MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

‘Marokkanen spreken elkaar nu aan’

12 december 2008 | in Maatschappij | 4 Reacties

In een open brief aan ouders van Marokkaanse jongeren riep Rabiaa Bouhalhoul gisteren op tot meer zelfkritiek. Integratiedeskundige en moeder van drie kinderen Rabiaa Bouhalhoul betoogde in de woensdag verschenen Volkskrant-bijlage Onder Marokkanen dat meisjes in Marokkaanse gezinnen worden beschermd en voorgetrokken. De jongens worden al jong de straat op gejaagd, waar ze in de problemen komen. Ouders zouden zelf dit tij moeten keren. Heeft zij gelijk?

Marokkaanse Nederlanders geven hierop zelf antwoord.

Farid Azerkan, directeur Samenwerkingsverband Marokkanen in Nederland:
‘Rabiaa’s verhaal van is me uit het hart gegrepen. Ik heb zes zussen. Meiden krijgen inderdaad meer aandacht, vaak in de vorm van sociale controle, en ze doen het beter dan de jongens. Tegelijkertijd zijn er onder de meiden veel problemen die we nog te weinig zien, doordat ze geen overlast geven.’

Esma Choho, auteur van het zelfhulpboek voor moslims Overleven in het Wilde Westen:
‘Meisjes worden helemaal niet als prinsesjes behandeld, eerder als Assepoester. Ze móéten thuisblijven, en fungeren als plaatsvervangster van hun moeder – koken, schoonmaken, noem maar op. En de jongens, die zouden de straat op worden gestuurd, maar die wíllen ook dat huis uit.’

Reacties van andere Marokkaanse Nederlanders kunnen hier gelezen worden.

Er zijn 4 reacties

 1. karim khadiri
  12 december 2008 om 01:06 uur.

  ik denk als de jongens ook op de manier worden opgevoed hoe onze zusters worden opgevoed door onze ouders en de marokkaanse gemeenschap (marokkaanse meisjes worden vaak in de gaten gehouden) dan zouden onze broeders die nu de problemen veroorzaken het zeker veel beter doen. En allah weet het beste hoe het moet.

 2. hou je mond
  12 december 2008 om 10:24 uur.

  STELLETJE APEN, BEMOEI TOCH MET JEZELF, IK LEEF HIER VOOR MEZELF EN NIEMAND ANDERS, IEDEREEN IS VERANTWOORDELIJK VOOR ZIJN EIGEN DADEN, OP DE DAG DES OORDEELS KAN GEEN ENKELE MAROKKAAN MIJ REDDEN, DUS HOU OP MET DIE ONZIN,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 3. warda
  13 december 2008 om 11:26 uur.

  Hou je mond, je naam zegt wel genoeg dus je kunt niet gewoon normaal reageren zoals iederdeen het doet of is het veel gevraagd.

  Nou ik denk dat niet al Marokkaanse ouders dat het zelfde doen maar er zijn natuurlijk veel Marokkaanse ouders die zich bezig houden met wat meisje doet en met wie ze loopt of waar ze vandaan komt etc, maar dat is zeker en fout omdat ze moeten hun kinderen wel gelijk voeden en gelijk behandelen.
  En misschien door dat meiden veel in de gaten worden gehouden door hun ouders bijvoorbeeld dat ook de jongens het niet leuk vinden dat ze wat anders worden opgevoed dan hun zussen en dat kan ik als meisje wel begrijpen.

  In kort zin ben met de heer Karim Khadiri eens en hoop dat het inchallah wel goed komt met die jongens die verkeerd kant op gaan en ook met meiden die ook het slecht doen.

  uiteindelijk doet het elke persoon het slecht of goed alleen voor zich zelf en niet voor de ander, dus met ander woord. probeer het goed mogelijk te doen, want dat doe je voor je zelf.

 4. mhamed
  18 december 2008 om 11:15 uur.

  de ouders hebben geen poot om op te staan,de mentaliteit van dit land is gewoon anders!
  wij marokkaanen houden van harde aanpak,wel in harde samenleving.
  natuurlijk moet je kinderen zowel meisjes als jongens het zelfde bahandelen.
  MAAR ik ben niet verandwoordelijk voor een ander.NOOIT

Plaats je reactie