MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Eid Moubarak toegwenst

08 december 2008 | in Maatschappij | 8 Reacties

OfferfeestDe redactie en andere medewerkers van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wensen alle lezers en overige moslims in Nederland: Eid Moubarak! Een mooi en gezellig offerfeest toegewenst.

Het Offerfeest

Het Offerfeest, Slachtfeest of het grote feest (Id ul-Adha, Arabisch: عيد الأضحى, Indonesisch Idul Adha, Turks Kurban Bayramı) is het tweede `Id-feest in de islam. Het wordt gevierd ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim, die bereid was zijn zoon ( Ismail )te offeren in opdracht van God. De Koran noemt echter geen naam bij de beschrijving van dit verhaal in Soera De in de Rangen Behorenden. De meeste moslims nemen aan dat het zou gaan om zijn zoon Ismaïl. Het grote feest staat in verband met het suikerfeest dat het kleine feest wordt genoemd.

Op deze dag worden door moslims dieren die volgens dhabiha geslacht zijn gegeten. Het vlees wordt door hen gegeten en verdeeld onder armen, buren en familieleden. Doorgaans slacht men in België of Nederland een schaap, waardoor het feest de bijnaam het schapenfeest kreeg. Ook kunnen meerdere mensen samen een dier slachten om een overschot aan vlees te voorkomen. Echter in werkelijkheid slacht men een lam (een jong schaap). Een deel van het vlees dient volgens de geloofsregels te worden afgestaan aan de armen.

Het feest valt op de 10e dag van de Hadj-maand (Dhul-Hadj), na voltooiing van de hadj. Dit is 70 dagen na het einde van de ramadan. Terwijl Id ul-Fitr een feest van twee dagen is, wordt Id ul-Adha drie dagen gevierd. Sommige moslims vieren het 3 en respectievelijk 4 dagen. Op de eerste dag is er, net als met Id ul-Fitr, een extra gezamenlijk gebed, gevolgd door een khutbah. Iedereen wordt verwacht zich netjes en zo mogelijk in nieuwe kleren te kleden. Het feest moet een moslim er aan herinneren dat hij bereid is om alles op te offeren voor God, zoals Ibrahim zijn zoon wilde opofferen.
Bron: Wikipedia.

Er zijn 8 reacties

 1. peter = de naam
  09 december 2008 om 09:48 uur.

  Onnodig veel dierenleed omdat men zogenaamd feest wil vieren met elkaar. Een middeleeuws zwelg bacchanaal wat niet meer van deze tijd is. Hoe meer dieren er onnodig gefokt en gegeten worden, hoe meer grond en voedsel er voor nodig is, wat ten koste gaat van hongerende mensen en het klimaat .

 2. Henk el Makhloufi
  09 december 2008 om 11:23 uur.

  Gelukkig gedraagt de rest van de wereld zich zeer beschaafd en brengt de komende kerstdagen door als vegetarier.
  Gelukkig dit jaar geen huilende kinderen wiens konijn na een jaar knuffelen door de ouders de kop wordt ingeslagen,geen kippen die de kop wordt afgehakt,geen jacht op het wild in de natuur omdat de familie zograag eens zwijnenvlees wil eten.
  Nee gelukkig heeft de beschaving het gewonnen van anderen die zo maar een offer willen brengen uit geloofsovertuiging.
  Wat zijn we toch blij dat het kerstfeest een heidensfeest is en dat we daarmede ons kunnen verontschuldigen dat we ons te pletter vreten en
  volzuipen.
  VUILE HYPOCRIETEN!!!!!!!!!!

 3. Joop
  09 december 2008 om 12:47 uur.

  Peter,weet jij hoeveel varkens er per dag in Nedeland worden geslacht.
  Voor allen een goed feest toegewenst,maak er een mooie dag van.
  Joop Essaouira

 4. triest voor woorden
  09 december 2008 om 07:58 uur.

  peter of hoe je ook heet

  ja ja meneertje die denk aan milieu.
  die paar honderd schapen per jaar hebben de ozonlaag verder vergroott
  en het natuur uitgeput.
  je wilt niet weten dat amerika en europa 300 keer zoveel verontreinging verorzaken, co2, nox, fijnstof, en nog meer giftige gassen
  consumeren in overmaat
  wat fokken van schapen is milieuvriendelijker dan et fokken van varkens, een varken produseerd meer schadelijke stoffen dan 50 schapen bij elkaar
  van zware metalen tot aan amoniak.

 5. peter = de naam
  10 december 2008 om 02:14 uur.

  De bio industrie in Nederland en vele andere landen is verworden tot een massa industrie waarbij het welzijn van dieren totaal niet meer van belang is. Ik reken ook stierenvechten onder misbruik van dieren.

  Het gesleep van dieren dmv transport door heel nederland en europa bracht en zal nog veel ziekten brengen. We hebben inmiddels al gekke koeien ziekte, besmette kippen, en nog veel meer gehad.

  De natuur zelf keert zich tegen de bio industrie!!

  Als een waarschuwing tegen dit gedrag??

  Terwijl vanuit Bijbel en Koran wellicht ook word opgeroepen tot een verantwoord omgaan met dieren en daarmee verbonden ook zorgvuldig omgaan met de aarde (Grond, voedsel dat slachtvee gebruikt)

  Als je dan toch vlees wilt eten, ga dan biologisch vlees eten. Krijg je GEEN vlees binnen met antibiotica en dieren die hebben gegraasd op grond met kunstmest en die krachtvoer kregen en soms worden gevoerd met slachtafval.

  Als moslims naast ritueel slachten, nou ook het welzijn van dieren belangrijk zouden vinden, zou er al een hoop verbeterd kunnen worden.

  Voorbeeldfunctie daarin?!!!

 6. mhamed
  10 december 2008 om 02:13 uur.

  IED MABROUK AAN ALLE MOSLIMS EN DE GOETENM AAN NIET MOSLIMS.

  PETER = IS DE NAAM
  blijf jij maar zeiken tot je laatste adem.

 7. kano
  10 december 2008 om 04:06 uur.

  Slachten van zoveel schapen/koeien betekent ook het brengen van evenwicht in de wereld tussen mens en dier. hoe meer koeien en varkens hoe meer M-gassen op de wereld en deze zijn ook schadelijk op de ozonlaag

 8. peter = de naam
  14 december 2008 om 08:12 uur.

  @Kano. Volgens mij is het evenwicht allang weg.

Plaats je reactie