MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Polisario is tegen zoeken naar olie op zee

17 januari 2009 | in Politiek | 33 Reacties

Westelijke SaharaDe onafhankelijkheidsbeweging voor de Westelijke Sahara Polisario eist van het Nederlandse bedrijf voor bodemonderzoek Fugro stopzetting van onderzoek in de Atlantische Oceaan voor de kust van de Westelijke Sahara. Zo meldt het NRC Handelsblad.

Volgens Polisario heeft Marokko, dat de Westelijke Sahara sinds 1975 in handen heeft, het recht niet om onderzoek naar de aanwezigheid van olie te laten verrichten in het gebied. De activiteiten zouden daarbij in strijd zijn met het internationale recht zoals dat volgens de Verenigde Naties wordt uitgelegd, aldus Polisario volgens het dagblad.

Het onderzoek naar de mogelijke aanwezigheid van olie in de zeebodem voor de Westelijke Sahara is al enige jaren een omstreden kwestie en een terugkerende bron van protesten tegen de Marokkaanse regering. Het Amerikaanse oliebedrijf Kerr_McGee trok zich eerder uit dergelijke onderzoek terug nadat het Noorse staatspensioenfonds aandelen van het bedrijf boycotte in verband met deze activiteit. Het onderzoek werd daarna overgenomen door Kosmos Energy, een Amerikaans bedrijf uit Dallas. Kosmos heeft nu opdracht gegeven aan het Noorse Fugro Geoteam om de bodem voor de kust te onderzoeken.

Bestuurslid Paul van Riel van Fugro bevestigt desgevraagd dat zijn bedrijf een eenmalige opdracht heeft voor het verzamelen van onderzoeksgegevens naar de bodemgesteldheid via de Noorse dochteronderneming. Volgens Van Riel betreft het onderzoek op „ruim honderd kilometer buiten de kust”. Fugro is niet van plan zich uit terug te trekken, aldus Van Riel. „Er zijn zo veel omstreden gebieden op zee. Maar er bestaan hier geen internationale sancties. Als we daar een opdracht kunnen uitvoeren, doen we dat.”

De Marokkaanse autoriteiten proberen al enige jaren onderzoek uit te laten voeren naar de aanwezigheid van oliereserves. Volgens geologische experts bestaat er een kans dat deze aanwezig zijn. Het Franse Total, dat eerder een onderzoekslicentie verkreeg, trok zich vijf jaar geleden terug na vergeefs onderzoek. Marokko bezit, in tegenstelling tot buurland Algerije, zelf geen energiereserves. In het conflict rond de Westelijke Sahara, het voormalige Spaanse Sahara dat door Marokko als een zuidelijke provincie wordt gezien, werd deze week de Amerikaan Christopher Ross benoemd als de nieuwe onderhandelaar namens de Verenigde Naties. Ross volgt de Nederlander Peter van Walsum op. special afgezant van de VN-secretaris-generaal in dit dossier. Van Walsum moest zich terugtrekken na zijn conclusie dat de optie van een onafhankelijk West-Sahara geen realistisch punt van onderhandeling was, aldus het NRC.

Er zijn 33 reacties

 1. hassanhasson
  17 januari 2009 om 12:13 uur.

  Wij hoeven geen olie……
  Door olie krijg alleen maar verderf en dood..
  Polisario heeft in deze wel gelijk!!!!!!!!!

 2. tarik
  19 januari 2009 om 09:50 uur.

  hassanhasson polisario heeft niks gelijk

  hamas hamas polisario aan de gas

 3. kano
  19 januari 2009 om 07:55 uur.

  hassanhasson

  wat bedoel je met Polisario heeft in deze wel gelijk, met deze bedoel jij dat de westelijke sahara niet van Marokko is.

 4. hassanhasson
  20 januari 2009 om 08:32 uur.

