MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Marokko populair onder filmmakers

21 april 2009 | in Film | Reageer

OuarzazateTussen het Atlasgebergte en de Sahara kunnen uitstekend opnamen worden gemaakt voor films die spelen in de Middeleeuwen. In ‘Ouarzawood’ wordt aan die industrie en het ermee verbonden toerisme soms een aardige boterham verdiend.

Saïd Khali is een Marokkaan, maar in de film Kundun speelde hij een vechtende Tibetaanse soldaat. Hij moet nog lachen bij de gedachte. Maar zo gek was het niet, want Khali heeft een breed, bruin, verweerd gezicht. Je ziet hem zo rondlopen in de bergen van Tibet. En Khali hoor je niet klagen, want met zijn figurantenrol verdiende hij een maand lang 11 euro per dag. ‘Fantastisch’, zegt Khali.

Nu bewaakt hij de Ka’aba, het islamitische heiligdom in Mekka – althans een nagemaakte versie even buiten zijn Marokkaanse woonplaats Ouarzazate. De nep-Ka’aba werd gebruikt voor een film over de ontdekkingsreiziger Ibn Battuta en is na de opnamen blijven staan. Alles aan de hoge, zwarte doos lijkt echt: de afmetingen, de Koranteksten, de voetstappen van Abraham die even verderop in beton zijn gevat.

In Ouarzazate en omgeving, in het zuiden van Marokko, zijn veel dingen nep: de slaapkamer van Cleopatra, het bloed van Jezus Christus op de grond, een complete stad die het oude Jeruzalem moet voorstellen. Het zijn de decorstukken en rekwisieten van een bloeiende filmindustrie. Vier à vijf films per jaar komen hier tot stand en daar zitten niet de minste tussen: Gladiator; The Passion of the Christ; Kingdom of Heaven; Babel.

‘Ouarzawood’ wordt het gebied in Marokko al genoemd. ‘Het licht is hier geniaal’, verklaart Imad Qaddi van de Atlas Corporation Studios, die in 1983 in Ouarzazate werden gevestigd. De plaats ligt net onder de Hoge Atlas, het gebergte waarvan je in de verte de besneeuwde toppen ziet liggen. Tegelijkertijd is dit het begin van de Sahara, een garantie voor volop zon.

Ook het landschap trekt de filmwereld, aldus Qaddi. Het is hier kaal en uitgestrekt, wat ruimte biedt aan groots opgezette scènes met veel troepenbewegingen. Producties die zich afspelen in de Middeleeuwen of verder terug in de tijd, kunnen hier bovendien goed terecht, want Ouarzazate wordt omringd door lemen dorpen waarin soms nog maar net elektriciteit is aangelegd

Het gehele artikel is hier verder te lezen.

Plaats je reactie