MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

McDonald’s biedt excuses

06 december 2008 | in Economie | Reageer

McDonald’s heeft zijn excuses aangeboden voor het uitdelen van kindermenu’s met landkaarten van Marokko waarop de Westelijke Sahara niet is afgebeeld. Dat meldden Marokkaanse media volgens De Pers.

Op de landkaart die in het pakket zat, ontbrak de Westelijke Sahara. Marokkaanse organisaties hadden hiertegen geprotesteerd. Sinds het woestijngebied in 1975 werd verlaten door Spanje, wordt het geclaimd door Marokko en door onafhankelijkheidsbeweging Front Polisario, gesteund door Algerije. Marokko controleert het grootste deel van het gebied en noemt het ‘de zuidelijke provincies’.

Binnen Marokko en de betwiste gebieden zijn geregeld botsingen tussen Polisario-aanhangers en ordetroepen. Afgelopen maandag overleden twee studenten uit de Westelijke Sahara bij een busstation in Agadir. Volgens het staatspersbureau MAP ging het om een ongeluk na ongeregeldheden op het busstation. Activisten beschuldigen de autoriteiten van moord.

De Marokkaanse politie arresteerde de afgelopen dagen tientallen studenten uit de Westelijke Sahara nadat er onrusten waren uitgebroken op de universiteiten van Casablanca en Marrakech.

Nederland erkent de Marokkaanse claims op het gebied niet. Toch wijzigden Nederlandse organisatoren van een Marokko-tentoonstelling in Amsterdam in 2004 de landkaart van Marokko onder druk van de Marokkaanse autoriteiten. Waar het betwiste gebied oorspronkelijk met een stippellijn was gescheiden van het Marokkaanse territorium, ontbrak de scheiding op een nieuwe versie van de kaart. Zo schrijft de krant.

Plaats je reactie