  Subjectief gezien heeft Polisario gelijk en ik bedoel daarmee in het kort te zeggen;
  Olie lokt imperialisten uit. Imperiailsten zaaien alleen maar dood en verderf en nemen al je bezettingen mee. Ze hebben wat volken uitgeroeid en kijken er niet om!. Nietig reactie hierop om je eigen mens te beschermen wordt met terrorisme bestempeld.
  e.g. als Irak een land was dat alleenmaar citrus en dadels exporteert dan leefden die miljoenen gemoorde mensen nu nog en hadden die 5 miljoen weeskinderen nu nog hun ouders!!!!
  Olie is een vloek!
  Marokko moet doorgaan met exporteren van tomaten en met educatie van haar mensen. Ik vind best zo… Ik wil niet dat mijn mensen met fosfore bommen worden bestookt
  dus dat oogpunt heeft Polisario gelijk!!!!!!!

 5. hassanhasson
  20 januari 2009 om 08:34 uur.

  Het was voor Tarik en Kano

 6. Jamal
  20 januari 2009 om 11:34 uur.

  Marokko kan het geld wel gebruiken van de olie maar is het land hier wel aan toe? Meer geld trekt meer dieven en corrupte politici.

  Het volk gaat dan eisen dat het geld van de olie obrengsten ook naar hun toe komt en marokko kan dat niet beloven ( voorlopig).

  Is Marokko hier wel klaar voor? We doen het goed zonder olie, we kunnen wel zonder voorlopig.

  Ze moeten gewoon hun bek houden en de olie uit de gron stampen, al dat gelul terwijl ze niks hebben. Misschien doen ze dit wel expres zoals de vorige aankondiging dat Marokko olie had gevonden. Om de reacties te peilen, kijken of Algerije gaat flippen of dat het volk veranderd..snappie? Marokkaanse politici zijn de beste van de wereld, Gewoon Gatar!

 7. kano
  20 januari 2009 om 01:47 uur.

  hassahasson

  Irak heeft die oorlog zelf uitgelokt, er zijn genoeg islamitische landen met aardolie die nooit door anderen zijn aangevallen , grondstoffen en aardolie zijn juist goed voor een land als Marokko, het is goed voor de economiesche groei en de snelle ontwikkeling.

 8. WATANI
  20 januari 2009 om 02:29 uur.

  de westelijke sahara is van marokko het leger is al daar maar de probleem zijn de aanslagen het is gewoon een rode zone te gevaarlijk zelfs voor die sahrawien. die mensen leven lange tijd onder de naam marokkanen. zij kunnen ons niks maken en over olie gesproken als wij over die olie kunnen beschikken blazen wij algerije van de landkaart die KAKERLAKKEN meer zijn ze niet zij hebben dit veroorzaakt ze willen ons uit elkaar scheuren en die sahrawien trappen daar makkelijk in omdat algerije hun voedsel geeft en voorzieningen. dit is allemaal politiek. Marokko is geen dom land wij hebben een gevaarlijk politiek, veiligheidsdiensten en niet vergeten het leger die zich uitbreidt jaarlijks maken wij een omzet winst van zoveel miljard alleen al aan toerisme ons land groeit . alleen die werkloosheid nog !

 9. mAGHREBIE
  20 januari 2009 om 07:15 uur.

  Noch Polisario noch Algerij hebben wat te zeggen over Marokkaanse gebieden…

 10. Amir
  21 januari 2009 om 11:46 uur.

  Zeker, gewoon boren die handel.
  Wel jammer dat we zelf niet de kennis en expertise beschikken om die olie te vinden en uit de bodem te halen, dan hadden we die hongerige en olieverslaafde imperialisten die vast wel meer dan de helf van de opbrengsten zullen opeisen, niet nodig. Ah joh, we kunnen elke cent goed gebruiken.

  En die terroristen van polisario en die stinkende jaloerse oosterburen kunnen klagen wat ze willen, zolang ze ons maar niet in de weg staan. Bewijst maar weer eens dat de overheid er goed aan doet, te blijven investeren in onze defensie; laatst heeft marokko een grote order straaljagers en oorlogsschepen geplaatst. Heel verstandig!

 11. kano
  21 januari 2009 om 04:13 uur.

