MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

‘Overschakelen naar zomertijd is een ramp’

29 maart 2009 | in Maatschappij | 2 Reacties

Terwijl in grote delen van de wereld vandaag de zomertijd is ingegaan, gebeurt dat in veel moslimlanden juist niet of onder protest. Belangrijkste reden: zomertijd leidt tot verwarring over de gebedstijden, schrijft het Eindhovens Dagblad.

In de Zakria moskee, in de Pakistaanse stad Rawalpindi, zijn zo ongeveer alle tweeduizend gelovigen het er over eens: het is een ramp dat Pakistan officieel wel overschakelt naar de zomertijd.

“Voor moslims is het onmogelijk om de gebedstijden aan te passen”, beweert de 25-jarige Faisal Shaukat, die voor een medicijnfabriekje werkt. “Het ochtendgebed is altijd rond het moment dat de zon opkomt. Dat kan je dus niet op een ander moment doen omdat het beter uitkomt.”

“Ik doe sowieso niet aan de zomertijd mee”, zegt Muhammad Shuhail, die studeert aan een madrassa of koranschool. Waarom niet? “Onze geestelijken zeggen dat het heidens is, dat gelovigen in de war raken met de gebedstijden, dat de Amerikanen erachter zitten.”

In Pakistan geldt de zomertijd pas voor het tweede jaar. Net als in andere landen ter wereld is het belangrijkste doel ervan om energie te besparen.

In het naburige Afghanistan geldt de zomertijd helemaal niet. “Afghanen zijn zo religieus en conservatief”, schampert majoor Ahmad, “daar zou een revolutie uitbreken als je de zomertijd afkondigt.”

Ook andere conservatieve landen als Saudi-Arabië, Koeweit, Jemen, Oman en de Verenigde Arabische Emiraten kennen uit religieuze overwegingen geen zomertijd. Maar minder zware moslimlanden als Syrië, Libanon, Egypte, Marokko, Jordanië en Turkije doen juist wel mee. En zelfs het strenge Iran is pro-zomertijd, schrijft de krant.

Er zijn 2 reacties

 1. MA_ROKKAAN
  29 maart 2009 om 11:34 uur.

  sorry hoor…. maar marokko doet ook nooit mee.

  omdat sommige mense wel en sommige niet op die hoogte zijn..

  en iedereen daar doet ze eigen ding, dus interesseert ze niet zoveel

 2. naf
  30 maart 2009 om 02:38 uur.

  Toevallig heeft Marokko afgelopen zomer wel meegedaan met het veranderen van de tijd. Maar het was even wennen voor ze. Ik ben zelf naar een instantcie geweest en wat hoor je kom om 14 uur terug en wat zegt men dan de oude of de nieuwe tijd..heel verwarrend dus beter niet meer doen in Marokko..

Plaats je reactie