MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

‘Geldblokkade Marokkanen is onacceptabel’

03 oktober 2008 | in Overheid | 1 Reactie

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat de financiële blokkade die Marokko opwerpt voor Marokkaanse Nederlanders moet worden opgeheven. Het kabinet moet Rabat hierover opheldering vragen, aldus de fracties van CDA, PvdA, SP, VVD en GroenLinks.

Marokkaanse Nederlanders die in Marokko geld sparen of een huis hebben gekocht, kunnen hun kapitaal niet overbrengen naar Nederland om bijvoorbeeld hier in een woning te investeren, zo meldde de Volkskrant woensdag. Veel Marokkanen weten dit niet en komen daar pas achter wanneer zij geld willen overboeken.

‘Dit is onacceptabel’, aldus Henk Kamp (VVD). Net als de andere partijen vindt hij dat de kwestie op bilateraal en Europees niveau moet worden aangekaart. ‘Maar de Nederlandse regering heeft ook een eigen verantwoordelijkheid, zij moet krachtiger opkomen voor de belangen van de eigen burgers’.

Rabat moet de migranten ‘eindelijk vrij laten’, zegt PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem. ‘Het is prima dat migranten binding hebben met het herkomstland, maar het moet altijd op basis van vrijwilligheid.’ Volgens hem zijn ‘er allerlei trucs om de regels te omzeilen, maar dat neemt niet weg dat transparantie vereist is.’

Tofik Dibi (GroenLinks) noemt dit ‘zoveelste voorbeeld van Marokko’s lange arm heel kortzichtig’. ‘Als een land je niet vrij laat om te kiezen, raak je verwijderd van dat land.’ Volgens Madeleine van Toorenburg (CDA) wordt de toekomst van migrantenkinderen geraakt. ‘Die willen hier studeren en een huis kopen.’ De Nederlandse overheid heeft volgens haar ‘een voorlichtende taak’.

Farid Azarkan van het Samenwerkingsverband Marokkanen Nederland vindt dat zelforganisaties de achterban beter moeten informeren. ‘Bewustwording moet op gang komen bij zowel de eerste generatie als bij de jongeren, die ook investeren in Marokko.’ Net als PvdA en GroenLinks denkt hij dat het profijtelijker voor Marokko is de teugels te laten vieren. Want als iedereen zich bewust is van de blokkades ‘bedenk je je wel twee keer voordat je investeert’.

Er is 1 reactie

  1. moesssie
    08 oktober 2008 om 10:26 uur.

    sympathieke tactieken om mensen te kunne manipuleren wehija 3maroch

Plaats je reactie