  .WATANI @

  Goed gesproken jongen, die algerijnen zijn echt kakkerlakken en ratten.ze zijn de oorzaak van al die allende daar in de regio, en ze zijn niet te vertrouwen, tijdens de bezetting van hun land door frankrijk heeft marokko hun altijd geholpen om hun land te bevrijden na onafhankelijkheid kwamen ze hun beloftes niet na. en ze hebben 40000 marokkanen uit algerije weggestuurd hun regering is eigenlijk te vergelijken met de zionisten

 12. Charif
  22 januari 2009 om 12:53 uur.

  Beste broeders,

  Marokko kan die olie zeker goed gebruiken!
  Alleen heeft HASSANHOSSON ook een punt betreft het dood en verderf zaaien!

  Toch hoop ik incha Allah dat Marokko daar gaat boren en olie gaat produceren.
  En het politiek gezien goed regelen!!

  Alleen maar gunstig voor mezelf als ik daar ben en ga tanken.

  2 Dirham voor een liter brandstof incha Allah!!!!!!!!!!!!!!

  Charif

 13. mhamed
  22 januari 2009 om 02:55 uur.

  wat laten onderzoeken!!!!!
  laten we zelf onze kinderen leren en onwikellen zodat zij zelf kunnen zoeken naar de olie en dan delen ,want wij zijn toch moslims!!

 14. Benyamin
  23 januari 2009 om 10:43 uur.

  Mhamed,

  Tegen dat jij een boek hebt uitgelezen laat staan uw kinderen die nog moet gaan studeren, is het nieuwjaar 2020, sinds wanneer is marokko of de sahara van de marokkanen?? al lang niet meer man. enkel de vlag is marokkaans, voor de rest is het eten drinken niet ontwikkelen en zwijgen gelegd. Dus bek houden en laat ons er maar voor zorgen dat er genoeg deeg en suiker door jullie wordt geconsumeerd. wie denk je dat de prijs bepaald van de olie van de arabieren.. niet de arabieren man, jullie slapen; if you can’t beat them join them. dat dachten jullie maar, sedert de dood van JFK is de wereld van ons. THE OIL IS TO IMPORTANT TO STAY IN THE HANDS OF THE ARABS…ALBRIGHT 1998

 15. Charif
  23 januari 2009 om 02:09 uur.

  Benyamin wat heb jij dan bereikt?

  Kijk naar de huidige feiten. Olie is zeker belangrijk.

  Maar de joden hebben dit niet, jullie nemen dit af van de JUIST JA ARABIEREN en BONDGENOTEN!

  En als wij zouden slapen zoals jij speculeert dan hadden jullie joden de olie al in handen!! Pure jaloezie noem je dat…..

  Maar wij zullen nooit slapen kansloosfiguur, we zullen er zijn tot de laatse man. Er zullen ooit Arabieren zijn die de kraan dicht draaien naar jullie kut land en jullie reserves zullen dan opraken. Er zal geen drupel olie meer zijn en er zal geen auto meer rijden en geen vliegtuig meer opstijgen en landen. Jullie hele economie zal dan kelderen als een baksteen.

  Dan zullen we wel verder praten.
  Tot dan toe moet jij je bek houden en met feiten aankomen en geen kanloosfiguurgebrabbel!!

  Olie is en blijft van de Arabieren!! Dus dat zijn zijn de feiten. Leer er mee leven benyamin.

  Charif

  ALLAH OE AKBAR….

 16. mhamed
  23 januari 2009 om 03:56 uur.

  Benyamin !!!!!
  dat jij 20 jaar nodig hebt om een boek te lezen en te begrijpen moet je niet denken dat iedereen net als jouw is.
  ten eerst ik heb geen BEK maar mond,en jullie is joden volk eikel.
  en hou jouw nep informatie bij je.
  ik wil alleen maar zeggen dat wij die joden niet nodig hebben als wij dat soort mensen net als jouw niet hebben.

 17. rudy verbuyst
  25 januari 2009 om 04:13 uur.

  Ik lees hier veel rascisme van marokkanen tov algerijnen, ik moet wel zeggen dat er in algerije een groter democratie is dan die in marokko een pseudo democratie is, een koningshuis zoals nederland of belgie zou er veel aan veranderen evenals de afschaffing van martelgevangenissen , marokkanen hebben ook meer recht op een korrekte voorlichting ivm DE WESTELIJKE SAHARA, die niet van hun is maar van de SARAHOUI gestolen,. blijkbaar vinden KANO en WATANI dat eens je iets gestolen hebt het van jou is?

