MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Kabinet en Kamer ergeren zich aan Marokko

19 september 2008 | in Politiek | 6 Reacties

Het kabinet en de Tweede Kamer zijn woedend over de bemoeienis van de Marokkaanse regering met Marokkaanse Nederlanders, die zelfs leidt tot spionage. Onder druk van Nederland heeft Marokko twee medewerkers van de ambassade in Den Haag teruggehaald. Zij zouden ten minste een man, een Rotterdamse politieagent, als spion ‘geronseld’ hebben.

Volgens het Rotterdamse PvdA-gemeenteraadslid Fouad el Haji reikt de lange arm van die diensten tot in de Nederlandse politiek. Het voormalige SP-Kamerlid van Marokkaanse komaf Ali Lazrak zou zijn benaderd. Lazrak ontkent dat ten stelligste. ‘Het zou zeer verwerpelijk zijn als dat gebeurd was, ik zou dan meteen mijn partij en de pers hebben ingelicht.’

Vrijwel de gehele Tweede Kamer vroeg de regering donderdag tekst en uitleg over de invloed van de Marokkaanse overheid in Nederland, naar aanleiding van de zaak van de spionerende politieman. Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken sprak over ‘bijzonder kwalijke praktijken’. De CDA-bewindsman gaat ervan uit dat Marokko zich voortaan zal ‘onthouden’ van zulke activiteiten. Niettemin zal hij zijn Marokkaanse collega er volgende week op aanspreken in de marge van een VN-bijeenkomst in New York.

Volgens regeringspartij PvdA moet Verhagen de Marokkaanse ambassadeur in Den Haag op het matje roepen. PVV-leider Wilders vindt dat de diplomaat moet worden uitgewezen, zolang diens regering geen excuses aanbiedt.

Kamerleden van Marokkaanse afkomst zijn ontdaan door alle commotie. ‘Ik ben nooit benaderd’, aldus Kamerlid Tofik Dibi van GroenLinks. Hij vindt het ‘bizar’ dat hij zich moet verantwoorden. Partijgenote Naïma Azough spreekt in dit verband over een ‘volstrekt belachelijke situatie’. Beiden verwerpen alle overheidsbemoeienis van Marokko in Nederland. Dibi: ‘Marokko moet ons met rust laten.’

PvdA-Kamerlid Khadija Arib liet zich eveneens in die trant uit: ‘Een volksvertegenwoordiger moet integer en onafhankelijk zijn’.

Op initiatief van het CDA zal volgens de volkskrant volgende week een spoeddebat gehouden worden.

Er zijn 6 reacties

 1. Maghreb.NL » Blog Archive » ’Ook Lazrak benaderd voor spionage’
  19 september 2008 om 01:27 uur.

  […] Ali Lazrak zelf ontkent te zijn benaderd door de Marokkaanse inlichtingendienst. […]

 2. Hassanhasson
  19 september 2008 om 07:50 uur.

  Alsof Nederland niet aan spionage meedoet…hypocrieeeeeeeeeeeeeeeeet!
  er kleeft genoeg bloed aan de NEDERLAND bemoeinis in de wereld..
  oohhhh wat zijn we onschuldig

 3. Henk el Makhloufi
  19 september 2008 om 11:30 uur.

  In het programma NOVA van gisterenavond gaf een persoon die reeds 40 jaar op diplomatiek gebied werkzaam was geweest in dergelijke voor ons aan land dat ALLE landen zich hier mee bezig hielden.
  Dus ook Nederland.
  Moet ook wel, want het lijkt me stug dat de AIVD zich alleen bezig houd met het lezen van deze site.
  Daar hebben we geen bureau “stiekem”voor met “platvoetindianen”.
  Die moeten gewoon iets meer doen voor hun geld !

 4. SH66T6N
  19 september 2008 om 03:24 uur.

  Er zit wat anders achter, dat de AIVD er melding van maakt schaadt hun ook.

  Dit is een diplomatieke kwestie die niet zo opgelaaid had moeten worden.

  Misschien wilde marokko bepaalde informatie niet aan het AIVD verstrekken en hebben ze hem aan het licht gebracht.

  Er zijn zoveel theorien mogelijk, maar dat justitie en politie buiten het strafrechtelijk onderzoek door de rijksrecherche worden gehouden geeft aan dat er meer aan de hand is.

  Zogenaamd niet vervolgen dan weer wel omdat er ineens nu wel informatie op de bord van het OM ligt, allemaal hillarisch.

 5. issa
  19 september 2008 om 05:34 uur.

  ja het was goed bedoeld om het “intern” op te lossen, maar je ziet t er zijn altijd wel van die rel-nichten die olie op vuur willen gooien. nou maak je borst maar nat wilders gaat weer vuren.

 6. hamzahamza
  19 september 2008 om 10:51 uur.

  Ik vraag me af wat voor inforamatie kan deze agent aan marokkans geheim dient door sturen. het is zeker over marokkaans criminelen/teroristen meer niet. hij blijft maar agent. en als marokko hun in de gaten houden dan is het alleen maar goed voor nederland. Ik heb hier vaak gehoord dat nederland van plan is om marokkaans criminelen/teroristen naar marokko te sturen. wilders zegt het vaak. nu zegt dat marokko niet moet mee bemoien. als jullie niet de vinger wijzen en zeggen kijk wat marokkaan heeft gedaan dan pas bemoeit marokko niet met ons. echt zilieg verhaal.

Plaats je reactie