MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

‘Ik hou van shockeren’

17 april 2009 | in Muziek | 1 Reactie

Gisteren verscheen zijn Arabische cd Horr. Maar Salah Edin rapte eerder in het Nederlands. En hij won een rechtszaak van Geert Wilders. ‘Zonder Mohammed B. was mijn album nooit uitgekomen. Hij gaf me inspiratie.’

Eigenlijk heet hij dus Abid Tounssi, maar behalve zijn moeder en zijn vriendin noemt iedereen hem Salah Edin. Dat is de artiestennaam die Abid uit Alphen aan den Rijn bedacht toen hij achttien was.

‘Je begint er zelf mee en dan is het afwachten of mensen je zo willen noemen.’

De echte Salah Edin was een generaal die werd geboren in 1138. ‘Hij beschermde de moslims die in Jeruzalem woonden tegen de kruisvaarders. Het was een rechtvaardige man, het vormen van eenheid was belangrijk voor hem. En voor mij. Hij streed tegen Richard Leeuwenhart, de koning van Engeland. Die werd ziek. Het mooiste vind ik dat Salah Edin toen in vermomming is gegaan als dokter, om hem beter te maken. Zodat ze op een eerlijke manier verder konden strijden.’

‘Ik denk dat je Osama Bin Laden in het zelfde groepje kunt zien als Salah Edin, ik weet alleen niet of zij dat zelf ook zo zouden zien. Bin Laden zie ik niet als een terrorist, maar als een vrijheidsstrijder. Voor mij is Amerika de grootste terrorist van allemaal. Nee, met Barack Obama zal er niets veranderen. Uiteindelijk zijn ze allemaal hetzelfde.’

Houdt u van provoceren?
‘Nee. Ik hou wel van shockeren. Je kunt meer bereiken met een goed onderbouwd verhaal.’

Wat is het verschil tussen u en een boze neger?
‘Ik ben niet boos. Ik ben meer teleurgesteld.’

Vorig jaar ontving hij 5.000 euro schadevergoeding van Geert Wilders nadat die in Fitna niet een foto van Mohammed B. had gebruikt, maar de foto van Salah Edin die op zijn cd Nederlands Grootste Nachtmerrie stond.

Hoe was het om Mohammed B. commercieel te gebruiken?
‘Ik heb ermee gespeeld. Ik gebruikte een foto van mezelf die leek op de foto van Mohammed B. omdat ik toch al zo werd gezien, ook voor het album uitkwam. Met Mohammed B. heb ik nooit contact gehad. Ik kreeg wel een bericht van de vrouw van Samir A., of zij het album opgestuurd kon krijgen. Daar heb ik niet op gereageerd.’

‘Mohammed B. en ik hebben overeenkomsten. We hebben dezelfde leeftijd, dezelfde studie gedaan, ik heb ook een periode gehad dat ik veel naar de moskee ging. Zonder hem was mijn album niet uitgekomen, het gaf me inspiratie. Ik zou alleen nooit doen wat hij heeft gedaan.’

‘Je moet wel heel dom zijn om die twee foto’s te verwisselen. Wilders zei dat hij me niet kende. Na mijn rechtszaak tegen hem moest ik bij de politie van Alphen aan den Rijn komen. Toen kreeg ik pas te horen dat Wilders twee maanden vóór Fitna een aanklacht tegen me had ingediend.’

Een collega van Edin, rapper Appa, had in De Pers over Wilders verklaard: ‘Als iemand een kogel door z’n fucking kop schiet, vind ik dat niet erg.’

‘Ze vroegen mij of ik dat ook vond. Ik zei: als ik moet kiezen, heb ik liever dat ze hem door z’n knieën schieten. Omdat Wilders daar niets tegen kon doen, denk ik dat hij dacht: dan pak ik hem wel op een andere manier terug. Met die foto’s. Ik kan nu overal ter wereld worden aangehouden.’

Zijn kutmarokkanen commercieel interessant in Nederland?
‘Toen wel, het was een hype. Nu maakt niemand zich er druk om.’

Hoe lang heeft u een baard en een kaal hoofd?

Het gehele interview is hier verder te lezen.

Er is 1 reactie

  1. nightwatch
    19 april 2009 om 05:27 uur.

    mchi tagra

Plaats je reactie