 18. Charif
  25 januari 2009 om 05:35 uur.

  Rudy…….

  Helaas kan ik dat niet met je eens zijn, zelf heb ik niets tegen Algerije als Marokkaan zijnde, tenslotte zijn we allemaal moslims en dus broeders.

  Marokko is alleen politiek en economisch veel veiliger en stabieler dan het buurland Algerije.

  De gemiddelde Europeaan / vakantieganger zal eerder met een veiliger gevoel op vakantie gaan naar Marokko dan naar Algerije. Rede… land is niet stabiel!

  In Marokko vinden namelijk niet zo veel aanslagen plaats tegenover politiebureaus en bevolking (vorig jaar meerdere aanslagen geweest) en worden niet zo veel kelen doorgesneden van dorpelingen en stedelingen en mensen afgeslacht zonder enige reden als in Algerije!!

  Als je daarnaast in Algerije je negatieve mening uit tegenover de president (die overigens een Marokkaan is!!) zal je het zelfde lot wachten als in Marokko.

  Dus wat dat betreft kennen beiden landen GEEN democratie.

  Als je dat niet met me eens ben zou ik graag onderbouwd willen zien waarom jij denkt dat Algerije democratischer is dan Marokko!

  Charif

 19. rudy verbuyst
  26 januari 2009 om 02:00 uur.

  Beste Charif, ik heb uw antwoord goed gelezen, ik ben helemaal niet overtuigd dat marokko veiliger is dan algerije, niet ekonomisch omdat het geld helemaal aan een kant weggezogen word, niet politiek, juist omwille van het feit dat de macht helemaal bij 1 man zit, zoals indertijd bij markos of soeharto enz… geen enkele diktatuur kan stabiel zijn dus daar zeker kif kif, bovendien was het marokko dat de Gia opgericht heeft om algerije te benadelen. in algerije komt de troonopvolger niet uit direkte afstamming maar word gekozen door het volkin tegenstellin tot marokko.

 20. rudy verbuyst
  26 januari 2009 om 02:03 uur.

  Beste charif, ik zag je ook niet antwoorden over de diefstal van de westelijke sahara, dus mag ik aannemen dat je daarover met mij akkoord gaat.

 21. Henk el Makhloufi
  26 januari 2009 om 11:19 uur.

  Hallo ,
  Misschien mis ik iets maar volgens mij is de president van Algerije
  dhr Abdelaziz Bouteflkia .
  En volgens mij heb je bij presidenten geen troonopvolgers tenzij het een dictatuur is!
  En als je iets steelt neem je het mee,maar volgens mij ligt de Sahara er nog gewoon!!

 22. Charif
  26 januari 2009 om 04:01 uur.

  Rudy,

  ik zag je ook niet antwoorden over de kelen doorsnijden en aanslagen plegen op bevolking en politie , dus mag ik aannemen dat je daarover met mij akkoord gaat.

  Je reageert erg gefrusteerd als het om Marokko gaat, ik ga er dan ook vanuit dat je erg slechte ervaringen hebt gehad met Marokkanen.

  Of dat nou hier in Nederland is geweest of in Marokko zelf (als toerist) laat ik verder in het midden.

  Wat ik me als laats eigenlijk afvraag is waarom Algerije dan nooit wordt gepromoot als vakantieland bij touroperators en reisbureaus zoals dit wel gebeurt bij landen als Tunesie, Marokko en Egypte.

  ALS HET LAND VEILIG EN STABIEL IS DAN WAS DIT WEL GEBEURT.

  IK ZAL HET MAKKELIJKER VOOR JE MAKEN.

  DE REDE WAAROM DIT NIET GEBEURT VALT ONDER MEER TE WIJTEN AAN TEKST EN UITLEG HIERONDER (MINISTERIE VAN BUITENLANDSE ZAKEN).

