MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Staatssecretaris heeft begrip voor moslima

07 januari 2009 | in Gezondheid | Reageer

sportenStaatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) gaat de fitnessbranche vragen meer begrip te hebben voor moslima’s die willen sporten met een hoofddoekje om. Dit naar aanleiding van een 27-jarige Schiedamse die recent naar de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) en de politie stapte omdat sportschool Fit for Free in Rotterdam haar weigerde.

Volgens het Algemeen Dagblad zal Bussemaker op verzoek van de commissie het verbod aankaarten bij de fitnessbranche. Een tweede reden voor de minister om dat te doen is dat het hoofddoekjesverbod van sommige sportscholen haaks staat op de poging van de overheid allochtonen meer te laten bewegen.

De CGB heeft de Schiedamse moslima geantwoord dat twee andere vestigingen van Fit for Free elders in het land al op de vingers zijn getikt. Vier andere sportscholen in Nederland zijn ook terechtgewezen door de commissie na vergelijkbare klachten.

,,In twee van die vier gevallen is het beleid aangepast,’’ licht een woordvoerder van de CGB toe. ,,Dus ons werk kan als resultaat hebben dat de aangeklaagde partij actie onderneemt. Maar je blijft sportscholen houden met een algemeen hoofdbedekkingsverbod. Er wordt niet beseft dat het dragen van een hoofddoek uit geloofsovertuiging meer betekent dan een petje op hebben.’’

Als directielid zegt Robert Jan Schampers dat er bij Fit for Free geen petjes, caps en dergelijke worden geduld, voor een goede sfeer en om lastige groepjes te weren. Ook zou een proef hebben uitgewezen dat het alleen toestaan van hoofdbedekking uit religieuze overtuiging tot irritaties bij bezoekers leidt.

Schampers: ,,Het is jammer dat ons verbod iedereen met hoofdbedekking raakt. Het is moeilijk om een uitzondering te maken.’’

De Schiedamse wordt inmiddels op internet beschimpt omdat ze op een foto van haar werk (welzijnswerk in haar stad) zonder hoofddoek zou staan. ,,Maar dat ben ik helemaal niet.’’ Een collega beaamt dat de vrouw op de foto niet de sportieve moslima is. Zo schrijft de krant.

Plaats je reactie