MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Opgepakt, geslagen en naakt in cel gestopt

25 april 2009 | in Marokko | 2 Reacties

amn lwatanieOp de ochtend van 15 mei 2008 belt Ghalia Boudkour met haar zus Zahra, een derdejaars rechtenstudente, die in de Marokkaanse stad Marrakesh op het terrein van de Cadi Ayyad Universiteit loopt. Ghalia hoort hoe haar zus de telefoon opneemt, maar meteen daarna klinken er over de lijn harde klappen en kreten. Het is haar zus die wordt geslagen en schreeuwt. Daarna wordt de verbinding verbroken. De dagen erna is Zahra verdwenen.

Ghalia kan raden wat er is gebeurd: Zahra is opgepakt voor haar betrokkenheid bij de studentenrellen van de dag ervoor. Later zal Zahra verklaren dat zij vijf dagen, in het politiebureau onder het beroemde plein Jamaa El Fnaa, is geslagen, bedreigd met verkrachting, en naakt in een cel is gegooid. Omdat zij ongesteld is, baadt zij in het bloed. Alleen door het lawaai boven haar, waar slangenbezweerders en trommelaars hun kunsten vertonen voor toeristen, kan zij de dag onderscheiden van de nacht.

Eind volgende maand, dus ruim een jaar na het abrupt afgebroken telefoontje, zal het proces tegen Zahra Boudkour plaatsvinden. De tussenliggende tijd heeft Zahra doorgebracht in de gevangenis van Marrakesh, met zeventien andere studenten. Zeven van hen zijn al veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en 140 euro boete. De rest, onder wie Zahra, zit nog steeds in onzekerheid. Zahra is de enige vrouw van de groep. Zij is 23 jaar. ‘Ik ga door tot ik doodga’, heeft ze tegen Ghalia gezegd.

Ghalia (31) doet het verhaal op een terras in Marrakesh, samen met een andere zus, Lbchara (34). Zij vertellen hoe zij om de paar weken van telefoonnummer wisselen, omdat ze bang zijn dat ze worden afgeluisterd. De Marokkaanse inlichtingendiensten zouden de families van de gedetineerde studenten wel eens in de gaten kunnen houden, denken ze.

En dat allemaal vanwege betrokkenheid bij studentenrellen? Ja, vanwege een studentenmanifestatie die op 14 mei 2008 zo vreedzaam begon

Het gehele artikel is hier verder te lezen.

Er zijn 2 reacties

 1. mhamed
  25 april 2009 om 11:45 uur.

  waar is NAF die zo trots is op haar marokko!!!hahahaahah

  schande schande

 2. achmed
  25 april 2009 om 04:58 uur.

  dit noemen ze de Marokkaanse democratie .

  ik wou dit jaar naar Marokko op vakantie, maar nu zit ik te twijfelen.

  p.s. dit hoor je nooit op de Marokkaanse televisie .

Plaats je reactie