MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Politieke gevangenen eisen zorg

01 februari 2009 | in Marokko | 2 Reacties

Familieleden van politieke gevangen in Marokko eisen onmiddelijke vrijlating. Het gaat om politieke gevangenen van Sidi Ifni-Aïd Baâmrane, aangehouden naar aanleiding van de sociale beweging van juni 2008 in Sidi Ifni, in het zuiden van Marokko, voor recht op werk en tegen corruptie.

Zij werden opgesloten bij gevangenen van het gemene recht in kleine cellen van amper 22 vierkante meter waarin 87 gevangenen bijeenzitten. 16 politieke gevangenen van Sidi Ifni-Aït Baâmrane van de gevangenissen van Tiznit en Inezgane hebben besloten in een ongelimiteerde hongerstaking te gaan vanaf vrijdag 9 januari 2009 om hun onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating te bekomen.

Meerdere onder hen zijn zwaar ziek en hebben nood aan dringende behandeling, hospitalisatie en aangepast dieet. De hongerstaking kan hen fataal worden. Brahim Barra lijdt aan ernstige nierproblemen; Hassan Agharbi heeft prostaatproblemen; Al Houari Assawlajane heeft een kunstmatige anus en zware astma; Karim Chara lijdt aan een levercyste; Ahgoun Ahmed lijdt aan zware problemen van de wervelkolom.

Als politieke gevangenen willen zij:
– gescheiden worden van de gevangenen van het gemene recht,
– gratis toegang tot gezondheidszorg,
– dagelijkse bezoekmogelijkheden voor familie, verwanten en solidariteitsorganisaties,
– het recht op het vertoeven op de binnenplaats op weekends en feestdagen,
– het recht op lectuur, op schrijven en op ontvangen en versturen van post,
– respect voor de waardigheid van de gevangenen,
– het recht op een gezonde en evenwichtige voeding.

De families van de gevangenen bezetten dag en nacht het lokaal van Attac-Sidi Ifni, in de wijk van Boulaalam, en zullen andere vormen van protest ondernemen. Zo meldt de beweging Attac Vlaanderen.

Er zijn 2 reacties

 1. Henk el Makhloufi
  01 februari 2009 om 12:30 uur.

  “ze werden opgesloten bij gevangen van het gemene recht in kleine cellen”
  Wie gaat mij nu uitleggen wat dit is,wat zijn dit voor mensen en waar strijden ze voor.
  Zijn het een soort opstandelingen of gewoon eerzaame burger die voor hun rechten op komen?
  Wie legt het uit?

 2. naf
  09 februari 2009 om 09:53 uur.

  Dit zijn burgers die zich in de politiek willen mengen en recht op werk willen en tegen corruptie zijn…Het zijn gewoon burgers die een soort van een unie hebben opgericht en dan worden aangehouden dat is normaal in marokko hoor. sommige dingen gaan niet door de beugel daar en mensen worden opgepakt en krijgen celstraf van jaren..Ik ken iemand die hetzelfde heeft meegemaakt in de tijd van Hasan de 2e die vocht voor de mensenrechten en toen ter tijd met Hasan de 2e ging dat niet lukken hij had 15 jaar cel doorgebracht in Marokko en is meteen nadat hij vrij is gekomen naar Nederland gegaan..hij is inmiddels overleden maar ik heb veel geleerd van deze man die had zoveel verhalen en heeft zoveel mensen geholpen..Ik heb zelf in 2001 een unie opgericht samen met deze man voor de rechten van de vrouw in marokko. Dat heet Unie der Marokkaanse vrouwen voor emancipatie en vrijheid!! Wij hebben een petitie opgesteld met wat punten waar wij als vrouwen meer recht op wilde krijgen vervolgens is geheel de familiewet in Marokko in 2003 op de agenda geweest. En vervolgens is de wet in marokko in april 2004 veranderd. dus het heeft wel tijd en energie gekocht maar uiteindelijk wel gelukt. een vrouw heeft nu meer rechten dan een man…

Plaats je reactie