijk?

 2. ravinder
  12 april 2008 om 09:26 uur.

  wat een hypocrisie. je hoeft maar ff rond te spitten op het internet (oa youtube) om te zien hoe de egyptenaren omgaan met hun christelijke minderheid. ze worden gediscrimineerd en getart waar het maar kan. de politie incidenten zijn dagelijkse kost, evenals de moskeen die hun geluiden extra hard voortbrengen tijden de diensten in de kerk. vaak is er ook met opzet een grotere moskee naast die van een oude kerk neergezet. de overheid doet hier helemaal niets aan, komen ze met dit statement…

 3. ravinder
  12 april 2008 om 09:36 uur.

  ooit waren trouwens de egyptenaren in verre meerderheid christenen, ook nog lang na de veroveringen door de arabieren. (evenals oa de marokkanen) enig idee waarom velen zich besloten te bekeren? niet omdat ze nu massaal meenden het ware geloof hadden gevonden, maar om gedachtengoed uit de koran in de praktijk gebracht. iemand enig idee hoe men vanuit die leer omging met niet-moslims?

 4. peter = de naam
  12 april 2008 om 11:29 uur.

  Idd Ravinder Het klimaat voor christenen en anders gelovigen is in sommige midden oosten landen bijzonder onvriendelijk en haatdragend Vrijwel dagelijks worden de joden in kranten en media beschimpt bespot en worden er leugens verspreid bv met de protocollen van de wijzen van zion een regelrechte leugencampagne over joden en de veelvuldige vergelijkingen tussen joden en nazi’s met de bijbehorende spotprenten.

  Leugens via de hezbollah en hamas tv waarbij kinderen word verteld dat joden apen en zwijnen zijn en kinderen van rond de 4 jaar die op militair kamp gaan. Sommige volken worden door de meestal dictatoriale regeringen en media letterlijk vergiftigd met haat tegen alles wat joods en of westers is. Iran Syrie bv

 5. Henk el Makhloufi
  13 april 2008 om 03:36 uur.

  Peter = de naam,
  Jij ziet geloof ik acher elke boom een complot tegen de joden.
  Hoe komt dat nu toch?
  Het israelisch leger en zijn trawantenbende dat zich als bezetter zo vreedzaam gedraagt tegen de bewoners in de bezette gebieden kan daar toch geen oorzaak van zijn.
  De openlijke en correcte media berichtgeving in Israel is natuurlijk zeer objectief over het optreden van deze schof…. o, sorry militairen in de bezette gebieden.
  Je hele verhaaltje is doordruipt door een hatelijke anti-moslimshouding die je continu hier aanneemt en verkondigd.
  Het beging zachtjes aan misselijkmakend te worden zo jij je uitlaat over de moslims en de Marokkaanse gemeenschap.
  Daabij het item gat over het feit dat de Egyptische regering de Britse vertegenwoordiger op het matje riep over de behandeling van een christelijke Egyptenaar in Engeland dus begrijp ik jou reactie niet in deze.

 6. Hassonhasson
  13 april 2008 om 06:54 uur.

  Jezus was waarschijnlijk door Hamas onder leiding van Hezbollah gekruisigd!

 7. Abdars
  14 april 2008 om 01:02 uur.

  @ Nihad

  Wil je alleen maar Islamitisch nieuws horen?

  Ja ik geef je gelijk wat betreftde Maghreb, we hebben niets te schaften met de Egyptenaren. Ze zijn niet etnisch verwant aan ons nog passen we god bij elkaar…

  Ik zou ook liever willen dat deze portaal zich richt op de Maghreb( Noord-Afrika) en minder op het Midden Oosten.

  Ik heb niet zo veel met het Midden Oosten, ik zie eigenlijk nog liever nieuws uit Maleisië of Indonesié, ipv Iran, Saoudi Arabië, Palestine, Liever niet…..

  Ik heb liever wat anders…want ik ben een Maghrebbijn en geen Arabier effe benadrukken voor diegenen die denken dat deze synoniem aan elkaar zijn.. Not dus niet cultureel nog etnisch, en religieus daar heb ik zelf twijfels over…

  dus enough Midden Oosten, ik wordt ziek van al die conflicten tussen de Arabieren onderling met de Joden etc…

  Laten we ons meer op onze buurlanden richten..onze broeders in Algerije, Mauritanië, Tunesië en Libië…

  Ik haat ze niet ofzo uit het Midden Oosten maar wordt zo moe van die mensen…

 8. Henk el Makhloufi
  14 april 2008 om 01:17 uur.

  HassanHasson,
  En verraden door de heilige Jihad met behulp van Fatah.
  Het hout werd waarschijnlijk geleverd door Arafats volgelingen.

 9. peter = de naam
  14 april 2008 om 05:00 uur.

  @Henk el …. Jij durft wel wat te zeggen door anti moslim houding en misselijk makend als termen te bezigen. Daar waar je kritisch zou kunnen verstaan. Maar dat doe jij dus niet naar mijn idee. Nou dat mag jij vinden. Ik vind mijn reacties wel kritisch opbouwend en als jij er nou inhoudelijk op zou reageren. Dat doe je dus niet.

