MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zaken



UITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Marokko in verzet tegen sjiitische islam

25 maart 2009 | in Marokko | Reageer

Marokko bindt in eigen land de strijd aan met de sjiitische islam. De geheime dienst DST heeft vrijdag huiszoekingen gedaan in Essaouira, Ouazzane en Tanger, meldden de Marokkaanse dagbladen Al Massae en Akhbar Alyoum dinsdag. De DST nam daarbij sjiitische lectuur in beslag en ondervroeg tientallen arrestanten.

Marokkanen belijden de soennitische variant van de islam. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken telt Marokko slechts enkele honderden sjiieten. Maar in toenemende mate vindt sjiitisch activisme plaats, zei minister Taïeb Fassi-Fihri onlangs tegen het Franse persbureau AFP.

De sjiitische beïnvloeding zou ‘direct en indirect’ plaatsvinden, aldus Fassi Fihri. Hij beschouwt dit als ‘gebrek aan respect van Iran’. Begin maart verbrak Marokko de diplomatieke betrekkingen met het sjiitische Iran. Officieel heette het dat Marokko zich kantte tegen Irans opstelling jegens het staatje Bahrein in de Perzische Golf.

Bahrein is in naam soennitisch, maar er wonen ook veel sjiieten. Onlangs verklaarde Iran dat Bahrein historisch gezien de veertiende provincie van het land is. Er waren meer Arabische landen die zich tegen die opmerking verzetten, maar Marokko stuurde ook de Iraanse ambassadeur naar huis en verbrak alle banden met Iran.

Vervolgens sloot het Marokkaanse ministerie van Onderwijs een Iraakse school in Rabat, nadat een vader van drie leerlingen de school beschuldigde van sjiitische bekeringsijver

Meer is hier verder te lezen.

Plaats je reactie