MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Het regent in Marokko, dus geen recessie

09 juni 2009 | in Economie | Reageer

Steeds meer Marokkanen in Spanje zijn getroffen door de economische crisis, maar ze lossen hun problemen op een creatieve manier op. In Spanje zijn meer dan 86 duizend Marokkanen werkloos, aldus de Marokkaanse krant Le Soir maandag. Een deel van hen komt in Marokko geld verdienen om het verblijf in Spanje te financieren.

Wat doen ze? Met bussen vol artikelen die in Spanje goedkoper zijn, zoals kleding, elektronica, dekens en bepaalde levensmiddelen, rijden de werkloze Spaanse Marokkanen naar Marokko. Hier verkopen ze hun spullen met winst, om terug te keren naar Spanje.

De economische crisis heeft haar weerslag op alle Marokkaanse emigranten. De eerste vijf maanden van dit jaar hebben zij 15 procent minder geld overgemaakt naar hun familieleden in Marokko ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, zo maakten de Marokkaanse ministeries van Financiën en Economische Zaken afgelopen week bekend.

Voor Marokko is dat geen goed nieuws, want naast landbouw en toerisme zijn de overboekingen de belangrijkste bron van inkomsten. Vorig jaar nog maakten 3,3 miljoen Marokkanen in het buitenland in totaal 5 miljard euro over, maar als de trend over de eerste maanden van dit jaar doorzet, komt dat bedrag 750 miljoen euro lager uit.

De Marokkaanse economie groeit nog steeds, maar het gaat minder hard. Vorig jaar was er een groei van 5,6 procent, dit jaar voorspelt de overheid een groei van 5,2 procent en de Wereldbank voorziet 4 procent. Dat de economie nog niet in een recessie is beland, komt vooral door de regen

Het gehele artikel is hier verder te lezen.

Plaats je reactie