  Volgens mij zie jij achter elke boom een complot tegen islam en geef je constant af op de nederlandse maatschappij regering kerk.

  En het niet begrijpen van de reactie? Ik reageer weer op Ravinder die het breder trekt en de hypocrysie in sommige delen van de moslimwereld aan de orde stelt. Als het gaat om het omgaan met anders gelovigen.

 10. kano
  14 april 2008 om 05:11 uur.

  peter = de naam @

  Logisch dat mensen in opstand komen wanneer hun land door de zionisten wordt gepikt en jaren worden ze vernederd, mishandelt en vermoord, en syrie heeft ook recht om de Jolan hoogte (een stukje grond die door de zionisten is gepikt) terug te krijgen en ook niet te vergeten shaba in Libanon, dus al die volkeren hebben recht om geweld te gebruiken om hun land te bevrijden

 11. kano
  14 april 2008 om 05:32 uur.

  peter = de naam @

  Al jaren leven de joden in de Arabische en Islamitische landen naast de moslims in vrede, in Iran leven nog steeds joden met alle rechten , in het verleden hebben de joden in spanje (Andalosia toen) tussen de moslims in vrede geleeft, toen spanje door de christenen heroverd werd moesten de moslims en de joden zich tot de christendom bekeren anders worden ze het land uitgezet de meeste van hun (moslims en joden) zijn in noord afrika gaan wonen (veel in Marokko), als het werkelijk zo is dat de Islam een gewelddadig godsdienst is dan hadden de joden nooit in vrede naast de moslims geleeft en hadden ze niet gekozen voor een islamitisch land (noord afrika).

 12. ravinder
  15 april 2008 om 12:43 uur.

  @kano

  vind dit niet leuk om te melden omdat ik marokko een warm hart toedraag. (als toerist) maar de moslims daar hebben er met hun gedachtengoed en handelingen voor gezorgd dat bijzonder veel joden zijn geemigreerd naar de vs, europa en israel. waren er ooit vele honderdduizenden, inmiddels zijn er geloof het of niet maar een paar duizend, in heel marokko!

 13. peter = de naam
  15 april 2008 om 12:58 uur.

  @kano in marokko kunnen ze dan wel redelijk leven hoewel daar rond de onafhankelijkheid v Israel in 1948 een moordpartij plaatsvond in marokko en een groot aantal joden vluchttte uit marokko.

  maar beweer nou niet dat de situatie voor joden in iran egypte syrie zo goed is integendeel door de eeuwen heen zijn joden behandeld als dhimnis En zeker de llaatste honderd jaar is het alleen maar erger geworden. Nadat rond 1850 de joden begonnen terug te keren naar het beloofde land.

  Ze moesten extra belasting betalen buigen als een moslim op een paard hun passeerde mochten alleen een kleine achteringang gebruiken om hun huis binnen te komen. Geen wonder dat vooral na 1948 een grote uittocht uit vele landen in het midden oosten kwam naar Israel Het verlangen van de joden na de verstrooiing naar hun thuisland was vervuld Nog dagelijks komen vele tientallen joden naar Israel toe. bv uit Rusland Oekraine bv en de Falashas uit Ethiopie.

  Als je daar eens de verhalen over leest zie je dat het een wonder is dat het verlangen van die mensen naar een eigen land nu vervuld word.

  En mokro De Golan hoogte is gewoon strategisch v groot belang voor Israels veriligheid Zolang er nog oorlogsdreiging is vanuit Syrie zal Israel geen stukje Golanhoogte afstaan. En gelijk hebben ze. Het gaat wel om de veiligheid van noord israel tot aan Tel Aviv toe!

 14. Hassonhasson
  15 april 2008 om 11:11 uur.

  Peter qua geloofhistorie en gescheidenis is het bij jou miserabilistisch gesteld.

 15. ravinder
  15 april 2008 om 12:25 uur.

  @Hassonhasson

  wat klopt er niet aan peters verhaal? hij schetst oa de nu actuele situatie. ipv inhoudelijk op zijn stuk in te gaan worden er direct onwenselijke woorden gebruikt. hij heeft niet eens de pogroms genoemd in de jaren ’20 door de palestijnen opgehitst door de buurlanden ivm het opkomend arabish nationalisme na de val van het ottomaanse rijk, waarna kleine verspreidde joodse groepen zich pas begonnen te organiseren. er zijn heel veel misstanden geweest door moslims in de geschiedenis en in hun doctrine valt er het 1 en ander aan te merken, maar dat bespreken… ho maar.

 16. HENK EL MAKHLOUFI
  15 april 2008 om 04:33 uur.

  Peter = de naam,
  Dit is nu een schoolvoorbeeld van gelul in de ruimte.
  In welk stripboek lees jij die verhalen?

