MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Marokkaanse diaspora als motor

25 december 2008 | in Economie | 7 Reacties

MarokkoDe Marokkaanse overheid wil de diaspora meer betrekken bij de economische ontwikkeling van het land van herkomst. Vandaar haar groeiende interesse voor de Marokkaanse gemeenschap in het buitenland. Maar in de diaspora investeren blijft ondanks de vele beloftes gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Ze zijn met meer dan drie miljoen, de Marokkanen en hun nakomelingen die buiten Marokko leven. Dat is ruim 10 procent van de totale bevolking van Marokko. Met de geldtransfers die ze overmaken, vormen ze een belangrijke pilaar in de economie van hun land van herkomst.

In 2007 benaderde hun bijdrage de vijf miljard euro. Een bijdrage die tijdens de eerste helft van 2008 met 5 procent is gestegen in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar. Deze transfers plaatsen Marokko in de top tien van de ontvangende landen. Ze leveren een zuurstof voor de economie en een belangrijke steun om de handelsbalans in evenwicht te houde. Zo schrijft het Mondiaal Nieuws.

Maar de rol van de migranten kan nog groter zijn. Daar is de Marokkaanse overheid van overtuigd. Nu stranden hun investeringen nog te veel in onroerende goederen of blijft het geld in banken geparkeerd. Vandaar heel wat initiatieven en campagnes om investeren in Marokko aantrekkelijker te maken voor de mensen die in het buitenland verblijven. Specifieke aandacht gaat naar de regio waarvan de migranten afkomstig zijn.

De internationale conferentie Marokkaanse diaspora “bruggenbouwers voor ontwikkeling”, die op 20 december door de Universiteit Antwerpen georganiseerd werd, ging ook over het promoten van ontwikkelingswerk vanuit de migrantengemeenschap in het land van herkomst en het versterken van de samenwerking tussen migrantenorganisaties die aan ontwikkelingswerk willen doen en de reguliere Noord-Zuidbeweging.

Voor heel wat aanwezigen was de conferentie vooral een gelegenheid om Mohamed Ameur, minister voor de Marokkanen in het buitenland, met vragen te bestoken. De moeilijkheden aan de douane en de ingewikkelde bureaucratie geven aanleiding tot vragen die blijven terugkomen. De minister verklaarde zich bereid om zich over alle problemen, ook de individuele problemen, te buigen. Ook verleende hij zijn steun aan het oprichten van een instituut voor Marokkaanse Studies in Antwerpen.

Maar de kans dat dit instituut daadwerkelijk komt, is klein. Het zal naar alle waarschijnlijkheid bij wishful thinking blijven zowel bij de initiatiefnemers vanuit de Universiteit Antwerpen als bij de minister zelf. Het oprichten van een Instituut voor Marokkaanse Studies werd aangekondigd in de brochure die verspreid werd naar aanleiding van de conferentie en zou de bekroning vormen van de samenwerking tussen de Universiteit Antwerpen en de Universiteit Mohamed Premier van Oujda (Marokko). Maar het idee krijgt volgens insiders weinig bijval binnen de Universiteit Antwerpen zelf.

En de Marokkaanse minister heeft het over de wil gehad maar niet over de middelen. En die middelen blijven schaars bij het ministerie voor de Marokkanen in het buitenland. Dat is in het verleden al gebleken. De vertraging die het oprichten van het Vlaams-Marokkaanse culturenhuis DaarKom in Brussel opgelopen heeft, was onder andere te wijten aan het feit dat de Marokkaanse bijdrage op zich liet wachten.

Maar minister Ameur is optimistisch. Het budget van zijn ministerie zal 350 miljoen dirham (ongeveer 32 miljoen euro) bijdragen. ‘Bovendien is er nu meer coördinatie tussen de verschillende instanties die zich met het dossier van de Marokkaanse gemeenschap in het buitenland bezighouden’, zegt hij volgens de website. ‘Er is meer samenwerking tussen het ministerie en de stichting Hasssan II voor de Marokkanen in het buitenland’. Als dat klopt, is het goed nieuws, want dat was in het verleden het grootste probleem volgens Mohamed Ameur.

Er zijn 7 reacties

 1. mo
  25 december 2008 om 08:38 uur.

  moet ik dit geloven?
  maar goed geef ze maar nog een kans en kijken we verder.
  hoop het goede

 2. mo
  25 december 2008 om 08:48 uur.

  laat de overheid eerst investeren in het onderwijs in marokko, scholen die bijna zijn vergaan, infrastructuur die sinds de bezetting niets aan gedaan is. de woningmarkt die onbereikbaar is voor arme gezinnen, armoede,
  en zelf beloftes die gedaan zijn tijden de aarbeving in 2003 in elhoeseima en omstreken, plattenland dat ze woningen gingen bouwen, mensen, dorpelingen leven tot opheden in zeer trieste omstandigheden in zelfgemaakte krotten zonder enige basis voorzieningen.
  ik zou eerst hiermee beginnen i.p.v met ons hier in europa bezig te houden. wij hebben het hier wat dat betreft veelste goed in alle opzichten dus hoef er geen aparte minister voor ons te instaleren. dat geld kan beter daar geinvesteerd woden en met dat geld van die minister en gepaarde kosten kun je 20 gezinnen mee onderhouden gehele periode.

 3. kano
  25 december 2008 om 09:33 uur.

  De huidige regering bestaat uit zakkenvullers, die Abbas El fassi en zijn 40 rovers beloven veel en doen niets.

 4. mhamed
  26 december 2008 om 12:44 uur.

  coruptie is de baas in dat land ,dat zeg ik nou al de hele tijd mensen.

 5. gasten
  27 december 2008 om 05:46 uur.

  hoelang zijn julie niet geweest

 6. ik
  28 december 2008 om 01:38 uur.

  wat wil je daarmee zeggen meneer of mevrouw gasten?
  wil je toevallig beweren dat het met maroko goed gaat?
  dan mag je van mij vwerder dromen was het maar een feest
  ik ga zelf regelamtig darhen en ik zie alleen maar achteruitgang en verslechtering.
  misschien in andere opzichten gaat het wel voorruit zoals mobiele telefoontjes niuweste pc en grote supermarkten. maar de basis ontbreekt nog steeds.

 7. Soessie
  31 december 2008 om 11:12 uur.

  De Economie van marokko draait heel goed. Het gebaar is hier valt nog wat te halen, gebruik jullie paar centjes om geld te maken in marokko en de mensen daar en jezelf te helpen. In marokko kan je nog miljonair worden als je wil werken en een beetje kapitaal hebt. Hier in Europa en Amerika is het maar een droom. Dus zie het niet als negatief maar als een kans die je nooit van een ander land zou krijgen.

Plaats je reactie