  Samenvatting
  Het reizen naar en verblijf in Algerije voor niet-essentiële doeleinden wordt ontraden.

  Essentiële bezoeken aan de grote steden (waaronder de hoofdstad Algiers en de steden Oran, Constantine, Annaba en Bejaia), die direct vanuit Europa of vanuit Algiers bereikbaar zijn, kunnen plaatsvinden.

  Het verdient aanbeveling een lokaal goed ingevoerde contactpersoon zorg te doen dragen voor wegvervoer of het organiseren van wegvervoer. Reizen per auto in de vroege morgen en na zonsondergang wordt ontraden.

  In de grensgebieden met Marokko, Mauritanië (inclusief West Sahara), Mali, Niger, Libië en Tunesië alsook op de Pisten in de Algerijnse Sahara worden alle reizen per auto of motor ontraden.

  Indien u om noodzakelijke redenen naar Algerije reist, wordt u geadviseerd extra waakzaamheid te betrachten en het onderstaande reisadvies in acht te nemen.

  Actualiteiten
  Momenteel geen bijzonderheden.

  Algemeen
  Reizen naar Algerije voor niet-essentiële doeleinden worden ontraden.

  Essentiële bezoeken aan de grote steden (waaronder de hoofdstad Algiers en de steden Oran, Constantine, Annaba en Bejaia), die direct vanuit Europa of vanuit Algiers bereikbaar zijn, kunnen plaatsvinden. Aangeraden wordt te verblijven in grote, goed beveiligde hotels (bijv. in Algiers: El Aurassi, Sofitel, El Djazair, Hilton en Sheraton, in Annaba: Le Seybousse en in Oran: Hotel Continental en Le Royal). Verder verdient het aanbeveling met een lokaal goed ingevoerde contactpersoon overeen te komen dat deze zorg draagt voor adequaat vervoer. Indien dit niet mogelijk is, wordt geadviseerd om gebruik te maken van de taxi’s van de internationale hotels.

  Aangeraden wordt om tussen de grote steden per vliegtuig te reizen. Reizen per auto in de vroege morgen en na zonsondergang wordt ontraden.

  Essentiële reizen naar de plaatsen in met name het zuiden van Algerije waar olie- en gaswinning c.q. olieraffinage of olietransport plaatsvindt, kunnen eveneens plaatsvinden.

  Mocht u besluiten toeristisch aantrekkelijke gebieden, zoals de streek van Tamanrasset/Djanet en directe omgeving in het zuiden te bezoeken, dan is het raadzaam deze reis per vliegtuig te maken en eveneens de reis te laten organiseren door gespecialiseerde en erkende reisagentschappen met lokale kennis en ervaring.

  Voor alle reizen naar Algerije geldt dat u desgewenst de Nederlandse ambassade te Algiers in kunt lichten omtrent uw verblijf in Algerije.
  Seksuele handelingen met minderjarigen worden in Nederland aangemerkt als een ernstig strafbaar feit en kunnen, ook als deze plaatsvinden in het buitenland, in Nederland leiden tot strafrechtelijke vervolging.

  Terrorisme
  Sinds 11 december 2007 hebben in Algiers geen bomaanslagen meer plaatsgevonden. Buiten Algiers vonden bomaanslagen plaats die met name tegen de politie- en veiligheidsdiensten waren gericht.

  U dient zich bewust te zijn van het wereldwijde verhoogde risico van terroristische aanslagen op doelen waar veel buitenlanders samenkomen. Het is belangrijk waakzaam te zijn.

  Zware criminaliteit
  Niet van toepassing.

  Onveilige gebieden
  Reizen per auto of motor in de grensgebieden met Marokko, Mauritanië (inclusief West Sahara), Mali, Niger, Libië en Tunesië alsook op de Pisten in de Algerijnse Sahara wordt ontraden, aangezien in deze gebieden terroristische/criminele groepen actief zijn.

  Ministerie van Buitenlandse Zaken
  Bezuidenhoutseweg 67
  Postbus 20061
  2500 EB Den Haag
  Tel.: 070-3 486 486
  Fax: 070-3 484 848
  Internet: http://www.minbuza.nl

  JE LEEST VAAK “ONTRADEN, ONTRADEN“.

