MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Emerging Marokko

24 juli 2008 | in Economie, Politiek | 1 Reactie

beleggenWaar moet u zijn als het Westen schudt en beeft onder de gevolgen van een mondiale kredietcrisis? In Marokko, natuurlijk! De beurs van Casablanca, de CFG25, bleef het beste van alle beurzen overeind in het kredietgeweld.

Een felicitatie voor de Casablanca Finance Group (CFG) die deze index samengesteld heeft, schrijft de website Emergingmarkets.iex.nl. CFG beoordeelt volgens ABN Amro op subjectieve wijze de marktkapitalisatie van bedrijven en de liquiditeit van de aandelen om tot een mandje van 25 Marokkaanse aandelen te komen.

Het land is op basis van bruto binnenlands product de vijfde economie van Afrika, achter Zuid-Afrika, Algerije, Nigeria en Egypte. Veel beleggers lijken te verwachten dat Marokko achter Egypte aansnelt, in de vaart der volkeren.

Nadeel is dat het land wat verder weg ligt van het Midden-Oosten en daardoor wat minder geld aantrekt vanuit het buitenland.

Egypte snoept bijvoorbeeld wel mee van investeringen in Midden-Oosten fondsen, maar Marokko niet. Toch heeft Marokko in 2007 een hoger rendement achter de naam staan dan Egypte. En niet alleen dat. Marokko kent ook lagere inflatie (2,8% tegen 6,5%) en hogere economische groei (6,7% tegen 5,0%) dan Egypte.

Het nadeel is dat de aandelenmarkt veel kleiner en veel minder liquide is. De snel toenemende interesse voor Afrika als beleggerscontinent brengt daar wellicht verandering in, want in alle Afrika-producten zit Marokko na Egypte en Zuid-Afrika samen met landen als Nigeria en Zambia nadrukkelijk op de tweede rij.

Toch zal door de beperkte verhandelbaarheid de weging voor Marokkaanse aandelen in die fondsen niet snel oplopen tot ver boven de 5%. De totale instroom van buitenlands kapitaal lag in 2005 op een schamele 2,4 miljard dollar en hoewel dit cijfer ongetwijfeld snel toeneemt is het voor internationale begrippen voorlopig kruimelwerk.

Een pré van de Marokkaanse beurs is de diversiteit van de index. Gas, vastgoed, cementfabrikanten, telecom, financials. Voor elk wat wils. Zelfs nieuwe technologieën wegen voor 25% mee. Dat is trouwens minder sexy dan het lijkt, want die weging komt helemaal voor rekening van Maroc Telecom dat voor 24,9% meetelt in de CFG25.

Financials zijn met 37% het zwaarst vertegenwoordigd met dank aan Attijariwafa Bank dat voor 11% meetelt, terwijl energie en grondstoffen een rol in de marge spelen. Het is duidelijk dat Marokko binnen Afrika zeker toegevoegde waarde heeft, omdat de index anders is samengesteld dan de JSE in Zuid-Afrika of de beurzen van Donker Afrika.

Maar een gok op Marokko alleen is hetzelfde als wedden op een veelbelovend paard tijdens de Grand National. Voorlopig stromen beleggers (relatief) gemakkelijk in, maar wat gebeurt er in weinig liquide markten als de beleggers er allemaal tegelijk weer uit willen – om welke reden dan ook?

Er is 1 reactie

  1. Youssef
    24 juli 2008 om 09:58 uur.

    tja dan heeft marokko een groot probleem. Marokko heeft twee reuzen in haar beurs zitten en daarmee zijn ze toch erg kwetsbaar als deze reuzen problemen gaan krijgen. Marokko zal haar risico moeten spreiden en veel zaken privatiseren zoals de luchtvaart.

Plaats je reactie