MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Spaanse tomatentelers niet blij

21 januari 2009 | in Economie | 3 Reacties

Marokkaanse exportDe Spaanse tomatentelers maken zich grote zorgen omdat de prijzen van hun product bijzonder laag zijn terwijl zij door de kou ook veel minder produceren. De afgelopen maand is de tomatenprijs 50 procent gedaald tot onder de kostprijs, meldt de telersorganisatie Coag in Almería.

Volgens Coag is het funest voor de prijsvorming dat veel exporteurs partijen naar EU-landen sturen zonder dat tevoren een prijs is vastgesteld. Daarnaast wordt Marokko ervan beschuldigd tomaten onder de referentieprijs op de markt te zetten, schrijft Vakblad AGF. In Perpignan zouden vorige week vrijdag Marokkaanse losse tomaten verkocht zijn voor 0,45 eurocent per kilo, een cent onder de referentieprijs.

De slechte prijsvorming voor de Spaanse tomaat is opmerkelijk. Net als andere kasproducten zorgt de langdurige kou ervoor dat de producties laag zijn. Elalmeria.es meldt dat de grote coöperatie Agroponiente door toegenomen Europese vraag een prijsstijging van 15 procent realiseert voor de belangrijkste producten behalve tomaat. Door de kou is de aanvoer uit andere Europese productiegebieden ook laag en kon Agroponiente 6 procent meer product exporteren.

Teeltvoorlichters in het gebied verwachten dat de slechte tomatenprijzen mogelijk ook een gevolg zijn van de slechte kwaliteit, aldus vakblad AGF. Hoewel tot 30 procent van de productie door zwelscheuren en schimmels moet worden weggegooid, lijkt de kwaliteit van wat overblijft ook niet optimaal.

Er zijn 3 reacties

 1. Henk el Makhloufi
  21 januari 2009 om 03:02 uur.

  Zolang de Hollandse en Marokkaanse tomaten maar verkrijbaar blijven is er niks aan de hand

 2. kano
  22 januari 2009 om 06:20 uur.

  dan moeten die spanjaarden niet met de tomaten gaan gooien, (volgens de traditie worden een dag honderden misschien duizenden tonnen tomaten verneukt)

 3. joop van laarhoven
  25 januari 2009 om 07:51 uur.

  Weten die spanjaarden en wij hoeveel gif er in Maroc gebruikt wordt bij de teelt van tomaten???
  Moet eerlijk zijn na afspoelen smaken ze heel wat beter dan de hollandse.

  Hollander in Maroc Joop Essaouira

Plaats je reactie