MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

SALAMA doorbreekt taboe op soa’s en hiv

28 november 2008 | in Gezondheid | 5 Reacties

ZorgOp vrijdag 28 november gaat tijdens de aidsweek in Den Haag de film SALAMA in première. Dit docudrama wil het taboe rond soa’s en hiv doorbreken, door ze bespreekbaar te maken onder Marokkanen.

Dat hier behoefte aan is, blijkt uit het feit dat bijvoorbeeld chlamydia, de meest voorkomende soa in Nederland, ook bij Marokkanen regelmatig voorkomt. Bij 16,5% van de Marokkaanse en Turkse bezoekers van de acht soa-centra in Nederland werd in 2007 een soa gevonden. Soa Aids Nederland is de opdrachtgever van de film, die geschikt is voor jong en oud en kan worden vertoond in scholen, buurthuizen of bij praatgroepen. Zo bericht Hiv Vereniging Nederland.

Het docudrama begint bij de voorbereiding van het huwelijk van de verliefde Samir en Hind. Hun families komen bij elkaar om het huwelijk te bespreken. De oom van de bruid stelt voor dat de aanstaande bruidegom zich eerst laten testen op soa’s en hiv. Dit verzoek brengt veel commotie teweeg in beide families. Eén van de hoofdrolspelers blijkt chlamydia te hebben. Hoe gaan de families van Hind en Samir hiermee om? Lukt het om het taboe in de Marokkaanse gemeenschap te doorbreken en de geslachtsziekte bespreekbaar te maken? Veel situaties in de film zullen herkenbaar zijn in de Marokkaanse gemeenschap.

SALAMA is vanaf 1 januari 2009 voor € 6,50 te bestellen via http://www.soaaids.nl/bestellen. De film duurt 20 minuten. In de film wordt Nederlands en Marokkaans Arabisch gesproken. De film is in beide talen ondertiteld, schrijft de vereniging op de eigen website.

Er zijn 5 reacties

 1. berber
  28 november 2008 om 08:40 uur.

  gestoorde mensen. wat mij betreft mogen ze de soa krijgen omdat ze hun heer niet gehoorzamen

 2. aziz
  28 november 2008 om 08:23 uur.

  waarom wordt er ook geen berbers gesproken in die film ? de grootste groep marokkanen hier in nederland zijn berbers ,het is toch de bedoeling dat je hun ook bereikt

 3. ayur
  01 december 2008 om 02:07 uur.

  ja azziz berbers hebben volgens mij ook recht op informatie 80% marokkaanen nederlanders zijn imazighen ik snap het ook niet

 4. aziza
  02 december 2008 om 09:47 uur.

  Ik hoorde van een kennis van mij die naar de premiere geweest is, dat een groot gedeelte van de film in het berbers is omdat de kant van de familie van de jongen berber is en de andere kant arabisch. Denk wel echt dat dit een goede stap is die deze mensen genomen hebben. Het testen word echt veels te weinig gedaan, en de marokkaanse jongens in nederland (NIET ALLEMAAL NATUURLIJK, en ik sluit meisjes absoluut niet uit) staan niet bepaald bekend om hun kuisheid, en ook niet om wat ze doen; veilig te doen..

  In marokko is het nu zelfs verplicht om je te laten testen voordat je gaat trouwen, ik begrijp niet waarom over deze film dan zo een ophef ontstaat (onder de marokkanen in Nederland notabene), terwijl dit eigenlijk een zeer goed initiatief is.

  petje af voor degene die eindelijk opstaat en zen mond open trekt!!

 5. samira
  04 december 2008 om 01:29 uur.

  Kijk even op de links:

  http://www.dutchmixfilms.nl/salama/

Plaats je reactie