  NOU RUDY HET LIJKT MIJ EEN ERG LEUK STABIEL EN VEILIG VAKANTIELAND!!
  JAMMER DAT JE DAARNAAST IN DE VROEGE OCHTEND EN NA ZONSONDERGANG WORDT ONTRADEN MET DE AUTO TE RIJDEN!!

  IK GA SNEL BOEKEN DENK IK…………..

  CHARIF

 23. kano
  26 januari 2009 om 06:43 uur.

  .rudy verbuyst

  voordat je hierop reageert moet je de geschiedenis van MAROKKO goed kennen dan kom je pas hierop reageren, en wat algerije betreft het is een van de grote dictatoren op de wereld er zitten honderden politici en journalisten achter de tralies en wat zeg je over de 40000 marokkanen die uit algerije zijn weggestuurd is dat democratie en wat ze je over de huidige president boutaflika die zich voor de derde keer wil meedoen met de verkiezingen hij heeft de grondwet tegen de wil van het volk gewijzigd. die algerijnen zijn de grootste corrupten en dictatoren. in de jaren 90 hebben de islamitische partij FIS die de verkiezingen had gewonnen verboden is dat nou dimocratie, ha ha ha ha ha ga verder leren jongen jij weet niks

 24. kano
  26 januari 2009 om 06:50 uur.

  .Charif

  De huidige president van algerije is geen Marokkaan hij heeft wel vroeger in Marokko in Oujda (stad aan de grens van algerije) gewoond en gestudeerd zijn zus woont nog steeds in Oujda en met een Marokkaan getrouwd.

 25. kano
  26 januari 2009 om 06:57 uur.

  Charif

  Hij is ook in Oujda geboren, maar zijn ouders kwamen uit algerije (Tlemcen)

 26. Charif
  26 januari 2009 om 10:19 uur.

  Kano,

  Ik wist dat hij in Oujda was geboren daar is mijn moeder ook geboren, vandaar dat ik het had vermeld.

  Die rudy weet niet waa hij over praat johhh. Die moet meer gaan leren en lezen over de geschiedenis van beiden landen.

  Ik ben benieuwd naar z`n reacties op onze mails!

  Charif

 27. tarik
  11 februari 2009 om 08:00 uur.

  hassanhasson
  polisario heeft niks geijk ze moeten gewoon aan het gas en daar mee uit

 28. Charif
  12 februari 2009 om 12:27 uur.

  Is rudy soms verhuisd naar Algerije??

  Heb niets meer van hem vernomen na mijn laatste bericht aan hem gericht!!

  rudy……………….waar ben je……………….

  Charif

 29. Mootje
  12 februari 2009 om 02:31 uur.

  Beste Broeders,

  Dit is een groot politieke spel!
  dit wilt graag de westerse wereld zien broeders die met elkaar oorlog voeren
  dus ik hoop dat ze met elkaar dialoog gaan en dat ze weer een Khalifaat worden.

 30. Karim
  17 februari 2009 om 05:03 uur.

  hassanhasson, je bent gewoon een hond..fuck off met je Polisario heeft gelijk..FUCK Polisario..die heeft niks te willen
  Marokko is de baas over zijn sahara en zijn zee

 31. Henk el Makhloufi
  18 februari 2009 om 08:33 uur.

  Charif
  Rudy met de puist is samen met Peter de Zuigende waarheid en het licht aan het zoeken.
  Althans datgene waarvan zij denken dat het HUN waarheid en licht is,niet de werkelijkheid.
  In gedacht zie ik ze al voor me:
  Op een kameel,midden in de Sahara,de weg kwijt en geen water meer.
  Een zandstorpm verhinderde het opstijgen van de SAR.
  Ach, jee wat naar nou.
  Het gaat ze goed.
  Eens komen ze voor in “case closed”.

 32. abdel
  14 januari 2014 om 12:44 uur.

  van wie was het land voor de spans bezeting

 33. abdel
  14 januari 2014 om 12:46 uur.

  van wie was de sahara voor de spanse bezetting

Plaats je reactie