MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

‘85% Marokkanen voorstander transplantatie’

13 april 2009 | in Gezondheid | Reageer

Volgens de Marokkaanse nefrologe en hoogleraar Amal Bourquia is 85% van de Marokkanen voorstander van transplantatie. Zij deed verslag van haar onderzoek naar ‘de perceptie op orgaantransplantatie in de Marokkaanse samenleving’ op een grote bijeenkomst van Franse en Marokkaanse deskundigen. Juristen, sociologen, schrijvers en journalisten debateerden over de ethische problemen rond transplantatie.

‘Transplantatie is niet alleen een zuiver technische kwestie,’ zegt Bourquia volgens Niernieuws.nl, ‘maar heeft ook een belangrijke ethisch kant. Vergeleken met andere landen loopt Marokko erg achter op transplantatiegebied. Tussen 1990 en 2007 zijn in Marokko bijvoorbeeld maar 123 transplantaties uitgevoerd. Dat heeft vooral te maken met de ethiek en de sociale perceptie rond het doneren van organen. Er is in dit land nooit een sociaal debat geweest rond orgaantransplantatie. We hadden geen idee hoe de bevolking erover dacht.’

‘Het is navrant te moeten constateren dat er een ernstig gebrek aan informatie is rond transplantatie. Zonder goede voorlichting kun je niet verwachten dat de burger zich een gedegen oordeel vormt. In een poging helderheid te verschaffen, hebben wij nu dit onderzoek gedaan.’

‘We ondervroegen 400 personen uit Casablanca en wijde omgeving en de resultaten laten zien dat 85% van de ondervraagden in principe positief staat ten opzichte van transplantatie. En dat terwijl meer dan 70% van de ondervraagden nooit eerder over het onderwerp had nagedacht. Bijna twintig procent van de ondervraagden weet trouwens niet dat er in Marokko niertransplantaties plaatsvinden.’
‘Ondanks deze uitkomst zijn er nog heel veel obstakels te overwinnen. Zowel sociaal als economisch. We hebben ook gemerkt dat veel Marokkanen nog altijd denken dat de godsdienst transplantatie verbiedt. Daar zou vanuit die hoek aan gewerkt moeten worden.’

Overigens zijn er ook mensen die zich tegen transplantatie keren op technische gronden. ‘Het klopt dat de kennis van transplantatie bij Marokkaanse medici op zich gering is. Er bestaat op dit moment geen speciale opleiding en ook de huidige generatie medisch studenten is onvoldoende op de hoogte. Ze willen wel graag meer weten’ zegt Bourquia.

Voor wat betreft de kosten van transplantatie. De verzekering dekt daarvan op dit moment maar 70%. Dat zou volgens de nefrologe 100% moeten zijn.

Plaats je reactie