 17. kano
  15 april 2008 om 06:54 uur.

  ravinder@ en peter = de naam @

  Wat jullie hier hebben geschreven is onzin, de joden hebben het altijd goed gehad in Marokko, zelfs een plein in israel is naar de oveleden Marokkaanse koning Mohammed 5 genoemd en de Marokkaanse joden behouden nog steeds hun Marokkaanse identiteid, zelfs een dorpje in israel is naar een Markkaanse model gebouwd, en ze dragen nog steeds de marokkaanse kleding en luisteren nog steeds naar de Marokkaanse muziek (dzg el melhoen) en ze eten nog steeds Marokkaans, en ze gaan elke jaar voor de bedevaart in veschillende plaatsen in Marokko, aangezien nu economisch in Marokko goed gaat keren de joden terug naar Marokko om zich daar te vestigen, De overlede koning Mohammed 5 heeft de joden tegen de Nazi Duitsland altijd beschermd, daarom is ook die plein naar hem genoemd, er zitten ook joden in de Marokkaanse regering. nou conclusie joden hebben het altijd ged gehad in Marokko, en dat heeft toen de vermoorde israelische premier Rabin zelf gezegd toen hij samen met toen de minister van buitenlandse zaken (huidige president) peress een bezoek brachten naar Marokko,
  Jullie verhalen zijn zionistisch en gebaseerd op leugens.

 18. kano
  15 april 2008 om 07:18 uur.

  peter = de naam @

  als het werkelijk zo is dat joden in sommige islamitische landen worden gediscrimineerd worden, waarom gaan deze dan niet terugkeren naar israel, waarom hebben ze voor een islamitische land gekozen, wat falashas uit Ethiopie en joden uit rusland en oostblok landen betreft, ze vluchten massal naar israel uit economisch redenen. in israel worden de falashas gezien als de burgers uit de tweede klasse, ze worden daar gediscrimineerd omdat ze zwart en uit Ethiopie zijn gekomen, In de begin jaren negentig zijn ze in opstand gekomen omdat ze door andere blanke joden werden gediscrimineerd,(b.v. Aids affaire e.d.),

 19. ravinder
  15 april 2008 om 11:44 uur.

  sorry hoor, maar er wonen ondanks de tolerantie nog maar een paar duizend joden in marokko. de joodse buurt in marrakech net buiten de muur, daar zit geen jood meer! lijkt wel amsterdam en den haag wat dat betreft…

 20. Henk el Makhloufi
  16 april 2008 om 08:18 uur.

  RAVINDER,
  Wat hebben Den Haag ( daar woon jij volkgens mij) en Amsterdan in deze te maken met Marokkaanse steden in vergelijking met het aantal joodse inwoners.
  Waar slaat dat nu weer op ?

 21. ravinder
  16 april 2008 om 12:04 uur.

  er kan vanuit een historisch oogpunt allerlei plekken of goederen een joodse naam worden toegedicht, dat wil niet zeggen dat ze zelf daar ook echt nog zitten.

 22. kano
  16 april 2008 om 02:20 uur.

  ravinder @

  je bent onwetend en je lult uit je nek. ga even goed informeren voor je iets schrijft

 23. ravinder
  16 april 2008 om 03:03 uur.

  @kano

  je kan op het internet op diverse sites de demografische ontwikkelingen van marokko zien. geef eens aan wat er niet klopt?

 24. kano
  16 april 2008 om 03:54 uur.

  ravinder @

  bewijs is het maar

 25. moena
  16 april 2008 om 05:25 uur.

  net of internet wat er op is niet uit de duim kan gezogen worden, je hoef alleen te zoeken naar wat je wil weten en ze zetten het speciaal voor je op ravinder surf en zoek op je waarzegster de internet volgens jouw vertelt internet alleen de waarheid en niks anders dan de waarheidblindend, alleen als een mens je iets vertelt geloof je het niet hé.

 26. kano
  16 april 2008 om 05:37 uur.

  op het internet wordt vaak nutteloze fabeltjes aan de domme verkocht.

 27. ravinder
  17 april 2008 om 12:22 uur.

  http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Jews_in_Morocco

  http://www.annefrank.org/content.asp?PID=518&LID=1

  zo zijn er nog tientallen andere websites (via oa google zo te vinden) die aangeven hoe onder andere de joodse demografie de afgelopen eeuw ongeveer is verlopen. britannica geeft nog de beste informatie, maar helaas voor de meest professionele info dien je te betalen.

 28. kano
  17 april 2008 om 03:08 uur.

  ravinder @

  vraag het zelf aan de Marokkaans joden (in Amsterdam) daar vind je het juiste antwoord, wat die zionitishe sites betreft, die zijn bedoeld om haat te zaaien, en die zijn doelgericht.

 29. jamal
  18 april 2008 om 04:11 uur.

  Ik dacht dat het artikel over een ruzie tussen Egypte en Engeland en niet over joden in islamitische landen…

 30. kano
  18 april 2008 om 05:46 uur.

  jamal @

  de ene discutie ontwikkeld zich tot een adere vorm van discutie.

 31. Henk el Makhloufi
  19 april 2008 om 02:19 uur.

  Inderdaad,sommige mensen moeten met alle geweld in alle kwesties de joodse handelingen erbij halen of het er nu mee te maken heeft of niet.

Plaats je reactie