MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

‘Pinksteren niet ruilen voor islamitisch feest’

11 mei 2008 | in Maatschappij | 7 Reacties

koranMoslims in Nederland hopen nog steeds op een islamitische feestdag. Maar ze vinden het niet wenselijk daarvoor een christelijke feestdag te laten sneuvelen. Drie jaar geleden baarde oud-bisschop Tiny Muskens opzien door zijn oproep tweede pinksterdag in te ruilen tegen een islamitische feestdag. Het kwam hem op forse kritiek te staan. Het idee verdween geruisloos naar de achtergrond.

Toch zijn islamitische organisaties het nooit vergeten. Tot een grootscheepse lobby is het alleen nog niet gekomen. ,,We hebben andere dingen aan ons hoofd’’, zegt Alper Alasag, coördinator van de Stichting Islam en Dialoog. ,,Bijvoorbeeld uitleggen dat niet iedere moslim een terrorist is.’’ Of reageren op de film van Geert Wilders.

De tijd is er nu niet naar aan moslims te vragen hoe zij zich voelen in Nederland en wat hun wensen zijn, denkt Alasag. Zo’n islamitische feestdag stuit nu nog op te veel weerstand. Ook zijn moslimorganisaties volgens hem nog te veel versplinterd om een vuist te kunnen maken. Wanneer de politieke situatie in binnen- en buitenland weer wat rustiger is, kan het idee weer uit de ijskast, hoopt Alasag.

Driss el Boujoufi, voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) denkt daar anders over. Feestdagen moeten niet tegen elkaar ingeruild worden, vindt hij. Een islamitische feestdag: prima, maar niet ten koste van Pinksteren.

Een christelijke feestdag inleveren zet kwaad bloed. Een aparte dag is beter, het Suikerfeest bijvoorbeeld, als afsluiting van de vastenmaand ramadan. Dat feest wordt traditioneel met veel eten en niet-moslims gevierd en is ook vrij bekend. El Boujoufi gelooft niet in een lobby van islamitische organisaties. Het moet uit de samenleving komen en niet uit de koker van moslims. ,,Iedereen moet er profijt van hebben.’’

Moslims liggen niet wakker van wel of geen islamitische feestdag, zegt directeur Ibrahim Spalburg van de islamitische koepelorganisatie Spior op Rorate.com. Als ze willen, kunnen ze vrij krijgen op islamitische feestdagen. Dat wordt volgens hem bijna nooit geweigerd. ,,En net als de niet-christelijken onder ons vinden wij het ook wel lekker, zo’n lang weekend vrij’’

Er zijn 7 reacties

 1. HANS
  11 mei 2008 om 04:05 uur.

  nederland moet een voorbeeld nemen aan suriname , daar hebben de moslims wel islamitische feestdagen gekregen van de regering. en daar leven de verschillende religieën in harmonie met elkaar.

 2. Tindouf
  12 mei 2008 om 01:02 uur.

  Nederland een voorbeeld nemen aan Suriname dit is de grootste grap die ik heb gehoord. Suriname is een land dat gewoon 99,9% afhankelijk is van Nederland.

 3. Henk el Makhloufi
  12 mei 2008 om 02:40 uur.

  Ik ben een voorstander voor het veranderen van het hele system en dat was ik al heel lang.
  We passen alle bijzondere feestdagen aan in de grote van gevolg.
  Dus:
  – goede vrijdag
  – hemelvaartsdag
  – 2e paasdag
  – 2e pinksterdag,
  die komen te vervallen,niet christelijk gezien maar voor de werkende natie.
  In plaats daarvan krijgt men 5 extra verlofdagen, die een ieder vrij kan opnemen.
  Wil iemand dus toch de Pasen vieren prima,maar wil hij gaan werken en toch een andere dag zijn feestdag vieren.ook goed.
  Maar dat zal op grond van elkaar het icht in de ogen gunnen niet haalbaar zijn.
  Er zij echter ook (christelijke) mensen die mijn voorstel wel zien zitten omdat ze op deze wijze 5 extra dagen aan hun vakantie kunnen vastknopen of iets anders

 4. peter
  13 mei 2008 om 12:10 uur.

  Ben je ziek ofzo henk, ga gauw naar een dokter, want die heb je hard nodig. ik den echt dan dat de revolutie hier uitbreekt.
  Deze dagen zeggen natuurlijk niks voor een moslin, want die sekte van jullie hebben andere dagen

 5. peter
  13 mei 2008 om 12:18 uur.

  Henk ik van dat jou niet echt serieus moeten nemen hier, wat ben jij een belachlijk persoon, ga jij maar feest vieren in Marroko

 6. Henk el Makhloufi
  14 mei 2008 om 01:12 uur.

  Wie is er nu hier echt ziek?

 7. JAWAD
  16 mei 2008 om 11:56 uur.

  @peter

  waarom marokko………geen saoudi-Arabie, Indonesie, turkije??? 😉

Plaats je reactie